Αναλύσεις

«Έκλεισαν» και οι τελευταίες εκκρεμότητες στην τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης - δανειστών

«Έκλεισαν» και οι τελευταίες εκκρεμότητες στην τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης - δανειστών

«Ρυθμίστηκαν δύο - τρίτα τεχνικά ζητήματα», τόνισε ανώτατος Έλληνας αξιωματούχος

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης – δανειστών στην οποία μετείχαν όλοι οι υπουργοί που εμπλέκονται με τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης.
Η τηλεδιάσκεψη διήρκησε περίπου μισή ώρα, το κλίμα και ήταν καλό και έγινε στο πλαίσιο της σύνταξης της έκθεσης συμμόρφωσης που ετοιμάζουν οι δανειστές την οποία θα παρουσιάσουν στο Eurogroup της 21ης Ιουνόιυ 2018.
«Ρυθμίστηκαν τα τελευταία δύο – τρία ζητήματα τεχνικής φύσεως», δήλωσε αξιωματούχος μετά το πέρας της τηλεδιαπραγμάτευσης, στην οποία «χτενίστηκε», όλο το κείμενο της έκθεσης συμμόρφωσης. 
Από ελληνικής πλευράς εκτός από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτο, μετείχαν ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, ο υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Δ. Λιάκος και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης.

Nωρίτερα:

«Κλειδώνουν» στη σύνοδο αυτής της Πέμπτης (21/6/2018), εκτός από τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας, οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2023 και έως το 2060.
Θα είναι η πρώτη επίσημη συζήτηση μείωσης των πλεονασμάτων σε επίπεδα κάτω του ορίου του 2,5% του ΑΕΠ που είχε αποφασίσει η ευρωζώνη πέρυσι τον Ιούνιο (σ.σ. απόφαση Eurogroup: 2,5% το 2024 και 2,3% τα επόμενα χρόνια ως το 2060) σε 2,1% - 2,2% που είναι ο νέος στόχος για την ελληνική πλευρά.
Τα πλεονάσματα θα είναι «κομμάτι» της συμφωνίας για το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας η οποία όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής  της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Declan Costello οι έλεγχοι θα είναι 3μηνιάιοι ενώ κάθε 6 μήνες θα επικαιροποιείται  η «λίστα» με τα προαπιατούμενα μέτρα που θα εξετάζονται.
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα η Κομισιόν θα εξακολουθήσει να συντάσσει 4 εκθέσεις τον χρόνο για την πρόοδο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων Ελλάδα που σημαίνει ότι το καθεστώς της μεταμνημονιακής παρακολούθησης θα παραμείνει αυστηρό.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πάει στο Eurogroup του Λουξεμβούργου έχοντας ολοκληρώσει περίπου 83 από τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης.
Πιο συγκεκριμένα πάνω από 60 προαπαιτούμενα μέτρα έχουν ήδη κλείσει με το πολυνομοσχέδιο και τις υπουργικές αποφάσεις που προηγήθηκαν άλλα 20 είναι σχεδόν έτοιμα και μέχρι αύριο θα έχουν κλείσει και τα υπόλοιπα που εκκρεμούν.
Σήμερα ή αύριο αναμένεται να υπάρξει τηλεδιάσκεψη των θεσμών για τα προαπαιτούμενα ενώ πριν από το Eurogroup της Πέμπτης αναμένεται να συνεδριάσει το EuroWorkingGroup.

Αναλυτικότερα όμως στη μαραθώνια σύνοδο αυτής της Πέμπτης αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τα εξής : 

1. Στόχοι πλεονασμάτων από το 2023 - 2060. Οι διαπραγματεύσεις για το ακριβές ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023 έως το 2060 θα προσλάβουν χαρακτήρα μπρα ντε φερ. Βασική επιδίωξης της Αθήνας είναι ο στόχος να έρθει  πιο κοντά στο 2% ή και ακριβώς πάνω στο 2% ώστε να υπάρξει σημαντικός δημοσιονομικός χώρος μετά το 2023.

2. Κλείσιμο 4ης αξιολόγησης. Στην κυβέρνηση κάνουν αγώνα δρόμου. Μέχρι χθες είχαν κλείσει  πάνω από 60 προαπαιτούμενα, άλλα 20 είναι σχεδόν έτοιμα και μέχρι αύριο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί 83 με 84 από τα 88 προαπαιτούμενα. Για 4-5 που βρίσκονται σε εκκρεμότητα είναι τεχνικής φύσεως και όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές οι δανειστές αναμένεται να  βάλουν και σε αυτά τη σφραγίδα τους ως τελειωμένα. Μεταξύ αυτών είναι η μετεγκατάσταση διαφόρων υπηρεσιών από το πρώην Ελληνικό όπως υπηρεσίες της Πολιτικής Αεροπορίας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Επίσης σε εκκρεμότητα βρίσκεται η μεταφορά στο ΤΧΣ των δικαιωμάτων ψήφου του ΕΦΚΑ στην Τράπεζα Αττικής.

3. Μαξιλάρι ασφαλείας:  Στο Eurogroup αναμένεται να αποφασιστεί το ύψος της τελευταίας δόσης που θα είναι διπλή και θα φθάνει τα 18,5 δις. ευρώ συνολικά μαζί με το αρχικό ποσό διάθεσης των 12 δις. ( 12 δις + 6,5 δις.) και θα προστεθεί με τα υπόλοιπα κεφάλαια που υπάρχουν ήδη στο «μαξιλάρι». Με αυτό τον τρόπο το Eurogroup θα επιβραβεύει την Αθήνα για τον πρόοδο που έχει κάνει στις μεταρρυθμίσεις και στα προαπαιτούμενα μέτρα της τελευταίας αξιολόγησης. 

4. Πλαίσιο μεταμνημονιακής εποπτείας. Θα είναι αυστηρό θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 3 χρόνια. Θα γίνονται  4 εκθέσεις τον χρόνο για την Ελλάδα, ενώ κάθε 6 μήνες θα επικαιροποιείται η λίστα με τα κριτήρια που θα εξετάζονται από τους θεσμούς.

5. Μέτρα ελάφρυνσης χρέους: Το παζάρι για το χρέος έχει να κάνει με τον χρονικό ορίζοντα επιμήκυνσης των δανείων του δεύτερου μνημονίου. Το ΔΝΤ θέλει  15 χρόνια επιμήκυνση, η Γερμανία πιέζει για 5 χρόνια το πολύ και όλα πλέον συνηγορούν ότι τα μέτρα για το χρέος που θα εγκρίνει το Eurogroup θα είναι ιδιαίτερα «λάιτ».

Μάριος Χριστοδούλου
Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης