Αναλύσεις

Αναλυτές: Η Κίνα θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις προσπάθειες για εξισορρόπηση των αγορών πετρελαίου φέτος

Αναλυτές: Η Κίνα θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις προσπάθειες για εξισορρόπηση των αγορών πετρελαίου φέτος
Η ασιατική υπερδύναμη έχει χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να κινήσει παραγωγούς εναντίον άλλων σε έναν αγώνα δρόμου για να παραμείνουν χαμηλά οι τιμές το τρέχον έτος
Η προσπάθεια του ΟΠΕΚ να εξισορροπήσει μια υπερπροσφορά στην αγορά πετρελαίου θα μπορούσε να έχει συνέπεια στην ζήτηση αργού από την Κίνα, δήλωσε ο Matt Smith, επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων στην ClipperData.
Η πτώση της ζήτησης από την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, θα έχει επιπτώσεις στην τρέχουσα στρατηγική του ΟΠΕΚ.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, μαζί με μη μέλη του προχωρούν στη μείωση της παραγωγής, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των περισσότερο από δύο χρόνων χαμηλών τιμών.
Αλλά η μείωση της παραγωγής έχει ενισχύσει τις τιμές, και αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την στρατηγική αγοράς από την Κίνα, σύμφωνα με τον Smith.
"Η ζήτηση αγορά από τις αναδυόμενες αγορές, και συγκεκριμένα από την Κίνα, ήταν πραγματικά ισχυρή το 2016," δήλωσε στο CNBC το "Squawk Box" την Τρίτη.
"Ωστόσο τέτοιου είδους κρίσεις έχουν οδηγήσει σε κυνήγι ευκαιριών και αγορές για να γεμίσουν ουσιαστικά τα στρατηγικά αποθέματά τους.
Και έτσι, καθώς οι τιμές αυξάνονται, και όπως έχουν αυξηθεί πρόσφατα,  είναι πιθανό να δούμε λιγότερο «παζάρι» το επόμενο έτους », κατέληξε.
Οι τιμές του πετρελαίου είναι περίπου στο 20% από όταν ο ΟΠΕΚ  κατέληξε σε συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής. Την Τρίτη 27/12/2016 οι τιμές αυξήθηκαν καθώς οι επενδυτές περίμεναν την 1η Ιανουαρίου την έναρξη του προγράμματος του ΟΠΕΚ.
Το «σενάριο Goldilocks» αποτελεί στοίχημα για τους traders για το αν η συμφωνία θα λειτουργήσει ώς ένας υψηλός βαθμός συμμόρφωσης μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ, είπε ο Smith. Τα μέλη έχουν μια ιστορία της εξαπάτησης  στις ποσοστώσεις τους.
Αν η κινεζική ζήτηση πετρελαίου περιορισθεί λόγω της αύξησης των τιμών, αυτό θα κάνει δυσκολότερη τη μείωση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου.
Η τεράστια «όρεξη» της Κίνας για πετρέλαιο δίνει τεράστια δύναμη για να υπαγορευθούν οι τιμές σε μια εποχή που οι παραγωγοί προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις χαμηλές τιμές με την προσέλκυση περισσότερων επιχειρήσεων.
Η ασιατική υπερδύναμη έχει χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να κινήσει παραγωγούς εναντίον άλλων σε έναν αγώνα δρόμου για να παραμείνουν χαμηλά οι τιμές το τρέχον έτος, είπαν οι αναλυτές στο CNBC.
Το αποτέλεσμα μπορεί να το δει κανείς στις ροές του πετρελαίου στην Κίνα από τους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς του ΟΠΕΚ, την Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και το Ιράν. Οι αποστολές ποικίλλουν σημαντικά από μήνα σε μήνα και η Κίνα επιδιώκει εκπτώσεις από ένα ευρύ φάσμα των εξαγωγέων πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης