Αναλύσεις

Euroxx: 5ετές ομόλογο ύψους 300-400 εκατ ευρώ σχεδιάζει η ΔΕΗ - Οι προκλήσεις

Euroxx: 5ετές ομόλογο ύψους 300-400 εκατ ευρώ σχεδιάζει η ΔΕΗ - Οι προκλήσεις

Σύμφωνα με την έκθεση της Euroxx, η βελτιωμένη απόδοση EBITDA οφείλεται στον περιορισμό των επισφαλών απαιτήσεων και το μειωμένο κόστος ενεργειακού ισοζυγίου

Η διαχείριση των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων, η αξιοποίηση των διεθνών αγορών κεφαλαίου και η βελτίωση της συλλογής των ληξιπρόθεσμων οφειλών με τη διερεύνηση της πιθανότητας τιτλοποίησης είναι οι μελλοντικές προκλήσεις της ΔΕΗ, όπως τουλάχιστον τις παρουσιάζει η Euroxx με αφορμή το σχολιασμό των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου.  
Σύμφωνα με την έκθεση, η ΔΕΗ το πρώτο τρίμηνο του 2018 παρουσίασε βελτιωμένη απόδοση EBITDA (πάνω από τις εκτιμήσεις της Euroxx), που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον περιορισμό των επισφαλών απαιτήσεων και το μειωμένο κόστος ενεργειακού ισοζυγίου.
Τα έσοδα της ΔΕΗ μειώθηκαν κατά 6,5% σε ετήσια βάση σε 1,13 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης του μέσου μεριδίου αγοράς, ενώ η μείωση της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 4,5% σε ετήσια βάση οφείλεται κυρίως στις ήπιες καιρικές συνθήκες.
Τα βελτιωμένα EBITDA, παρά την πτώση των εσόδων και των πωλήσεων, οφείλεται κυρίως σε χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα σε ετήσια βάση, τα οποία ενισχύονται από το χαμηλότερο ποσοστό προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις και την μείωση του ενεργειακού ισοζυγίου (που απορρέει επίσης από την αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής κατά 54 % και των εισαγωγών).
Αναλυτικότερα:
•    Το κόστος των υγρών καυσίμων υποχώρησε σε ετήσια βάση
•    Οι αγορές ενέργειας μειώθηκαν σε ετήσια βάση κυρίως λόγω της μικρότερης δαπάνης κατά 39 εκατ. ευρώ για την επιβάρυνση της ηλεκτρικής ενέργειας από το ΠΧΕΦΕΛ και το μηδενικό κόστος του Μηχανισμού ΑΔΙ, το οποίο ήταν 17,5 εκατ. ευρώ το α 'τρίμηνο του 2007
•    Το κόστος φυσικού αερίου μειώθηκε σε ετήσια βάση λόγω της μείωσης κατά 43% της παραγωγής από φυσικό αέριο
•    Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις ήταν σχεδόν μηδενικές στο πρώτο τρίμηνο του 2018 σε σύγκριση με 103 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2017
•    Τέλος, παρατηρήθηκε αύξηση του κόστους εκπομπών CO2 παρά τη μείωση κατά 18% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.
Η Euroxx σημειώνει ότι η ΔΕΗ δήλωσε πως παρακολουθεί τις ευκαιρίες της για πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης ομολογιακών με αρχικό κεφάλαιο που αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 300 - 400 εκατ. ευρώ και αναμενόμενη διάρκεια 5 ετών, υπό την προϋπόθεση ότι θα επικρατούν καλές συνθήκες στην αγορά.

www.worldenergynews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης