Αναλύσεις

Επενδυτική «έκρηξη» στην εξορυκτική βιομηχανία τη διετία 2018 / 19 – Πρόβλεψη για αύξηση 40% στις νέες επενδύσεις

Επενδυτική «έκρηξη» στην εξορυκτική βιομηχανία τη διετία 2018 / 19 – Πρόβλεψη για αύξηση 40% στις νέες επενδύσεις

Οι μονάδες που παράγουν αλουμίνιο, βωξίτη και λευκόλιθο εκτιμάται πως θα δαπανήσουν περί τα 128 εκατ. ευρώ έναντι 89 εκατ. ευρώ την προηγούμενη διετία για επενδυτικά προγράμματα

Αύξηση κατά 40% των επενδύσεων στον κλάδο της εξορυκτικής βιομηχανίας τη διετία 2018 - 2019, σε σύγκριση με τη διετία 2016 - 2017, προβλέπει μελέτη του ΙΟΒΕ για λογαριασμό του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) που βασίστηκε στις εκτιμήσεις επιχειρήσεων - μελών του που δραστηριοποιούνται σε όλες τις κατηγορίες ορυκτών (βιομηχανικά, μεταλλικά και αδρανή προϊόντα, καθώς και μάρμαρα).
Ειδικότερα, στην κατηγορία των μεταλλικών προϊόντων, όπου περιλαμβάνεται το αλουμίνιο, ο βωξίτης, ο λευκόλιθος, η καυστική μαγνήσια κ.ά., τη διετία 2018 - 2019 αναμένεται να υλοποιηθούν περίπου 127,9 εκατ. ευρώ επενδύσεις, έναντι 89,2 εκατ. ευρώ περίπου την περίοδο 2016 - 2017.
Στην κατηγορία των βιομηχανικών ορυκτών (περιλαμβάνονται ορυκτά όπως ο μπεντονίτης, περλίτης, ανθρακικό ασβέστιο, ατταπουλγίτης, χουντίτης κ.ά.) σημειώνεται η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, κατά 62,7% τη διετία 2018 - 2019, έναντι της προηγούμενης διετίας.
Στα αδρανή προϊόντα, οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 8,6%, ενώ στα μάρμαρα οι επενδύσεις της διετίας 2018 - 2019 προγραμματίζονται να είναι ελαφρώς υψηλότερες σε σχέση με το 2017.

Σε μηχανολογικό εξοπλισμό και γη οι κύριες επενδύσεις

Όσον αφορά την κατηγορία επενδυτικών δαπανών, οι σχεδιασμένες επενδύσεις των εταιρειών που ανήκουν στην εξορυκτική βιομηχανία αφορούν κυρίως την αγορά εξοπλισμού, ενώ σημαντικό τμήμα των επενδύσεων των επιχειρήσεων απορροφά η αγορά νέων εκτάσεων. Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις που σχεδιάζονται τη διετία 2018 - 2019 θα κατευθυνθούν κατά 39,5% στην αγορά νέου εξοπλισμού.
Η αγορά γης θα απορροφήσει το 33% των επενδύσεων, καθώς η εξορυκτική δραστηριότητα απαιτεί τη χρήση σημαντικών εκτάσεων.
Το 10,4% των προβλεπόμενων επενδύσεων προορίζονται για έργα αποκατάστασης των χώρων εξόρυξης και του περιβάλλοντος και το 8,8% κατευθύνεται σε δράσεις για την ασφάλεια και την υγιεινή στους χώρους εργασίας, με στόχο την αποτροπή ατυχημάτων.
Ο ΣΜΕ σημειώνει πάντως ότι «μια σημαντική επένδυση που αφορούσε στην εξόρυξη χρυσού, είχε καταγραφεί ως σημαντική προοπτική τα έτη 2016 - 2017, με πάνω από 800 εκατ. ευρώ δαπάνη, η οποία θα ενίσχυε την απασχόληση αλλά και τα φορολογικά έσοδα.
Ωστόσο, οι καθυστερήσεις που προέκυψαν στην αδειοδότηση του έργου, έχουν αναχαιτίσει σημαντικά την ταχύτητα της υλοποίησης της επένδυσης, μειώνοντας και την έως τώρα επίδρασή της στην οικονομία».
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, παρά την κρίση, η εξορυκτική βιομηχανία το 2016 πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 345 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι ανάλογη ήταν η εικόνα και το 2017 για το οποίο δεν υπάρχουν διαθέσιμα τελικά στοιχεία.
Όπως επισημαίνεται από τον ΣΜΕ ανασταλτικοί παράγοντες της επενδυτικής δραστηριότητας του κλάδου, είναι η χρονοβόρα διαδικασία αδειοδότησης έργων σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, η ανασφάλεια δικαίου και οι αντιθέσεις με τις τοπικές κοινωνίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης