Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Πως σχολιάζει ο διεθνής Τύπος τη συμφωνία Eλλάδας και πΓΔΜ

Πως σχολιάζει ο διεθνής Τύπος τη συμφωνία Eλλάδας και πΓΔΜ

Πρόσφατη δημοσκόπηση στην Ελλάδα δείχνει οτι το 70% των Ελλήνων αντιτίθεται στη συμφωνία

Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ για την υπογραφή της συμφωνίας για το Μακεδονικό στις Πρέσπες μεταξύ Ελλάδος και FYROM.
Μεγάλα διεθνή πρακτορεία είχαν άλλωστε στείλει απεσταλμένους ως το απομακρυσμένο μικρό χωριό, τους Ψαράδες Πρεσπών, για να καλύψουν τη συμφωνία μεταξία Ελλάδας και πΓΔΜ για το Μακεδονικό.
Σχεδόν όλοι χαρακτηρίζουν τη συμφωνία "ορόσημο και ιστορική" για τις σχέσεις των δύο χωρών στο μέλλον καθώς όπως θυμίζουν "πρόκειται για μια κακή γειτονία 25 ετών στη διάρκεια των οποίων η Ελλάδα έχει μπλοκάρει την ένταξη της μικρής βαλκανικής χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ".

Reuters: Συμφωνία ορόσημο για την ονομασία της πΓΔΜ

Το Reuters χαρακτηρίζει τη συμφωνία «ορόσημο» για τις σχέσεις των δύο χωρών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με τη συμφωνία αυτή στο εξής η Μακεδονία θα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία».
Τονίζει ακόμη πως επί δεκαετίες οι δύο χώρες είχαν προβλήματα μεταξύ τους και ήταν διπλωματικά διχασμένες ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο ότι θα ανοίξει η πόρτα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, για τη μικρή βαλκανική χώρα.
Η συμφωνία ωστόσο απαιτεί ακόμη την έγκριση και των δύο κοινοβουλίων και ένα δημοψήφισμα στην πΓΔΜ.
"Έχουμε μια ιστορική ευθύνη ότι η συμφωνία αυτή δεν θα παραμείνει αδιάλειπτη και είμαι βέβαιος ότι θα το διαχειριστούμε", δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς ο ίδιος και ο Μακεδόνας ομόλογός του Zoran Zaev δέχτηκαν επίμονη επευφημία από τους φιλοξενούμενους σε τελετή στη λίμνη .
Το Reuters ωστόσο αναφέρθηκε και στη δημοσκόπηση της Marc σύμφωνα με την οποία «το 70% των Ελλήνων αντιτίθενται στη συμφωνία».

FAZ: Ιστορική συμφωνία που ανοίγει την πόρτα της ΕΕ και του ΝΑΤO για την πΓΔΜ

Η υπογραφή της συμφωνία αποτελεί πρώτο θέμα στη γερμανική εφημερίδα FAZ η οποία υπογραμμίζει πως «μετά από ένα τέταρτο του αιώνα, Ελλάδα και πΓΔΜ υπέγραψαν συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικού.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία, που ανοίγει το δρόμο για τη Βόρεια Μακεδονία να ενταχτεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ» .
Η γερμανική εφημερίδα, όπως και η πλειοψηφία του γερμανικού Τύπου που παρακολουθεί από κοντά την υπογραφή της συμφωνία αναφέρει ότι «η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία θα πρέπει στο εξής να αποκαλείται Βόρεια Μακεδονία κι όχι σκέτο Μακεδονία σε όλους του Διεθνείς οργανισμούς».
«Η συμφωνία υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο γειτονικών κρατών στην παραμεθόρια περιοχή της λίμνης Πρεσπών.
Παρέστησαν η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, F. Mogherini , ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ J. Hahn καιο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
Η τελετή μεταδόθηκε απευθείας στην τηλεόραση και από τα δύο γειτονικά κράτη".
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει τη ρήση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι "κάναμε ένα ιστορικό βήμα", καθώς ανοίγει μια νέα εποχή συνεργασίας και σταθερότητας για τις δύο γειτονικές χώρες.
Ενώ αναφερόμενη στην ομιλία του πρωθυπουργού της πΓΔΜ αναφέρει πως τόνισε ότι «πρέπει να ξεχάσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε προς το μέλλον».
Οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι "η συμφωνία αυτή αποτελεί πρότυπο για το πώς θα μπορούσαν να ξεπεραστούν οι διαφορές αυτού του είδους" καταλήγει η FAZ .

Die Zeit: Συμφωνία για τη διαφωνία στο ονοματολογικό

Όπως αναφέρει «μια ελληνική περιφέρεια ονομάζεται Μακεδονία, γι αυτό η γειτονική χώρα, η πΓΔΜ ,θα πρέπει να μετονομαστεί.
Μόνο η μία χώρα διατηρεί σκέτο το όνομα Μακεδονία» υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ N Dimitrov και ο Έλληνας ομόλογός του, ο Νίκος Κοτζιάς υπέγραψαν παρουσία των ηγετών τους, Zoran Zaev και Αλέξη Τσίπρα στο ψαροχώρι Ψαράδες στη Λίμνη Πρέσπα τη συμφωνία που σφραγίζει έναν συμβιβασμό.
Το αποτέλεσμα: Η γειτονική Δημοκρατία δεν μπορεί πλέον να ονομάζεται μόνο Μακεδονία.
Αν και το όνομα παραμένει στον πυρήνα, παίρνει μια σημαντική προσθήκη: Η ανεξάρτητη χώρα θα πρέπει πλέον να φέρει την επίσημη ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
«Η συμφωνία δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών αλλά και σε ένα δημοψήφισμα μεταξύ του πληθυσμού της πΓΔΜ»" τονίζει η Die Zeit και προσθέτει:
«Υπάρχει αντίσταση και στις δύο χώρες.
Η συντηρητική αντιπολίτευση στην Ελλάδα απορρίπτει τη συμφωνία.
Ωστόσο, μια πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η συντηρητική αντιπολίτευση εναντίον του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα απορρίφθηκε το Σάββατο με σαφή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Η αντιπολίτευση της πΓΔΜ έχουν επίσης εκφράσει την αντίθεσή τους στη συμφωνία».
«Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στους Ψαράδες για ένα «θαρραλέο, ιστορικό και απαραίτητο βήμα για τους λαούς μας».
Η συμφωνία "ανοίγει δρόμο για ειρήνη, αδελφοσύνη και ανάπτυξη για τις χώρες μας, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη".
Ο ομόλογός του στη γειτονική χώρα, zaev, δήλωσε:
"Έχουμε μετακινήσει πραγματικά βουνά."
Και οι δύο χώρες "αφήνουν πίσω τους το παρελθόν και βλέπουν στο μέλλον".
"Η πΓΔΜ είναι ανεξάρτητο κράτος της Ευρώπης από το 1991.
Την εποχή εκείνη, η γιουγκοσλαβική δημοκρατία δηλώνεται ανεξάρτητη - και έδωσε το όνομα αυτό.
Αλλά η Μακεδονία είναι ταυτόχρονα το όνομα μιας βόρειας ελληνικής επαρχίας.
Και γι 'αυτό εδώ και δεκαετίες υπήρχε μια σκληρή διαμάχη για το όνομα μεταξύ των γειτονικών χωρών, που επιβάρυνε σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις τους.
Πολλοί Έλληνες φοβόντουσαν ότι ο γείτονας θα μπορούσε να εγείρει αξιώσεις στην επαρχία της Μακεδονίας.
Οι επιφυλάξεις της Ελλάδας εμπόδισαν επίσης την περαιτέρω προσέγγιση της Μακεδονίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ καταλήγει η Die Zeit.

Russia Today: Καθοριστική η παρουσία του Zaev στην πρωθυπουργία για την συμφωνία με την Ελλάδα

Το ενδιαφέρον και του ρωσικού Τύπου προκάλεσε η υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες με το ρωσικό καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο RT να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Zoran Zaev λέγοντας ότι ήταν καθοριστική η παρουσία του στην πρωθυπουργία.
Μάλιστα αναφέρει οτι ο νέος πρωθυπουργός της πΓΔΜ είναι ο διάδοχος του δεξιού εθνικιστή πρωθυπουργού N. Gruensky επί πρωθυπουργίας του οποίου οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν στο ναδίρ.
Το RT εμπλέκει και τη Ρωσία στην υπογραφή της συμφωνίας λέγοντας οτι πολλοί αναλυτές έκαναν λόγο για ευρωπαϊκές ανησυχίες σχετικά με την ρωσική επιρροή στην περιοχή.
Για το ενδιαφέρον δηλαδή της Ρωσίας για τα Βαλκάνια υπονοώντας οτι αυτό μπορεί να αποτέλεσε ένα ακόμη κίνητρο ώστε η ΕΕ και οι ΗΠΑ να πιέσουν περισσότερο για την υπογραφή της συμφωνίας.

ABC: Ελλάδα και πΓΔΜ υπέγραψαν συμφωνία για την ονομασία που βάζει τέλος στη διαμάχη δεκαετιών

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της πΓΔΜ υπέγραψαν συμφωνία ώστε να μετονομαστεί η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» αναφέρει στο ρεπορτάζ του το αμερικανικό δίκτυο ABC.
χαρακτηρίζει τη συμφωνία "ορόσημο" καθώς είναι το θετικό αποτέλεσμα αδιάβλητων συνομιλιών επί δεκαετίες που δίχασαν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και ανέτρεψαν την είσοδο του βαλκανικού κράτους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, του οποίου η Ελλάδα είναι μέλος και εμπόδισε με την επιβολή βέτο".
«Η συμφωνία απαιτεί ωστόσο την έγκριση και των δύο κοινοβουλίων και ένα δημοψήφισμα στην πΓΔΜ» υπογραμμίζει λέγοντας ότι «η Ελλάδα διαφωνούσε με την πΓΔΜ από το 1991 σχετικά με το όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να συνεπάγεται εδαφικές αξιώσεις για την ελληνική επαρχία της Μακεδονίας και οικειοποίηση αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και πολιτισμού».

Ansa: Η πΓΔΜ μπορεί πλέον να σχεδιάσει το μέλλον της

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ υπέγραψαν σήμερα (17/6) μια συμφωνία για το ονοματολογικό και είναι υπερήφανοι για την απόφασή τους» αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ANSA χωρίς περεταίρω σχόλια.
Αναφερόμενο στην ομιλία του Zaevγράφει ότι ο πρωθυπουργός της μικρής πρώην Γιουγκοσλαβικής χώρα εστίασε στο ότι πλέον η πΓΔΜ μπορεί να σχεδιάσει το μέλλον της καθώς ανοίγει ο δρόμος για την ένταξή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ που είχε μπλοκάρει η Ελλάδα στο παρελθόν με βέτο.

RTE: Η Ελλάδα συμφώνησε - Η πρώην Γιουγκοσλαβική χώρα αλλάζει όνομα

Η κρατική τηλεόραση της Ιρλανδίας κάνει εκτενή αναφορά στην υπογραφή της συμφωνίας λέγοντας οτι "Ελλάδα και πΓΔΜ υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία η οποία οδηγεί την πρώην Γιουγκοσλαβική χώρα σε αλλαγή της ονομασίας της από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία".

AFP: Ιστορική συμφωνία

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων κάνει λόγο για «ιστορική συμφωνία», η οποία δίνει τέλος σε μια πολιτική διένεξη που διήρκησε 27 χρόνια.
Μάλιστα, χαρακτηρίζει κομβικής σημασίας για τις σημερινές εξελίξεις την εκλογή του Ζόραν Ζάεφ στην πρωθυπουργία της ΠΓΔΜ το 2017.

Άδηλο είναι το μέλλον της συμφωνίας Αθηνών – Σκοπίων για το όνομα της FYROM, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (tagesschau.de).

«Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία με την οποία διευθετείται μία διένεξη δεκαετιών για το όνομα ’’Μακεδονία’’», σημειώνει αλλά προσθέτει με νόημα:
«Είναι άδηλο ακόμη αν η συμφωνία θα περάσει τα εμπόδια της κοινοβουλευτικής έγκρισης και του δημοψηφίσματος.
Και στις δύο χώρες εκφράζονται σημαντικές επιφυλάξεις για τη συμφωνία.
Στην Ελλάδα η συντηρητική αντιπολίτευση την απορρίπτει.
Πάντως η πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά του Τσίπρα απερρίφθη το Σάββατο με καθαρή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο».
Βάσει της συμφωνίας, αναφέρει η γερμανική τηλεόραση, η Αθήνα δεν θα μπλοκάρει πλέον την πορεία της FYROM προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, μετά την αλλαγή του ονόματος.
«Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών τονίζουν ότι, αυτή η συμφωνία αποτελεί πρότυπο για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να ξεπεραστούν τέτοιες διαφορές.
Το εάν η συμφωνία επιβιώσει από τα κοινοβουλευτικά εμπόδια και το δημοψήφισμα παραμένει ανοικτό.
Η αντιπολίτευση της FYROM και ο πρόεδρός της Gjorge Ivanov είναι αντίθετοι με τη συμφωνία που είχε διαπραγματευτεί ο Zaev με τον Τσίπρα ενώ η διαμάχη  χρονολογείται από το 1991, όταν η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία διακήρυξε την ανεξαρτησία της και έδωσε το όνομα Μακεδονία.
Από την ελληνική πλευρά, το όνομα Μακεδονία είναι μέρος της ελληνικής εθνικής κληρονομιάς.
Πολλοί Έλληνες ανησυχούν ότι η γειτονική χώρα θα μπορούσε να εγείρει εδαφικές αξιώσεις και για το λόγο αυτό ήγειραν εμπόδια στην ένταξη της FYROM στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της γερμανικής τηλεόρασης.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης