Αναλύσεις

«Μπλόκο» στην αλλαγή προμηθευτή φυσικού αερίου για τους κακοπληρωτές καταναλωτές – Τι προβλέπει ο νέος Κώδικας Προμήθειας

«Μπλόκο» στην αλλαγή προμηθευτή φυσικού αερίου για τους κακοπληρωτές καταναλωτές – Τι προβλέπει ο νέος Κώδικας Προμήθειας

Στόχος των περιορισμών σε ότι αφορά στη μετακίνηση σε νέο πάροχο είναι να αποτραπεί η συσσώρευση οφειλών προς τις εταιρίες φυσικού αερίου

Μπορεί οι αγορές ενέργειας να απελευθερώνονται και να δίνεται η δυνατότητα στους τελικούς καταναλωτές να αλλάζουν προμηθευτή αναζητώντας χαμηλότερες τιμές και καλύτερη εξυπηρέτηση, όμως στην Ελλάδα της κρίσης η αλλαγή προμηθευτή έχει αξιοποιηθεί στο παρελθόν ως ευκαιρία για να μένουν στον παλαιό προμηθευτή δυσθεώρητες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της ΔΕΗ, η οποία έχει συρρεύσει ληξιπρόθεσμες οφειλές της τάξης των 800 εκατ. ευρώ από τους λεγόμενους «τελικούς πελάτες», δηλαδή από κλειστά οικήματα ή από επιχειρήσεις που έχουν κλείσει και έχουν αλλάξει ΑΦΜ.
Το φαινόμενο των ληξιπρόθεσμων οφειλών όμως ταλαιπωρεί και τους μικρότερους προμηθευτές τόσο ηλεκτρικής ενέργειας όσο και φυσικού αερίου, αν και οι αντιδράσεις τους είναι πολύ πιο άμεσες και αποφασίστηκες σε σχέση με αυτές της ΔΕΗ ώστε οι σωρευμένες οφειλές να μην αποτελούν μείζον ζήτημα.
Το φαινόμενο επιδιώκει να προλάβει στην αγορά φυσικού αερίου ο νέος Κώδικας Προμήθειας για τελικούς καταναλωτές φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ο οποίος προβλέπει ότι η αλλαγή προμηθευτή γίνεται μετά την εξόφληση ή το διακανονισμό ληξιπρόθεσμων οφειλών, ή την αναδοχή εκ μέρους του νέου προμηθευτή των παλαιότερων οφειλών.

Μόνο κατόπιν εξόφλησης ή διακανονισμού οφειλών η αλλαγή προμηθευτή

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον Κώδικα που πήρε πρόσφατα τη μορφή υπουργικής απόφασης, η ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν εμποδίζει τη δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή όμως θα πρέπει προηγουμένως να έχει γίνει πλήρης εξόφληση ή διακανονισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον παλαιό προμηθευτή.
Από τη συγκεκριμένη πρόβλεψη του Κώδικα εξαιρούνται μόνο οι λεγόμενοι «ευάλωτοι πελάτες» που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης ή έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Σε αυτή την περίπτωση ο προμηθευτής δικαιούται να καταγγείλει τη Σύμβαση Προμήθειας μόνο στην περίπτωση που ο πελάτης είναι υπερήμερος ως προς την εξόφληση 6  διαδοχικών λογαριασμών και εφόσον προηγουμένως έχει αποστείλει ειδοποίηση, με την οποία τον ενημερώνει για τη δυνατότητα να διακανονίσει τις οφειλές του.
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα ο νέος προμηθευτής να αναδεχθεί την ληξιπρόθεσμη οφειλή του πελάτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν του αιτήματος αλλαγής εκπροσώπησης έχει προηγηθεί καταγγελία της Σύμβασης Προμήθειας εκ μέρους του παλαιού προμηθευτή και έχει υποβληθεί αίτημα διακοπής τροφοδοσίας πελάτη, τότε αυτός μπορεί να ζητήσει από τον αρμόδιο Διαχειριστή τη μη επανενεργοποίηση της σύνδεσης του πελάτη και την αναστολή της διαδικασίας αλλαγής προμηθευτή, έως ότου είτε αποπληρωθεί η οφειλή, είτε διακανονιστούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη ή ολοκληρωθεί η αναδοχή της οφειλής από τον νέο προμηθευτή.
Εξάλλου ο παλαιός προμηθευτής, σε περίπτωση μη τήρησης των όρων του διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών, διατηρεί το δικαίωμα να υποβάλει στον αντίστοιχο Διαχειριστή εντολή απενεργοποίησης του μετρητή, ακόμη και αν έχει συναφθεί Σύμβαση Προμήθειας με νέο προμηθευτή και ο τελευταίος έχει αναλάβει την εκπροσώπηση του Μετρητή Κατανάλωσης του πελάτη.
Σε περίπτωση αθέτησης της συμφωνίας διακανονισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο παλαιός προμηθευτής μπορεί να ζητήσει τη διακοπή της τροφοδοσίας του πελάτη, μόνο μετά την παρέλευση 10 ημερών από την σχετική ειδοποίηση του πελάτη και του νέου προμηθευτή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης