Αναλύσεις

«Ανάσα» για την αγορά χαλυβδοσωλήνων τα έργα του ΔΕΣΦΑ και η κατασκευή νέων αγωγών στο εξωτερικό

«Ανάσα» για την αγορά χαλυβδοσωλήνων τα έργα του ΔΕΣΦΑ και η κατασκευή νέων αγωγών στο εξωτερικό

Η εγχώρια παραγωγή χαλυβδοσωλήνων, παρά την ύφεση, έχει διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές των Σωληνουργείων Κορίνθου

Στο "ρυθμό" Trupm θα κινηθούν οι διεθνείς αγορές χάλυβα το 2018 καθώς η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ παρατείνει την αβεβαιότητα η οποία οδήγησε σε υψηλά επίπεδα τις τιμές. "Ανάσα" στον κλάδο αναμένεται να δώσουν η κατασκευή νέων αγωγών στο εξωτερικό αλλά και οι επενδύσεις του ΔΕΣΦΑ στην εγχώρια αγορά.
Σύμφωνα με μελέτη της εταιρίας InfoBank HellaStat (IBHS) για τον εγχώριο κλάδο της παραγωγής χαλυβδοσωλήνων που εκπονήθηκε από τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectoral Studies Analyst, η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας από το 2009, καθώς και τα μέτρα που λήφθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, προκάλεσαν τη διαχρονική πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας και της οικοδόμησης κτιρίων. Το γεγονός αυτό είχε σαν συνέπεια τη σημαντική υποχώρηση της ζήτησης για χαλυβδοσωλήνες την τελευταία δεκαετία, ενώ κάποιες επιχειρήσεις με πολυετή παρουσία στην αγορά της σωληνουργίας προχώρησαν σε διακοπή της λειτουργίας τους.
Μάλιστα, η επιβολή των capital controls το καλοκαίρι του 2015 και η εφαρμογή του νέου προγράμματος χρηματοδότησης της χώρας έκτοτε, ουσιαστικά «πάγωσαν» την υλοποίηση αρκετών κατασκευαστικών έργων, προκαλώντας αβεβαιότητα τόσο στον κλάδο των κατασκευών, όσο και στους άμεσα σχετιζόμενους κλάδους.
Χαρακτηριστικά, το 2017 οι εκταμιεύσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), οι οποίες εμπεριέχουν και τις δαπάνες για δημόσια έργα, υποχώρησαν περαιτέρω κατά 5,4%, λίγο κάτω από τα 6 δισ. ευρώ.
Επομένως, η ευρύτερη κατασκευαστική αγορά παρέμεινε υποτονική, διατηρώντας στη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους σε χαμηλά επίπεδα την εγχώρια κατανάλωση χαλυβδοσωλήνων. Μάλιστα, τα μεγάλα έργα οδοποιίας έχουν ήδη ολοκληρωθεί από το 2016, ενώ μέχρι στιγμής τα νέα έργα έχουν καθυστερήσει σημαντικά.
Πάντως, τους τελευταίους 3 μήνες του 2017 παρατηρήθηκε σταθεροποίηση της ζήτησης, με το ΑΕΠ να καταγράφει επιτάχυνση του ρυθμού ανόδου σε 2% σε ετήσια βάση.



Οικοδομική δραστηριότητα
Η ζήτηση που προέρχεται από την οικοδόμηση εξακολουθεί να είναι χαμηλή. Η συνολική οικοδομική δραστηριότητα, όπως εκφράζεται με τον αριθμό αδειών, μετά το 2005 -όταν και είχε διαμορφωθεί στο υψηλότερο ιστορικά επίπεδο- εμφάνιζε συνεχή κάμψη έως το 2016, ενώ το επόμενο έτος σημείωσε άνοδο 8,6% (για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια) στις 13.847 άδειες. Έτσι, την τελευταία δεκαετία καταγράφηκε σωρευτική υποχώρηση 82%, υποδεικνύοντας τη συρρίκνωση που έχει υποστεί η οικοδομή.




Συνολικά, κατά τη διάρκεια του 2017 ολοκληρώθηκε η κατασκευή μόλις 4.930 οικοδομών, αριθμός αυξημένος κατά 14,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (συγκριτικά, προ δεκαετίας είχαν κατασκευαστεί σχεδόν 42.000 οικοδομές). Η αλλαγή αυτή προήλθε κυρίως από τη βελτίωση των συνθηκών στην Αττική, τουλάχιστον σε επίπεδο επεκτάσεων και ανακαινίσεων υφισταμένων κατοικιών.

Γενικά, η αγορά κατοικίας διέπεται από σημαντική κάμψη δραστηριότητας, τόσο στην ανέγερση νέων κτισμάτων όσο και στις αγοραπωλησίες υφιστάμενων κατοικιών.

Η ύφεση μεταφράζεται σε υπερπροσφορά ακινήτων προς πώληση και ιδιαίτερα χαμηλή ζήτηση λόγω του περιορισμού των στεγαστικών δανείων, των συνεχών αυξήσεων στη φορολόγηση ακινήτων και της περιορισμένης αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, παράμετροι που  έχουν προκαλέσει σταδιακή υποχώρηση των τιμών.

Εξέλιξη επενδύσεων
Η διαρκής μείωση των επενδύσεων σε κατοικίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών αποτυπώνει ξεκάθαρα την ύφεση της κτηματαγοράς. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2017 σημειώθηκε περαιτέρω πτώση κατά 8,8%, στα €1,13 δισ., καθώς ο ΕΝΦΙΑ έχει εντείνει το περιβάλλον αβεβαιότητας. Συνεπώς, οι δαπάνες των ιδιωτών αφορούν πλέον κυρίως εργασίες ανακαίνισης. Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι συγκριτικά με το 2008 προκύπτει σωρευτική κάμψη της τάξης του 94%.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης