Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Το χρέος μοναδικό «αγκάθι» στο σημερινό 21/6 Eurogroup

Το χρέος μοναδικό «αγκάθι» στο σημερινό 21/6 Eurogroup

Οι πιθανότητες για μία συμφωνία - «πακέτο» προσεγγίζουν το 80%, ενώ υπάρχει ένα 20% που μεταθέτει τις τελικές συζητήσεις για το Eurogroup της 12ης Ιουλίου

Με τους καλύτερους οιωνούς για την 4η αξιολόγηση και το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας όχι όμως και για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μεταβαίνει η κυβέρνηση στο Λουξεμβούργου όπου όλες οι πλευρές, υπουργοί, θεσμοί και ΔΝΤ θέλουν να έχουν μια συνολική συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο.
Βέβαια, οι πιθανότητες για μία συμφωνία - «πακέτο» προσεγγίζουν το 80%, ενώ υπάρχει ένα 20% που μεταθέτει τις τελικές συζητήσεις για το Eurogroup της 12ης Ιουλίου.
Η συζήτηση των «19» θα ξεκινήσει από το εύκολο κομμάτι που είναι η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης.
Την πρόοδο που έκανε η Αθήνα στα 88 προαπαιτούμενα μέτρα θα αξιολογήσει νωρίς το πρωί, η ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης (EWG) με βάση την έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι «τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης έχουν πραγματοποιηθεί και το πρόγραμμα του ESM είναι εντός  τροχιάς».
Ξεκαθαρίζεται ακόμη ότι τα μέτρα (αφορολόγητο, συντάξεις) και τα αντίμετρα (στοχευμένες παροχές, μειώσεις συντελεστών) θα εφαρμοστούν όπως έχουν ψηφιστεί.
Η έκθεση προαναγγέλλει νέα αναπροσαρμογή στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων το 2019 και πλήρη ευθυγράμμιση με τις εμπορικές το 2020 χωρίς όμως να αλλάζει ο εισπρακτικός στόχος των 2,6 δισ. ευρώ στον ΕΝΦΙΑ.
Το βασικό μακροοικονομικό σενάριο προβλέπει ανάπτυξη 1,9% φέτος, 2,3% το 2019 και το 2020, 2,1% το 2021 και 1,8% το 2022 και πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% το 2018, 3,8% το 2019 και το 2020, 4,1% το 2021 και 4,3% το 2023.
Επί της ουσίας η έκθεση δίνει την δυνατότητα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να ανάψουν το «πράσινος φως» για το κλείσιμο αυτής ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, από τον ESΜ, προς την χώρα μας.
Το ύψος της τελευταίας δανειακής δόσης θα υπερβαίνει τους αρχικούς σχεδιασμούς για κεφάλαια μέχρι του ύψους των 12 δις. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της, αν όχι όλο, θα έρθει να συμπληρώσει τα ποσά που υπάρχουν ήδη στην άκρη για το «μαξιλάρι» ασφαλείας.  
Σε ό,τι αφορά το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας για το οποίο οι πιθανότητες να οριστικοποιηθεί σήμερα (21/6) είναι ιδιαίτερα αυξημένες, έχει σχεδιαστεί με ορίζοντα 3ετίας δεν προβλέπει χρήματα και νέες δόσεις δανείων αλλά αυστηρή παρακολούθηση από τους θεσμούς και τις αγορές.
Το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας (Enhanced Surveillance), στο οποίο θα υπαχθεί μετά τις 20 Αυγούστου του 2018 η χώρα θα προβλέπει τριμηνιαίες αξιολογήσεις από τους πιστωτές και προσαρμογή των κανόνων επίβλεψης κάθε εξάμηνο βάσει των μεταρρυθμίσεων που θα «παραδίδει» η Αθήνα και θα έχουν ως επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια, την δημόσια διοίκηση, την αγορά ενέργειας και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα μπουν ως νέα «ορόσημα» και θα εποπτεύονται από το «κουαρτέτο» των δανειστών είναι η ενσωμάτωση όλων των ασφαλιστικών Ταμείων στον ΕΦΚΑ, η υλοποίηση του νέου συστήματος των κοινωνικών επιδομάτων, το Εθνικό Κτηματολόγιο, κ.ά.
Σε ότι αφορά το χρέος και η λύση που θα προκρίνει το Eurogroup,  και η οποία δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα δοθεί σήμερα, δεν θα περιλαμβάνει τα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης και θα έχει κυρίως βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Πιο συγκεκριμένα θα περιορίζεται στα εξής σημεία:

- Παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έλαβε η Ελλάδα από το 2ο Μνημόνιο (ΕFSF) πέριξ των 7 ετών. Η Αθήνα έχει επί του παρόντος αναβολή  για τα δάνεια αυτά ( 130,9 δις. ευρώ) μέχρι το 2022 με την αποπληρωμή τους να ξεκινά το 2023 και να ολοκληρώνεται το 2056.

-Επέκταση των ωριμάνσεων για τα δάνεια του EFSF κατά περίπου πέντε χρόνια.

- Επιστροφή των κερδών, συνολικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ, από τα προγράμματα SMP΄s και ANFA’s που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες τράπεζες του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα. Τα κέρδη ή αλλιώς οι τόκοι που πλήρωσε η χώρα θα επιστραφούν σταδιακά σε διάστημα 3-5 ετών και το σενάριο διασύνδεσης των ποσών αυτών με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί είναι πολύ πιθανό.

- Εξόφληση του 50% του δανείου που έλαβε η Ελλάδα από το ΔΝΤ και φθάνει τα 11 δις. ευρώ. Η αποπληρωμή θα γίνει με τα αδιάθετα κεφάλαια από το 3ο Πρόγραμμα που υπολογίζονται σε 27 δισ. ευρώ.  

-Δεν ενσωματώνεται το γαλλικό «μοντέλο» ρύθμισης του χρέους για το οποίο συζητούσε από πέρυσι η Ευρώπη ενώ η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από τον ESM θα υπερτονίζει ότι με τα πολύ υψηλά πλεονάσματα που πετυχαίνει ήδη η Ελλάδα, μπορεί να τα καταφέρει χωρίς άλλη βοήθεια από τους δανειστές.

Να σημειωθεί ότι στη σύνοδο του Λουξεμβούργο θα παραστεί και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.


www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης