Αλ. Χαρίτσης: Σε τρεις άξονες οι μεταρρυθμίσεις - Επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

Αλ. Χαρίτσης: Σε τρεις άξονες οι μεταρρυθμίσεις - Επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης προς διεθνείς επενδυτές στη Νέα Υόρκη

Τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα παρουσίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σε συζήτηση με Αμερικανούς και διεθνείς επενδυτές στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του Greek Investment Roadshow 2018.  
Βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Χαρίτση:
•    Η ελληνική οικονομία κινείται πλέον σταθερά σε ρυθμούς ανάπτυξης που επιταχύνεται μήνα με τον μήνα (1,4% το 2017, 2,3% το πρώτο τρίμηνο του 2018).
•    Σημαντικά ποιοτικά στοιχεία όπως η συνεχής αύξηση των εξαγωγών (13,3% το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2018), η αύξηση της μεταποιητικής δραστηριότητας και των επενδύσεων, ιδίως των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων (αύξηση 16,4% το πρώτο τρίμηνο του 2018 και 29,5% το 2017 έναντι του 2016) δείχνουν ότι αυτή η ανάκαμψη πατά σε πιο γερά θεμέλια από ότι στο παρελθόν και θα συνεχιστεί.
•    Την ίδια στιγμή η Ελλάδα ολοκληρώνει με επιτυχία το πρόγραμμα και εξέρχεται από τα μνημόνια ύστερα από οκτώ χρόνια, ενώ αυτές τις μέρες συζητά με τους Ευρωπαίους εταίρους της την οριστική διευθέτηση του χρέους που θα επιτρέψει στη χώρα να επανέλθει στις αγορές σε μόνιμη βάση, κλείνοντας αποφασιστικά τον κύκλο της κρίσης.
•    Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπονήσει τη δική της Αναπτυξιακή Στρατηγική με την οποία δεσμεύεται με συγκεκριμένες πολιτικές:
-    να διασφαλίσει τη δημοσιονομική και μακροοικονομική σταθερότητα
-    να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση επενδύσεων
-    να δημιουργήσει ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος με ποιοτικές υπηρεσίες προς όλους τους πολίτες
-    να διασφαλίσει ότι η ανάπτυξη θα είναι δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς με μέτρα για την ενίσχυση των εργαζομένων και τη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας.
-    Η Στρατηγική περιγράφει αναλυτικά τα μέσα και τα εργαλεία με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
•    Εστιάζουμε σε τρία βασικά πεδία μεταρρυθμίσεων:
-    Δημόσια διοίκηση – έμφαση στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη διασφάλιση της διαφάνειας.
-    Δικαιοσύνη – επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης, εκκαθάριση των παλαιότερων υποθέσεων και δημιουργία εξωδικαστικών μηχανισμών για τη γρήγορη διευθέτηση μίας σειράς υποθέσεων.
-    Επιχειρηματικό περιβάλλον – απλοποίηση, επιτάχυνση, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα με:
-    μέτρα για την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών σύστασης και αδειοδότησης επιχειρήσεων.
-    την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου και του χωρικού σχεδιασμού σε όλη τη χώρα. 
-    τη διασφάλιση ενός σταθερού και αναπτυξιακού φορολογικού καθεστώτος.
-    την παροχή θεσμικών και χρηματοδοτικών κινήτρων για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
-    την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις στρατηγικές επενδύσεις που επιταχύνει και απλοποιεί τις διαδικασίες υλοποίησής τους και διευρύνει τα κριτήρια ώστε να εντάσσονται επενδύσεις σε περισσότερους κλάδους της οικονομίας και ιδίως τη βιομηχανία.
•    Για την χρηματοδότηση των επενδύσεων η κυβέρνηση αξιοποιεί όλες τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές και αναπτύσσει νέα καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία:
-    36 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία (ΕΣΠΑ). Η Ελλάδα πρώτη σε απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων. Η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε αύξηση 8% των κονδυλίων για την Ελλάδα για την περίοδο μετά το 2020.
-    Σχέδιο Γιούνκερ – η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη στην αξιοποίηση των πόρων του Σχεδίου Γιούνκερ συμβάσεις για έργα 2,6 δισ. ευρώ που κινητοποιούν επενδύσεις άνω των 10 δισ. ευρώ.
-    Συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 2 δισ. το 2017. 7 δις. ευρώ την επόμενη τριετία που θα πυροδοτήσουν επενδύσεις άνω των 20 δις. ευρώ.
-    Νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία (EquiFund, Ταμείο Επιχειρηματικότητας, Υποδομών, Μικροπιστώσεων κλπ) που κινητοποιούν δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους άνω των 3 δισ. ευρώ.
-    Νέος Αναπτυξιακός Νόμος που δίνει πλήθος από θεσμικά και χρηματοδοτικά κίνητρα στους επενδυτές.
-    Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα που θα συντονίσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στον επίσημο τραπεζικό τομέα και θα φέρει πρόσθετη χρηματοδότηση για μεγάλες επενδύσεις.
-    Ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος.
Οι επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας, όχι μόνο στους παραδοσιακούς τομείς του τουρισμού και του real estate αλλά και στη μεταποίηση και την αγροδιοτροφή, τις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών, τα Logistics, τις Μεταφορές και την Ενέργεια.
Στη συζήτηση συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα μας.
Αύριο 21/6 ο κ. Χαρίτσης θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ με τον οποίο θα συζητήσει την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, ενόψει και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στην οποία οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα, καθώς και την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα.

www.worldenergynews.gr


Eleni Α