Αναλύσεις

Αγορές του ελληνικού 5ετούς ομολόγου συστήνει η HSBC - Η Ελλάδα οδεύει στην ομαλοποίηση

Αγορές του ελληνικού 5ετούς ομολόγου συστήνει η HSBC - Η Ελλάδα οδεύει στην ομαλοποίηση

Η αβεβαιότητα και οι ανάγκες χρηματοδότησης τα επόμενα πέντε έτη είναι χαμηλά, καθιστώντας ελκυστικά και τα 10ετή ομόλογα

Σε αγορές του ελληνικού 5ετούς ομολόγου συστήνει η HSBC να προχωρήσουν οι επενδυτές, καθώς τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που αποφάσισε το Eurogroup βελτιώνει την βραχυπρόθεσμη πιστωτική προοπτική της Ελλάδας.
Ειδικότερα, στην τελευταία 33σέλιδη ανάλυσή της για τα ομόλογα παγκοσμίως, υπό τον τίτλο "Against all odds" (ενάντια σε όλες τις πιθανότητες), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, η HCBC εκτιμά ότι θα έλθουν περισσότερες αναβαθμίσεις για την ελληνική οικονομία στο μέλλον.
Στο ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, υπό τον τίτλο "Dawn of a new era" (αυγή μιας νέας εποχής), η HSBC θεωρεί ότι το πενταετές ελληνικό ομόλογο εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει αξία, καθώς η Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος της εποχής των διασώσεων.



Η συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους είναι αποτελεσματική μεσοπρόθεσμα.
Η αβεβαιότητα και οι ανάγκες χρηματοδότησης τα επόμενα πέντε έτη είναι χαμηλά, καθιστώντας ελκυστικά και τα 10ετή ομόλογα.
Οι ελληνικοί τίτλοι εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με σημαντικό πρίμιουμ σε σχέση με την πιστοληπτική διαβάθμιση, καθιστώντας τον πενταετές τίτλο φαινομενικά φθηνό.
Είναι επίσης δυνατή η περαιτέρω αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, μετά την τελευταία αναβάθμιση από τον S&P στο B + από B στις 25 Ιουνίου.
Η Ελλάδα φαίνεται ελκυστική σε σύγκριση με τις αποδόσεις των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την πίεση των εξωτερικών παραγόντων.



Τα spreads των ελληνικών ομολόγων έχουν σχετικά χαμηλό συσχετισμό τόσο με την Ιταλία όσο και με τις αναδυόμενες αγορές, ακόμη και αν η καμπύλη είναι αργή να ομαλοποιηθεί.

Η ομαλοποίηση συνεχίζεται

Το περσινό swap των ελληνικών ομολόγων κατάφερε να αντιστρέχει την καμπύλη των ελληνικών ομολόγων, συνιστώντας αγορά των ομολόγων που λήγουν το 2019.
Όσο εξομαλύνεται η τιμή του τίτλου, θα ακολουθήσει την ίδια τάση και ο 5ετής τίτλος, τονίζει η HSBC.
Σε σύγκριση με τις αναδυόμενες αγορές, η Ελλάδα εξακολουθεί να φαίνεται ανταγωνιστική σε διαδοχικές διακυμάνσεις μετά το sell-off του Μαΐου.
Η διαφορά είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα story επιστροφής στην κανονικότητα και της ενίσχυσης της πίστωσης, σε αντίθεση με τις ανησυχίες εμπορικού πολέμου και επενδυτικών ροών στις αναδυόμενες αγορές.
Αναφορικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες η Ελλάδα έχει ρευστότητα για 22 μήνες και η συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους επέκτεινε τους τόκους και τις κύριες πληρωμές για το δάνειο του EFSF πέραν του 2032.
Με εξαίρεση το 2019, οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας είναι χαμηλές για τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα θα μπορεί να πάρει και τα κέρδη από τα ομόλογα που κατείχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Κίνδυνοι

Διαχωρίζοντας τους κινδύνους του ελληνικού χρέους σε κίνδυνο ρευστότητας, πιστωτικό κίνδυνο και κίνδυνο πολιτικής, ο τελευταίος έχει υποχωρήσει σημαντικά με τη συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους, αν και αυτό κρίθηκε σε μεγάλο βαθμό ως κριτήριο
από την αντίδραση της αγοράς.
Πιθανές πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάποια αστάθεια, αλλά βλέπουμε τη Νέα Δημοκρατία ως μια φιλική προς την αγορά αντιπολίτευση.
Ο πιστωτικός κίνδυνος βραχυπρόθεσμα μοιάζει να είναι περιορισμένος, ενώ μακροπρόθεσμα, η χαμηλή ανάπτυξη αποτελεί κίνδυνο για τη διατηρησιμότητα του χρέους.
Ο κίνδυνος ρευστότητας αποτελεί μείζονα παράγοντα: οι αγορές εξακολουθούν να είναι ρηχές με το εύρος bid-ask να είναι ακόμη μεγάλο.
Η HSBC θα προτιμούσε την αγορά ενός 3ετούς ελληνικού ομολόγου εάν η έκδοση γινόταν μέσω κοινοπραξίας, ωστόσο οποιαδήποτε νέα έκδοση θα οδηγούσε στην πώληση των παλαιότερων εκδόσεων.
Επιπλέον η μεταβλητότητα στην ευρωζώνη η τις αναδυόμενες αγορές θα μπορούσε να κάνει αισθητή την παρουσία της.



Προοπτικές αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας

Η αγορά των CDS ήδη κατατάσσει την Ελλάδα ως Β+, αν και υπάρχει ένα μεγάλο σφάλμα λάθους.
Οι Moody's και Fitch εξακολουθούν να έχουν την Ελλάδα σε θετικές προοπτικές, με την πρώτη να περιγράφει την ελάφρυνση του χρέους
ως "σημαντικό δείκτη αναφοράς στη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της Ελλάδας".
Ο S&P έχει ήδη αναβαθμίσει την Ελλάδα, ενώ οι επόμενες αξιολογήσεις είναι της Fitch στις 10 Αυγούστου και της Moody's στις 21 Σεπτεμβρίου.

 
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης