Αναλύσεις

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από Ελλάδα και εξωτερικό για την απόκτηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας διαπιστώνει το ΥΠΕΝ

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από Ελλάδα και εξωτερικό για την απόκτηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας διαπιστώνει το ΥΠΕΝ

Αυξημένες προσδοκίες για την εξασφάλιση υψηλού τιμήματος, τόσο λόγω των προοπτικών της εταιρίας, όσο και των διαθεσίμων που έχει στο ταμείο της και τα οποία στα τέλη του 2017 ξεπερνούσαν τα 250 εκατ. ευρώ

Εντός των ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία της ΔΕΠΑ με την Shell για την εξαγορά του 51% της ΕΠΑ Αττικής έναντι 150 εκατ. ευρώ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για το διαχωρισμό της ίδιας της ΔΕΠΑ σε δυο εταιρίες.
Επόμενο βήμα, η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% της ΔΕΠΑ Εμπορίας. 
Σύμφωνα με κορυφαίους κύκλους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ανακοίνωση και μόνο της προοπτικής ιδιωτικοποίησης του εμπορικού τμήματος της ΔΕΠΑ έχει προκαλέσει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από αρκετές εταιρίες της Ευρώπης αλλά και τρίτων χωρών, καθώς και από εγχώριους ομίλους.
Με βάση λοιπόν αυτά τα δεδομένα, αυξημένες είναι και οι προσδοκίες για υψηλό τίμημα, καθώς όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι η αξία της εταιρίες είναι αυξημένη τόσο λόγω των προοπτικών της στην αγορά και των διαθεσίμων που έχει στο ταμείο της και ενισχύεται ακόμη περισσότερο με την απόκτηση του 100% της ΕΠΑ Αττικής.  
Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι η εξαγορά του μεριδίου της Shell στα δίκτυα και τη λιανική της Αττικής δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς αφενός θα συνεχίσουν ως το τέλος του 2020 οι δημοπρασίες ποσοτήτων αερίου, όπως προβλέπει τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, αφετέρου το μερίδιο της ΔΕΠΑ εμπορίας (μετά την εξαγορά του μεριδίου της Shell, αλλά και την πώληση στην Εni του μεριδίου της στη Θεσσαλονίκη) στην ενιαία αγορά φυσικού αερίου της Ελλάδας εξισορροπείται.

Στα τέλη του 2018 ο διαγωνισμός

Πάντως ο διαγωνισμός δεν αναμένεται να προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο, όπως αρχικά είχε ειπωθεί, αλλά έως το τέλος του χρόνου δεδομένων των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν για τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ στις δύο εταιρίες, Εμπορίας και Υποδομών, τη σύστασή τους κλπ.
Όσο για τα διαθέσιμα της ΔΕΠΑ στο ταμείο της, στο τέλος του 2017 υπολογίζονται σε πάνω από 250 εκατ. ευρώ και αυτά στο πλαίσιο της διαδικασίας διαχωρισμού θα κατανεμηθούν ισομερώς στις δυο νέες εταιρίες. 
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Δημήτρης Τζώρτζης μιλώντας στο συνέδριο του Economist τόνισε πως η εταιρεία σχεδιάζει να προχωρήσει σε εκτεταμένες επενδύσεις στο μέλλον, που αφορούν την επικράτεια της χώρας (στερεά και θαλάσσια), εκ των οποίων ανέφερε ότι 250 εκατ. ευρώ θα διοχετεύσει στην αγορά αναζητώντας συνεργασίες στην επέκταση του φυσικού αερίου σε νησιά, ναυτιλία.
Ο προγραμματισμός της εταιρείας για επενδύσεις φτάνει τα 400 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εξαγορών.
Σημειώνεται ότι τα έσοδα της ΔΕΠΑ για το 2017 ανήλθαν σε 1,140 δις ευρώ, ενώ τα  EBITDA στα 260 εκατ. ευρώ, αποδεικνύοντας - όπως τόνισε ο κ. Τζώρτζης - πως πρόκειται για μια απολύτως υγιή εταιρία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης