Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Στη Βουλή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για την 4η αξιολόγηση

Στη Βουλή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για την 4η αξιολόγηση

Το Πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει όλα τα προαπαιτούμενα προκειμένου να «καλυφθούν» οι απαιτήσεις της ΕΕ

Την υποχρεωτική δέσμευση των αποθεματικών όλων των φορέων του Δημοσίου, την κατάργηση του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων και την διεύρυνση των οφειλετών που μπορούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, προβλέπει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζονται μια σειρά από προαπαιτούμενα μέτρα που θεωρούνται κομβικά για την ολοκλήρωσης της 4ης αξιολόγησης και την επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Με το ίδιο πολυνομοσχέδιο «ψαλιδίζεται» στο μισό το ποσό των δανείων που θα δίνονται με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου (δεν θα υπερβαίνουν το 1,5% των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού ήτοι 720 εκατ. ευρώ από 3% που είναι φέτος 1,440 δισ. ευρώ), ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τον νόμο Κατσέλη (άρση τραπεζικού απορρήτου για τους δανειολήπτες που θα υπαχθούν στο νόμο)  και τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, καταργείται ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα ( σ.σ. δεν εφαρμόστηκε ποτέ) ενώ απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης οι περιστασιακά εργαζόμενοι (εισοδήματα μέχρι 6.000 ευρώ). Με άλλες διατάξεις διπλασιάζονται τα διόδια στην Εγνατία οδό (με Υπουργική απόφαση) και  αντιμετωπίζονται τελευταίες εκκρεμότητες σχετικά με το Ελληνικό (φορέας διαχείρισης).
Το πολυνομοσχέδιο μαζί με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής ( 2019 -2022) που αποτελεί σημαντικό μέρος του πρώτου και ενσωματώνει πλεονάσματα (ως το 5,19% του ΑΕΠ) και παροχές (3,6 δις.) ως το 2022,αναμένεται να ψηφιστούν την επόμενη εβδομάδα, 14 Ιουνίου, από την βουλή. Της ψήφισης του Εφαρμοστικού νόμου θα ακολουθήσει η σύνταξη της έκθεσης συμμόρφωσης από τους δανειστές, έως τις 19 Ιουνίου, στην οποία θα περιλαμβάνεται και το κείμενο με την νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο:    

- Αποθεματικά: Υποχρεωτική καθίσταται η δέσμευση των ρευστών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και η μεταφορά τους σε κοινό λογαριασμό που τηρεί το Δημόσιο στην  Τράπεζα της Ελλάδος. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τέθηκε σε ισχύ από το 2015 πλην όμως δεν εφαρμόζεται από όλους τους κρατικούς φορείς. Μάλιστα για το σκοπό αυτό συστήνεται ειδική Διεύθυνση στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους  (Διεύθυνση Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού), έργο της οποίας είναι η παρακολούθηση των λογαριασμών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

- Δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου:  «Ψαλιδίζεται» στο μισό το ποσό των δανείων που θα δίνονται με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σε μια προσπάθεια περαιτέρω μείωσης του δημοσιονομικού κόστους. Το  ανώτατο ποσό των νέων εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου που δύνανται να παρασχεθούν μέσα σε ένα έτος, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5% των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού από 3% που είναι φέτος.

Της διάταξης εξαιτούνται:

- Τα δάνεια από ευρωπαϊκούς ή διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που χορηγούνται σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς και πιστωτικά ιδρύματα και μόνο για επενδυτικούς και κοινωνικούς σκοπούς

-  Τα δάνεια που παρέχονται στο πλαίσιο του ν. 3723/2008 (Α΄ 250) για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών

- Τα δάνεια που παρέχονται στα ημεδαπά πιστωτικά ιδρύματα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Έκτακτης Βοήθειας Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance – ELA) από την Τράπεζα της Ελλάδος

- Τα δάνεια που αφορούν φυσικές καταστροφές ή άλλα έκτακτα γεγονότα.

- Εξωδικαστικός Μηχανισμός:  Οι αλλαγές αφορούν τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής καθώς μπορεί να ενταχθεί το 99% των ελευθέρων επαγγελματιών ενώ μειώνεται δραστικά η γραφειοκρατία ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Έτσι, αυξάνεται στις 125.000 ευρώ από 50.000 ευρώ το ποσό της οφειλής προς ασφαλιστικά ταμεία και αντίστοιχα προς την Εφορία (αθροιστικά 250.000 ευρώ) και ταυτόχρονα σε ρύθμιση μπορούν να μπουν και οι οφειλές του 2017 (αντί 31/12/2016) προς Δημόσιο και τρίτους (τράπεζες, προμηθευτές). Ειδικότερα μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 δόσεις οι οφειλές προς την Εφορία που βεβαιώθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017 και οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ που γεννήθηκαν μέχρι τις 31/12/2017. Προβλέπεται εξάλλου ότι οι ομόρρυθμοι εταίροι θα μπορούν να ρυθμίσουν και τις προσωπικές τους οφειλές.

- Νόμος Κατσέλη: Προβλέπεται «έξωση» των στρατηγικών κακοπληρωτών από τις προστατευτικές διατάξεις του νόμου, ώστε να μη γίνεται κατάχρηση του νόμου που δημιουργεί «έμφραγμα» στα δικαστήρια. Έτσι, ο οφειλέτης υποχρεώνεται, μεταξύ άλλων, να παραιτηθεί από το τραπεζικό του απόρρητο (ώστε να εντοπιστούν εκείνοι που έχουν μεγάλα ποσά κατατεθειμένα σε πιστωτικά ιδρύματα που δεν είναι διάδικοι) καθώς και να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση περί μη πτωχευτικής διαδικασίας.

- Φόρος υπεραξίας: Καταργείται από το 2019 ο φόρος υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ο οποίος δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

- ΦΠΑ:  Υπάγονται στο ειδικό καθεστώς της απαλλαγής από το ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων και όσοι για πρώτη φορά κάνουν έναρξη εργασιών

- Τεκμήριο: Αποτελεί τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων η δαπάνη για ασφαλιστικά επενδυτικά συμβόλαια

- Καπνικά:  Αποζημίωση θα πληρώνουν στο δημόσιο οι επιχειρήσεις παραγωγής καπνικών προϊόντων  σε κάθε περίπτωση που κατάσχονται γνήσια βιομηχανοποιημένα καπνά τους, 50.000 τεμαχίων και άνω.

- Περιστασιακά απασχολούμενοι: Μόνιμο χαρακτήρα αποκτά η διάταξη με την οποία δικαιούνται την έκπτωση φόρου που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο εισοδήματος οι περιστασιακά ή ευκαιριακά απασχολούμενοι (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.).

- Δωρεάν παραχώρηση κατοικίας: Απαλλάσσεται από το φόρο το τεκμαρτό εισόδημα της δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, 13 Ιουνίου, θα αρχίσει η συζήτησή του στην Ολομέλεια, η οποία θα διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ και θα ολοκληρωθεί την επομένη ημέρα, Πέμπτη 14 Ιουνίου, μέχρι τις 15:00, με την ψήφισή του.


 
Μάριος Χριστοδούλου
Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης