Αναλύσεις

Αλ. Χαρίτσης: Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης και για τους εταίρους μας

Αλ. Χαρίτσης: Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης και για τους εταίρους μας

Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση  στο 7ο Ελληνικό Επενδυτικό Φόρουμ  στη Νέα Υόρκη

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt ήταν κεντρικοί ομιλητές σήμερα 19/6/2018 στο 7ο Ελληνικό Επενδυτικό Φόρουμ με θέμα «Η Επιστροφή της Ελλάδας στον Δρόμο της Ανάπτυξης» που διοργανώνουν στη Νέα Υόρκη ο Όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Enterprise Greece, στο πλαίσιο του Greek Investment Roadshow 2018.
Βασικά σημεία της τοποθέτησης του κ. Χαρίτση
•    Η εκδήλωση αυτή δεν θα μπορούσε να γίνει σε καλύτερη χρονική συγκυρία. Σε λίγες εβδομάδες η Ελλάδα εξέρχεται επιτυχώς από τα προγράμματα προσαρμογής ανακτώντας τον έλεγχο επί της πολιτικής της, τη δυνατότητα αλλά και την ευθύνη να σχεδιάζει το μέλλον της και να συμμετέχει ισότιμα στις διεθνείς εξελίξεις.
•    Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση επιλύει χρόνια διπλωματικά προβλήματα με τις γειτονικές χώρες προστατεύοντας τα εθνικά συμφέροντα και αναβαθμίζοντας την Ελλάδα σε πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και συνανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την Ανατολικής Μεσογείου.
•    Η ελληνική οικονομία κινείται πλέον σταθερά σε ρυθμούς ανάπτυξης με σημαντικά ποιοτικά στοιχεία όπως η αύξηση των εξαγωγών (13,3% το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2018), της μεταποιητικής παραγωγής και των επενδύσεων, ιδίως των ΞΑΕ, τη διαρκή μείωση της ανεργίας να δείχνουν ότι η ανάπτυξη αυτή πατά σε πιο σταθερές βάσεις από ό,τι στο παρελθόν και θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα.
•    Η ελληνική κυβέρνηση εκπόνησε τη δική της Αναπτυξιακή Στρατηγική με την οποία δεσμεύεται να διαφυλάξει τη δημοσιονομική και μακροοικονομική σταθερότητα που με θυσίες κατέκτησε η χώρα, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το οικονομικό περιβάλλον, διευκολύνουν τις επενδύσεις και θωρακίζουν την ανάπτυξη και να προχωρήσει στη δημιουργία ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους με ποιοτικές υπηρεσίες προς όλους τους πολίτες αλλά και σε μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων και τη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας.
•    Η Αναπτυξιακή Στρατηγική δεν είναι ένα σχέδιο επί χάρτου αλλά ένα πρόγραμμα δράσης με συγκεκριμένες πολιτικές που καλύπτουν όλους σχεδόν τους τομείς – δημοσιονομικό, αναπτυξιακό, δημόσια διοίκηση, εκπαίδευση, δικαιοσύνη, υποδομές, χρηματοπιστωτικό σύστημα κλπ και σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
•    Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης και για τους εταίρους μας. Στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης θα πρέπει να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για αποφασιστική διευθέτηση του χρέους με εμπροσθοβαρή μέτρα και σύνδεση της αποπληρωμής του με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ώστε να μπορέσει η χώρα να βγει απρόσκοπτα στις αγορές κλείνοντας οριστικά τον κύκλο της κρίσης.
•    Ήρθε η ώρα λοιπόν να αντικαταστήσουμε στο λεξιλόγιό μας τη λέξη ύφεση με την ανάπτυξη, τις πολιτικές λιτότητας με τις αναπτυξιακές και φιλοεπενδυτικές πολιτικές, την ανεργία με τις νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας και τις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης