Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

«Παράθυρο» για τη συνέχιση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ μετά το Σεπτέμβριο του 2019 ανοίγει η Έκθεση Συμμόρφωσης

«Παράθυρο» για τη συνέχιση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ μετά το Σεπτέμβριο του 2019 ανοίγει η Έκθεση Συμμόρφωσης

Δεν αποκλείεται η λήψη νέων διαρθρωτικών μέτρων σε περίπτωση που δεν έχει προχωρήσει ικανοποιητικά το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας

Κάθε άλλο παρά δεδομένο είναι πως οι δομικές παρεμβάσεις στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού θα ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν πλέον θα «μετρά» αρκετούς μήνες η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και η εφαρμογή του Target Model.
Αυτό αναφέρει η Έκθεση Συμμόρφωσης, που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά χθες βράδυ (20/6) και επισφραγίζει την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.
Μάλιστα, στην Έκθεση σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι μία τέτοια παρέμβαση θα μπορούσε να είναι η συνέχιση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, υπό την προϋπόθεση βέβαια πως δεν έχει επιταχυνθεί στο μεταξύ το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως είναι ήδη γνωστό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμφώνησε με τους εκπροσώπους των Θεσμών τον Σεπτέμβριο του 2019 να γίνει από κοινού επαναξιολόγηση του εν λόγω μηχανισμού, λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση που θα έχει στο μεταξύ στην αγορά τόσο η αποεπένδυση όσο και η εφαρμογή του Target Model.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τις δηλώσεις του υπουργού Γ. Σταθάκη, στο πλαίσιο της συμφωνίας δεν είναι προδιαγεγραμμένο πως θα δρομολογηθεί την κατάργηση των δημοπρασιών.
Αντίθετα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε υποσημείωση στο αντίστοιχο προαπαιτούμενο στο παράρτημα της Έκθεσης, η από κοινού αξιολόγηση «ανάλογα με τα μερίδια της ΔΕΗ (στη λιανική αγορά και σε δυναμικότητα), θα συμφωνήσει στα όποια μέτρα (όπως τη συνέχιση των ΝΟΜΕ ή άλλα δομικά μέτρα)».

Η αξιολόγηση κρίνει ΝΟΜΕ – μέτρα 

Στο ίδιο μήκος κύματος και στο κυρίως κείμενο της Έκθεσης, στο κεφάλαιο για την ενέργεια, επισημαίνεται πως η αξιολόγηση «θα αποτελέσει τη βάση που θα επιτρέψει τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το μέλλον των υφιστάμενων δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανόμενης της ενδεχόμενης ανάγκης για τη λήψη άλλων μέτρων».
Τα παραπάνω δείχνουν πως για τους Θεσμούς ο επόμενος Σεπτέμβριος δεν σηματοδοτεί αναγκαστικά το τέλος των ΝΟΜΕ ή το τέλος των διαρθρωτικών παρεμβάσεων.
Βέβαια, όπως είναι φυσικό, αυτό δεν αποκλείει τότε να κλείσει το «παράθυρο» που αφήνουν προς ώρας ανοικτό, στην περίπτωση που έχουν μειωθεί στο μεταξύ τα μερίδια της ΔΕΗ στην προμήθεια.
Στην Έκθεση γίνεται επίσης αναφορά στην αποκλιμάκωση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων, έως το ερχόμενο φθινόπωρο.
Όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, γίνεται επίσης μνεία μεταξύ άλλων στη διαδικασία της αποεπένδυσης, στη σταδιακή μείωση του ΠΧΕΦΕΛ έως την κατάργησή του, στην καταβολή των οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ, καθώς και στην έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας από τον επόμενο Απρίλιο.
Σχετικά με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για την αγορά φυσικού αερίου, αξιοσημείωτο είναι πως στο κείμενο επισημαίνεται η πρόσφατη τροπολογία για τη διενέργεια από την εταιρεία δημοπρασιών φυσικού αερίου έως το 2020, ως ένα μέτρο που μειώνει τον κίνδυνο κάθετης σύγκρουσης συμφερόντων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης