Αναλύσεις

ΔΕΗ: Τι προτείνουν οι τράπεζες για την αποκλιμάκωση του επιτοκίου δανεισμού

ΔΕΗ: Τι προτείνουν οι τράπεζες για την αποκλιμάκωση του επιτοκίου δανεισμού

Οι τράπεζες αρχικά ζητούσαν η ΔΕΗ να προχωρά κάθε χρόνο σε μια εφάπαξ προπληρωμή, χρησιμοποιώντας τη ρευστότητα από είσπραξη απαιτήσεων

Σημαντικό ποσοστό των διακανονισμών ακυρώνεται παρά την έκπτωση 15% για εμπρόθεσμη εξόφληση.
Οι όροι που έθεσαν οι τράπεζες για να αποκλιμακωθεί το «τσουχτερό» spread του 5,8%.

Σε μεγάλο «πονοκέφαλο» για τη ΔΕΗ και τις πιστώτριες τράπεζές της εξελίσσεται το δυσθεώρητο ύψος των απαιτήσεών της από νοικοκυριά και μικρές βιομηχανικές ή εμπορικές επιχειρήσεις καθώς οι μεν ρυθμίσεις δεν αποδίδουν τα προσδοκώμενα, ο δε ρυθμός διακοπής λειτουργίας επιχειρήσεων παραμένει υψηλός.
Όπως παραδέχεται η Επιχείρηση στις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2017, τα επίπεδα μη τήρησης ρυθμίσεων παραμένουν υψηλά. 
«Σημαντικό ποσοστό διακανονισμών ακυρώνεται, μέσω αυτοματοποιημένης διαδικασίας από τα μηχανογραφικά συστήματα της ΔΕΗ, λόγω μη τήρησής του» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, με τη διοίκηση να αδυνατεί, ως εκ τούτου, να διατυπώσει εκτίμηση για το ποσοστό των πελατών που θα αποδειχθούν συνεπείς.
Την ίδια στιγμή, παραμένει υψηλός ο ρυθμός διακοπής λειτουργείας μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αφήνουν ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος, αναγκάζοντας τη ΔΕΗ να σχηματίζει πρόσθετες προβλέψεις.
Υπάρχουν, επίσης περιπτώσεις που νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλάζουν προμηθευτή ρεύματος, ενώ διαθέτουν υψηλές συσσωρευμένες οφειλές στη ΔΕΗ.
Για να αποφύγουν τις περιοριστικές δικλίδες χρησιμοποιούν διαφορετικό ΑΦΜ.  
Τέλος, η αύξηση των δικαιούχων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και η μη αναγνώριση εκ μέρους κάποιων πελατών χρεώσεων, οι οποίες δεν σχετίζονται άμεσα με την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά αποτελούν σημαντικό ποσοστό στο λογαριασμό (πχ ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ) μειώνουν περαιτέρω τα έσοδα και επομένως τα επίπεδα ρευστότητας της ΔΕΗ.
Στις 31.12.2017, οι εμπορικές απαιτήσεις της ΔΕΗ, σε ενοποιημένη βάση, ανερχόταν σε 4,63 δις ευρώ, με την Επιχείρηση να έχει συσσωρευμένες προβλέψεις 2,85 δις ευρώ.
Η ΔΕΗ υποχρεούται να αλλάξει το μοντέλο απομείωσης αξίας απαιτήσεων, εφαρμόζοντας την απλοποιημένη προσέγγιση για την αναγνώριση πιστωτικών ζημιών.
Για το σκοπό αυτό προχώρησε στην ομαδοποίηση των πελατών, βάσει κοινών χαρακτηριστικών πιστοληπτικής ικανότητας και στον υπολογισμό των ιστορικών ποσοστών αθέτησης.
Η βελτίωση της εισπραξιμότητας των απαιτήσεων αποτελεί, πλέον, μείζον θέμα για την Επιχείρηση  καθώς η συμφωνία αναχρηματοδότησης δανεισμού 1,2 δισ. και χορήγησης πρόσθετης ρευστότητας 200 εκατ., που υπογράφηκε με τις εγχώριες τράπεζες, προβλέπει τη μείωση του «τσουχτερού» spread  ( 5,8%) μέσω έκτακτων προπληρωμών.
Για να μπορέσει η ΔΕΗ να παράξει free cash flow, που θα χρησιμοποιήσει για έκτακτες προπληρωμές απαιτείται σημαντική βελτίωση στα επίπεδα εισπραξιμότητας ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων, που έχει από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Οι τράπεζες αρχικά ζητούσαν η ΔΕΗ να προχωρά κάθε χρόνο σε μια εφάπαξ προπληρωμή, χρησιμοποιώντας τη ρευστότητα από είσπραξη απαιτήσεων.
Με δεδομένο, όμως, ότι τα στοιχεία εισπραξιμότητας παραμένουν πενιχρά, ενώ η Επιχείρηση αντιμετωπίζει πρόβλημα, η παραπάνω απαίτηση αποκλιμακώθηκε και μεταβλήθηκε σε bonus έκπτωσης επιτοκίων.
Για να το λάβει η ΔΕΗ θα πρέπει πρώτα να «νοικοκυρέψει» τα του οίκου της, επιβάλλοντας αυστηρότερες διαδικασίες διακοπής ρεύματος και γενναιότερες ρυθμίσεις σε όσους πραγματικά βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.

 
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης