Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Η πρόταση του ΣΠΕΦ για τους διαγωνισμούς ΡΑΕ στα φωτοβολταϊκά

Η πρόταση του ΣΠΕΦ για τους διαγωνισμούς ΡΑΕ στα φωτοβολταϊκά

Οι επενδυτές όφειλαν να γνωρίζουν πως η εγκατάσταση Φ/Β σε ΓΥΠ έχει απαγορευθεί ήδη από τον ν. 4014/2011

Σε συνέχεια εμφάνισης προβληματικών περιπτώσεων όπου επενδυτές ΦΒ έως 500 KWp που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό ΡΑΕ για έργα έως 1 MWp έχουν μεν λάβει την προβλεπόμενη απαλλαγή από ΑΕΠΟ στα πλαίσια των διατάξεων του ν. 3851/2010 ώστε να λάβουν Όρους Σύνδεσης από ΔΕΔΔΗΕ, αλλά ωστόσο αν τα γήπεδα εγκατάστασης αφορούν Γαίες Υψηλής Παραγωγικότητας (ΓΥΠ) που χωροταξικά αποκλείονται βάσει του ν. 4014/2011 δεν θα μπορούν να εκδώσουν εν συνεχεία την προβλεπόμενη Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας (ΕΕΜΚ) ώστε να κατασκευάσουν τους σταθμούς που κατά άλλα δύνανται να έχουν επιτύχει στους διαγωνισμούς ΡΑΕ, ο ΣΠΕΦ προτείνει σε μελλοντικούς διαγωνισμούς την προηγούμενη έκδοση και κατάθεση της ΕΕΜΚ για την κατηγορία έργων αυτή στα δικαιολογητικά για συμμετοχή στον διαγωνισμό ΡΑΕ.  Η πρόταση αυτή γίνεται με γνώμονα την προστασία των επενδυτών αλλά και του κύρους των διαγωνισμών ΡΑΕ υπό την έννοια της μη αλλοίωσης του αποτελέσματος τους από συμμετοχές εν τέλει άνευ ουσίας.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή-πρόταση του ΣΠΕΦ:

«Αξιότιμε κε Υπουργέ, κε Γενικέ και κε Πρόεδρε

Αναφορικά με την συμμετοχή νέων φωτοβολταϊκών έργων έως 500 KWp, κατά κανόνα απαλλασσόμενων Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), στον επικείμενο διαγωνισμό της ΡΑΕ της 2/7/18 στην κατηγορία έργων έως 1 MWp, έχει αρχίσει να δημιουργείται μια μάλλον προβληματική κατάσταση που νομίζουμε χρίζει παρέμβασης για την προστασία πρωτίστως των ιδίων των επενδυτών, του επενδυτικού κλίματος, αλλά και του διαγωνισμού ΡΑΕ ευρύτερα.

Εν προκειμένης, τα κατά κανόνα απαλλασσόμενα ΑΕΠΟ έργα Φ/Β με εγκατεστημένη ισχύ έως 500 KWp που θα συμμετέχουν στον επικείμενο διαγωνισμό της ΡΑΕ στις 2 Ιουλίου αλλά και σε επόμενους, με γνώμονα να λάβουν οι επενδυτές Όρους Σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ ώστε να μπορούν να συμμετέχουν εν συνεχεία στον διαγωνισμό της ΡΑΕ, έχουν προηγουμένως νομίμως αιτηθεί και λάβει από τις αρμόδιες κατά τόπους Περιφέρειες απαλλαγή από ΑΕΠΟ στα πλαίσια των διατάξεων του ν. 3851/2010, χωρίς ωστόσο από τις Περιφέρειες αυτές (τουλάχιστον αρκετές όπως μας ενημερώνουν επενδυτές) να έχει προηγουμένως ζητηθεί βεβαίωση χρήσης γης, ούτως ώστε να διερευνάται και να διασφαλίζεται πως το γήπεδο εγκατάστασης δεν πρόκειται για Γη Υψηλής Παραγωγικότητας (ΓΥΠ).

Όπως είναι ωστόσο γνωστό σε συνέχεια του ν. 4014/2011 η εγκατάσταση Φ/Β σε ΓΥΠ έχει συνολικά απαγορευθεί, το οποίον και σημαίνει πως όταν οι επενδυτές αυτοί, που εν των μεταξύ αρκετοί θα έχουν επιτύχει στον διαγωνισμό της ΡΑΕ επηρεάζοντας το αποτέλεσμα του και έχοντας μάλιστα καταθέσει και τις σχετικές εγγυητικές 4%, αποταθούν στις κατά τόπους αρμόδιες Πολεοδομίες για να εκδώσουν την απαιτούμενη Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας ώστε να ξεκινήσουν την κατασκευή των σταθμών τους, αυτές δεν θα μπορούν να τις εκδώσουν.  Οι Πολεοδομίες δηλαδή, όπως παγίως νομίμως πράττουν, ζητούν μεταξύ και άλλων δικαιολογητικών όπως λ.χ. βεβαιώσεις δασαρχείου, αρχαιολογικών υπηρεσιών κλπ και βεβαίωση για την Χρήση Γης που διέπει το γήπεδο εγκατάστασης του σταθμού, δηλαδή πως δεν πρόκειται για Γη Υψηλής Παραγωγικότητας. Τότε λοιπόν θα αποκαλυφθεί η διάσταση του προβλήματος, όπου δηλαδή οι Εγκρίσεις Εργασιών Μικρής Κλίμακας δεν θα μπορούν να εκδοθούν, άρα και να προχωρήσουν τα κατά τα άλλα επιτυχημένα στον διαγωνισμό ΡΑΕ έργα.

Αν και άγνοια νόμου επί της αρχής δεν δικαιολογείται, δηλαδή οι επενδυτές όφειλαν να γνωρίζουν πως η εγκατάσταση Φ/Β σε ΓΥΠ έχει απαγορευθεί ήδη από τον ν. 4014/2011 οπότε και να ερευνούν ενδελεχώς προηγουμένως την χρήση γης των υποψήφιων γηπέδων εγκατάστασης των προωθούμενων επενδυτικών σχεδίων τους μεταξύ και των υπολοίπων περιορισμών στην χωροθέτηση τους (εκγρίσεις από δασαρχείο, αρχαιολογικές κλπ), εντούτοις η Πολιτεία ίσως θα πρέπει να θέσει την απαραίτητη δικλείδα ασφαλείας.  Μια ιδέα επί αυτού θα ήταν ανάμεσα στα δικαιολογητικά για συμμετοχή στον διαγωνισμό που καταθέτουν οι επενδυτές, να περιλαμβάνεται και η Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας ώστε να προστατεύονται οι διαγωνισμοί αλλά και οι ίδιοι.

Για τον ΣΠΕΦ με εκτίμηση,

 

Στέλιος Λουμάκης – Πρόεδρος

Γιώργος Σαμαράς – Γεν. Γραμματέας».

 

 

www.worldenergynews.gr   

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης