Αναλύσεις

Νέα απώλεια για τους ΑΝΕΛ - Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Γ. Λαζαρίδης

Νέα απώλεια για τους ΑΝΕΛ - Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Γ. Λαζαρίδης

Πλέον η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 152 έδρες, καθώς  ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 έδρες και οι ΑΝΕΛ 7 έδρες

Μια ακόμα απώλεια μετρούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καθώς ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής Γ. Λαζαρίδης λόγω των ενστάσεων του για τη συμφωνία για το Σκοπιανό, εξέλιξη που αν μη τι άλλο αποτελεί μεγάλο πλήγμα και για το κυβερνητικό σχήμα, το οποίο απομένει πλέον με 152 βουλευτές.
Και πλέον το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής της, η οποία όπως την έχει προσδιορίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ολοκληρώνεται σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα, τον Οκτώβριο του 2019.

Ο κ.Λαζαρίδης βουλευτής στη Β’ Θεσσαλονίκης γνωστοποίησε την αποχώρηση του από την ΚΟ των ΑΝΕΛ στο προεδρείο της Βουλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Λαζαρίδης είχε εκφράσει τις έντονες ενστάσεις του για τη συμφωνία της κυβέρνησης για το Σκοπιανό αναφέροντας πως δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος των αντιδράσεων στην εκλογική του περιφέρεια.
Η ανεξαρτητοποίηση του κ.Λαζαρίδη, η οποία έρχεται λίγες ημέρες από τη διαγραφή του Δ. Καμμένου επειδή υπερψήφισε την πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης, της αποχώρησης της πρώην εκπροσώπου Μανταλένας Παπαδοπούλου αλλά και της απομάκρυνσης δεκάδων στελεχών του κόμματος, επιβεβαιώνει τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μετά τη συμφωνία των Πρεσπών.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Π. Καμμένου ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν πρόκειται να κυρώσουν τη συμφωνία για το Σκοπιανό, όταν και όποτε αυτή πάει στην ελληνική Βουλή, οι απώλειες των ΑΝΕΛ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 152 έδρες, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 έδρες και οι ΑΝΕΛ 7 έδρες.
Σημειώνεται ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είχαν εκλέξει 10 βουλευτές στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και ήταν από τις πιο συμπαγείς κοινοβουλευτικές ομάδες, καθώς έως και τη συμφωνία των Πρεσπών, μετρούσαν μόλις μια απώλεια αυτή του Νίκου Νικολόπουλου τον Οκτώβριο του 2015.
Η διαγραφή του Δ. Καμμένου και η ανεξαρτητοποίηση του κ.Λαζαρίδη που συνέβησαν μέσα σε λίγες ώρες αποτυπώνουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την οριακή κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει όχι μόνο οι ΑΝΕΛ αλλά και η ίδια η κυβέρνηση.
Και τα ερωτήματα που ανακύπτουν εστιάζουν στο κατά πόσο θα είναι ικανή η κυβερνητική συνεργασία των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να προχωρήσει τους επόμενους μήνες στο εξαιρετικά δύσκολο έργο που έχει μπροστά της.
Διότι δεν είναι μόνο το μείζον εθνικό θέμα του Σκοπιανού που προκαλεί έντονες αναρατάξεις στους ΑΝΕΛ αλλά είναι και τα δύσκολα μέτρα που έρχονται στο μέτωπο της οικονομίας, όπως για παράδειγμα η μείωση των συντάξεων από τις αρχές του 2019 και ενώ την ίδια στιγμή διατηρούνται όλα τα επαχθή φορολογικά μέτρα σε βάρος των πολιτών.
Η πολιτική αστάθεια που επικρατεί πλέον ανοιχτά στους ΑΝΕΛ καθιστά ολοένα και πιο "θνησιγενές" το κυβερνητικό σχήμα, "φουντώνοντας" τα σενάρια για πολιτικές εξελίξεις που αν μη τι άλλο δεν φαίνεται να τις είχαν υπολογίσει οι Αλέξης Τσίπρας και Π. Καμμένος.

Δ. Καμμένος: Αν αφήνονταν ελεύθεροι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, θα ψήφιζαν υπέρ της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης

Την θέση ότι αν αφήνονταν ελεύθεροι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα ψήφιζαν υπέρ της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης διατύπωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος υποστήριξε πως Τσίπρας και Καμμένος έχουν συνεννοηθεί να ρίξουν την κυβέρνηση πριν πάει για κύρωση στη Βουλή η συμφωνία για το Σκοπιανό.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο Δ. Καμμένος υποστήριξε ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ανέφερε στην τελευταία κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ ότι έχει συνεννοηθεί με τον πρωθυπουργό να κάνουν εκλογές όποτε τους συμφέρει.
«Θα κάνω το παν, θα γίνουν εκλογές σε συνεννόηση με τον κύριο Τσίπρα για να μην ψηφιστεί και να μην κυρωθεί η σύμβαση στην Ελλάδα.
Άρα, η σύμβαση είναι εν δυνάμει άκυρη» φερεται να είπε στους βουλευτές του ο Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος είπε ότι στην ΚΟ είχε συμφωνηθεί να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά.
Ο κ.Καμμένος υπογράμμισε πως «δεν μπορείς να βάζεις κομματική πειθαρχία σε εθνικό ζήτημα» ενώ σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε ότι δεν έχει ισχύ.
«Την Τετάρτη αναμένουμε από την Παμμακεδονική Ένωση Ελλάδας - Αυστραλίας μία τεκμηρίωση ιστορικών, που μου την έστειλε ο Πρόεδρος κ. Μιχαλόπουλος, βάσει της οποίας, η σύμβαση μπορεί να κηρυχθεί άκυρη διότι πρέπει να κηρυχθεί πρώτα άκυρη η Σύμβαση του Βουκουρεστίου για να υπογραφεί αυτή που υπέγραψαν στις Πρέσπες.
Θα έχουν πλήρη νομική και ιστορική τεκμηρίωση.
Το λέω για να καταλάβουμε ότι δίνεται ένας αγώνας, δεν είπα τυχαία ότι δεν έχει ισχύ η υπογραφή του κ. Κοτζιά, διότι η κυβέρνηση μας έχει συνεννοηθεί να πέσει και να μην την κυρώσει στην Ελλάδα και εσείς κάνετε τσάμπα δουλειά κ. Ζάεφ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Καμμένος.
Ερωτηθείς για το τι θα πράξει σχετικά με τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής, ο Δ. Καμένος υποστήριξε ότι σκέφτεται να μην παραιτηθεί, τονίζοντας ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να κατατεθεί πρόταση μομφής σε βάρος του.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης