Γιατί η «ιστορική πολιτική συμφωνία» για το χρέος αποδοκιμάζεται με όρους αγοράς;

Γιατί η «ιστορική πολιτική συμφωνία» για το χρέος αποδοκιμάζεται με όρους αγοράς;

Για 5 λόγους η συμφωνία για το ελληνικό χρέος δεν έπεισε τους επενδυτές

Την «ιστορική συμφωνία» για το χρέος και το cash buffer των 24,1 δισεκ. ευρώ οι πολιτικοί την παρουσίασαν ως μια μεγαλειώδη συμφωνία στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup…αλλά οι αγορές μετοχών και ομολόγων δεν πείστηκαν.
Το χρηματιστήριο αντέδρασε ουδέτερα, οι μετοχές των τραπεζών συνεχίζουν να είναι εγκλωβισμένες κάτω από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
Στα ομόλογα η βελτίωση ήταν πρόσκαιρη, περισσότερο επηρεάζει τα ελληνικά ομόλογα η κατάσταση στην Ιταλία….όπου οι ανησυχίες παραμένουν έκδηλες… παρά η περιβόητη συμφωνία για το χρέος.
Οι εξελίξεις στην Ιταλία θα επηρεάσουν περισσότερο την Ελλάδα από ότι η συμφωνία για το ελληνικό χρέος αυτό είναι 100000% σίγουρο, οπότε τα ελληνικά ομόλογα θα σέρνονται πίσω από τα Ιταλικά ομόλογα.
Γιατί αυτή η ιστορική συμφωνία με πολιτικά κριτήρια ήταν μια ανούσια συμφωνία με όρους αγοράς;
Οι λόγοι είναι κατά βάση 5 που πρέπει με προσοχή να αναλυθούν

1)Η Ελλάδα πήρε μια επιμήκυνση 10 χρόνια στα δάνεια του EFSF και επίσης 10 χρόνια πάγωμα πληρωμής των τόκων ενώ τα κέρδη από ANFA και SNP περίπου 4 δισεκ. θα δίδοντα τμηματικά και μετά από 6μηνιαίες αξιολογήσεις.
Το 2012 χρειάστηκε κούρεμα 105 δισεκ. ευρώ και μόνο για να ανακοπεί η επιθετικά αυξανόμενη επιδείνωση στο ελληνικό χρέος και δεν κατέστη βιώσιμο…μια επιμήκυνση 10 χρόνων μπορεί να αλλάξει το προφίλ ρίσκου της Ελλάδος;

2)ΕΚΤ και ΔΝΤ αλλά όπως αποδεικνύεται και μεγάλο μέρος των επενδυτών σε χρηματιστήριο και ομόλογα αμφισβητούν τις παρεμβάσεις για το ελληνικό χρέος.
Εάν αποτιμηθούν τα μέτρα για το χρέος σε ρεαλιστική βάση και αξιολογηθεί και η στάση της ΕΚΤ και του ΔΝΤ εξάγεται ένα συμπέρασμα.
Μίλησαν θετικά με βαριά καρδιά.
Ο Draghi της ΕΚΤ από την άχρωμη ανακοίνωση του πέρασε το μήνυμα ότι το ζήτημα της βιωσιμότητας δεν έχει επιλυθεί.
Η Lagarde του ΔΝΤ με ωραιοποιήσεις του τύπου το χρέος είναι βραχυπρόθεσμα βιώσιμο αλλά μακροπρόθεσμα έχουμε ενδοιασμούς  εντάσσεται και αυτή στην ομάδα αυτών που αμφισβητούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Οι αγορές επίσης με την στάση τους σε χρηματιστήριο που έχασε όλα σχεδόν τα κέρδη του και στα ομόλογα όπου σημειώθηκε βελτίωση αλλά με ερωτηματικά…είναι επιφυλακτικές.
Η ΕΚΤ ήθελε εμπροσθοβαρή μέτρα για το χρέος όπως και το ΔΝΤ το οποίο μιλούσε για παρεμβάσεις 80 με 100 δισεκ. ευρώ.
Αντί αυτής της ρύθμισης δόθηκε επιμήκυνση 10 χρόνια και παράταση πληρωμής τόκων 10 χρόνια.
Οι παρεμβάσεις αυτές όμως έχουν επίδραση με όρους οφέλους σε παρούσες αξίες σχεδόν ασήμαντη.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ωφέλησαν την Ελλάδα 10 δισεκ.
Τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος ωφέλησαν την Ελλάδα μόλις 12,5 δισεκ. ευρώ δηλαδή όπως και τα βραχυπρόθεσμα.
Μόνο από αυτή την συσχέτιση, οι αγορές πρέπει να αισθάνονται τουλάχιστον προβληματισμό.
Όμως δεν είναι μόνο αυτό.
Τα κέρδη περίπου 4 δισεκ. από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ θα δίνονται τμηματικά και κάθε 6 μήνες θα αξιολογείται από τους δανειστές η Ελλάδα.
Μόνο το μέτρο αυτό θα έπρεπε να βάλει σε μεγάλο προβληματισμό την αγορά και όσους έχουν καλόπιστες σκέψεις.
Να σημειωθεί ότι στο road show στην Νέα Υόρκη του ελληνικού χρηματιστηρίου το ενδιαφέρον για την Ελλάδα ήταν έως τραγικά ουδέτερο...ακόμη και μετά την ιστορική συμφωνία. 

3)Η συμφωνία του Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018 δεν απαντάει πως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει downside φάση της οικονομίας.
Δεν απαντάει πως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τους καθοδικούς κινδύνους ή έκτακτους κινδύνους.
Εάν ξεσπάσει μια ξαφνική κρίση ποιος θα είναι ο μηχανισμός προστασίας της Ελλάδος;
Θα είναι το χρέος με την επιμήκυνση των 10 ετών στα δάνεια του EFSF ύψους 96,6 δισεκ. σε σύνολο 245 δισεκ δανείων;
Θα είναι το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24,1 δισεκ. ευρώ που η Ελλάδα δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί γιατί εάν το χρησιμοποιήσει για κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών οι αγορές θα το αποτιμήσουν πολύ αρνητικά;

4)Υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα πιο δομικό και ουσιώδες.
Η Ελλάδα στο μέλλον θα δανείζεται από τις αγορές ας υποθέσουμε ότι το μέσο επιτόκιο θα είναι 2% - που δεν θα είναι 2% αλλά υψηλότερο αλλά ας υποθέσουμε ότι θα είναι – το 2% σε σύνολο 340 δισεκ. σημαίνει 6,8 δισεκ. μόνο αποπληρωμή των τόκων σε ετήσια βάση.
Τα 6,8 δισεκ. αντιστοιχούν σε 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα.
Η Ελλάδα υποχρεούται μετά το 2022 και έως το 2060 να διαθέτει πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.
Ποτέ χώρα στον πλανήτη δεν δεσμεύθηκε με τόσο πολύ αυστηρά κριτήρια.
Άρα μόνο από αυτούς τους δύο ασύμμετρους κινδύνους εξάγεται το συμπέρασμα ότι η βιωσιμότητα του ελληνικούς χρέους σε καμία περίπτωση δεν είναι εξασφαλισμένη.

5) Πότε θα βγει η Ελλάδα στις αγορές να δανειστεί;
Μάλλον Σεπτέμβριο του 2018 και τουλάχιστον μετά το νέο κύμα αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης.
Να σημειωθεί ότι οι ημερομηνίες αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας είναι οι εξής
20 Ιουλίου 2018 Standard and Poor’s θα αναβαθμίσει σε Β+ από Β με θετικό outlook
10 Αυγούστου 2018 Fitch θα αναβαθμίσει σε Β+ από Β με θετικό outook
21 Σεπτεμβρίου 2018 Moody’s θα αναβαθμίσει σε Β2 από Β3 την Ελλάδα με θετικό outook
2 Νοεμβρίου 2018 DBRs
Οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα στην κλίμακα Β+ από Β με θετικό το outlook και σε επόμενη φάση στην κλίμακα ΒΒ-.
Οι οίκοι αξιολόγησης επειδή λαμβάνουν υπόψη την σχέση χρέος προς ΑΕΠ στα μοντέλα αξιολόγησης τους δεν θα προβούν σε επιθετική κίνηση αν και το ΒΒ- δεν είναι ακραίος στόχος.
Μετά από αυτό το κύμα αναβάθμισης η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με στόχο να αντλήσει 3 δισεκ. έως 5 χρόνια μπορεί εύκολα να σηκώσει κεφάλαια με φθηνό κόστος αλλά το στοίχημα είναι η 10ετία.
Σεπτέμβριο του 2018 θα πρέπει η Ελλάδα να βγει στις αγορές ενώ δεν είναι πιθανό να βγει τον Ιούλιο κυρίως λόγω Ιταλίας.
 
Συμπέρασμα

Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να εγκαταλειφθούν οι εκτιμήσεις για χρηματιστήριο στις 1000 μονάδες, πρέπει να εγκαταλειφθούν οι εκτιμήσεις για 950 μονάδες ως στόχος για το 2018 και πρέπει να εγκαταλειφθούν και οι 900 μονάδες ως στόχος για το 2018.
Ίσως το καλύτερο σενάριο για το ελληνικό χρηματιστήριο θα ήταν να ξαναδεί η χρηματιστηριακή αγορά τις 886 μονάδες το υψηλό έτους.

www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr