Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Διατήρηση του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου «βλέπουν» μέσω της τροπολογίας για τις δημοπρασίες οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές

Διατήρηση του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου «βλέπουν» μέσω της τροπολογίας για τις δημοπρασίες οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές

Θεωρούν πως η ρύθμιση αποτελεί εύλογη απόφαση της κυβέρνησης που ήταν απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς μετά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Ερωτηματικά σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και μεγάλη κινητικότητα σε επιχειρηματικό επίπεδο προκαλεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές και το οποίο έχει γίνει γνωστό μόνο σε ότι αφορά τις βασικές αρχές του.
Όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, αλλά και από την ομιλία του στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα εφαρμοστικά μέτρα της τέταρτης αξιολόγησης, η ΔΕΠΑ θα διαχωριστεί σε δυο εταιρίες:
•    Τη ΔΕΠΑ Εμπορία που θα ιδιωτικοποιηθεί σε ποσοστό 50,1%
•    Τη ΔΕΠΑ Υποδομές που θα περιλαμβάνει και τις συμμετοχές στα έργα διεθνών διασυνδέσεων και η οποία θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο σε ποσοστό 65% (το υπόλοιπο 35% ανήκει ήδη στα ΕΛΠΕ).
Ωστόσο τα ποσοστά αυτά δεν προκύπτουν παρά μόνο από δηλώσεις του κ. Σταθάκη, ο οποίος πρόσφατα ανέφερε σε συνέντευξή του ότι σε δεύτερο χρόνο, το μερίδιο του δημοσίου στη ΔΕΠΑ Υποδομών, θα μπορούσε να μειωθεί και κάτω του 65%, παραμένοντας πάντα πλειοψηφικό.
Όμως αυτές δεν είναι οι μόνες κινήσεις που σχετίζονται με την ΔΕΠΑ. Όπως έχει ανακοινωθεί ήδη η εταιρία προχώρησε στην πώληση του μεριδίου της στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης έναντι 50 εκατ. ευρώ, ενώ όπως δήλωσε ο κ. Σταθάκης, χωρίς να έχει ανακοινωθεί επισήμως συμφωνήθηκε και η εξαγορά από τη ΔΕΠΑ του μεριδίου της Shell στην ΕΠΑ Αττικής, έναντι 150 εκατ. ευρώ.        

Οι πρώτοι «μνηστήρες»

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν κατ’ αρχήν έντονη κινητικότητα σε επιχειρηματικό επίπεδο με τους ομίλους Μυτιληναίου, ΕΛΠΕ και Κοπελούζου να δηλώνουν «παρόντες» στις εξελίξεις της αγοράς φυσικού αερίου.
Η Μότορ Οιλ από την πλευρά της με παρέμβαση προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού εξέφρασε αντιρρήσεις στο σχέδιο εξαγοράς του ποσοστού που κατέχει η Shell στην ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ και φέρεται να είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και σε επίσημη καταγγελία αμέσως μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας μεταξύ ΔΕΠΑ – Shell.
Και ενώ όλα αυτά είναι σε εξέλιξη, ο υπουργός κατέθεσε και ψηφίστηκε από τη Βουλή τροπολογία με την οποία η οποία προβλέπει πως μέχρι το τέλος του 2020, οποιαδήποτε εταιρία προμήθειας φυσικού αερίου κατέχει ποσοστό άνω του 40% στην αγορά, είναι υποχρεωμένη να διαθέτει μέσω δημοπρασιών στους ανταγωνιστές της, ποσότητες φυσικού αερίου που δεν θα υπερβαίνουν το 20% των ποσοτήτων που διέθεσε το προηγούμενο έτος στους επιλέξιμους πελάτες της.   
Η τροπολογία αφορά τη ΔΕΠΑ αφού ελέγχει το 75 - 80% της χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου, αλλά στην πραγματικότητα προετοιμάζει το έδαφος εν όψει της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορία, με προφανή στόχο τον περιορισμό της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά.
Η ψήφιση της τροπολογίας προκάλεσε νέο γύρο συζητήσεων, αφού από μερίδα της αγοράς σχολιάστηκε ως «σκόπελος» στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ.

«Υπερψηφίζει» την τροπολογία η ενεργοβόρος βιομηχανία

Ωστόσο δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεώρησαν ότι η ρύθμιση αποτελεί μια εύλογη απόφαση της κυβέρνησης που ήταν απαραίτητη, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος τη θέση της κρατικά ελεγχόμενης δεσπόζουσας εταιρίας να πάρει μια εταιρία που θα ελέγχεται από ιδιώτη, θα συνεχίσει να κατέχει δεσπόζουσα θέση και δεν θα δεσμεύεται από την παλαιότερη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη διενέργεια δημοπρασιών.
Μάλιστα, ειδικά οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές φυσικού αερίου υποδέχθηκαν την τροπολογία Σταθάκη, ως μια αναγκαία και ορθή ρύθμιση για τη διατήρηση των όρων του ανταγωνισμού στην αγορά.
Σύμφωνα δε με κάποιες εκτιμήσεις, η νομοθετική ρύθμιση για τις δημοπρασίες αερίου ενδέχεται να αποτρέψει τις περεταίρω κινήσεις προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού αντίστοιχες με αυτή της Μότορ Όιλ.
Πάντως όλες αυτές οι εξελίξεις σημειώνονται χωρίς αναλυτική ενημέρωση για τη συμφωνία με τους δανειστές γύρω από την αγορά φυσικού αερίου και τη ΔΕΠΑ, όπως σημειώνει ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής υπεύθυνος για θέματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Αρβανιτίδης σε ερώτηση του προς τον κ. Σταθάκη.     
Ο κ. Αρβανιτίδης ρωτάει τον υπουργό ποια ακριβώς είναι η τελική συμφωνία για το σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, καθώς και σε ποιο στάδιο, ακριβώς, βρίσκεται η διαδικασία εξαγοράς του ποσοστού της Shell στην ΕΠΑ Αττικής.
Ρωτάει επίσης κατά πόσο η εξαγορά αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, ενώ υπογραμμίζει τον σημαντικό αριθμό εξωτερικών συμβούλων που εργάστηκε με ιδιαίτερα υψηλές αμοιβές για το σχέδιο μετασχηματισμού της ΔΕΠΑ και ζητεί να μάθει από τον κ. Σταθάκη, εάν πράγματι το «success fee» για τους δύο συμβούλους (Rotchild και Alpha Bank), θα ανέλθει στο υψηλό ποσό των 4 εκατ. ευρώ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης