Αναλύσεις

Oil Price: Οι δέκα ενεργειακές εκπλήξεις που επιφυλάσσει το 2017

Oil Price: Οι δέκα ενεργειακές εκπλήξεις που επιφυλάσσει το 2017
Το δίκτυο Oil Price αντί να σταθεί στα “mainstream” (επικρατούσες τάσεις), όπως τα αποκαλεί, συντάσσει μια λίστα 10 πιθανών, ενεργειακών εκπλήξεων για το νέο έτος
Μία λίστα με δέκα εκπλήξεις που θα μπορούσαν να συμβούν στον ενεργειακό κλάδο το 2017 δημοσιεύει το δίκτυο OilPrice.com, ενόψει της νέας χρονιάς, από την οποία απέχουμε πλέον λιγότερο από δύο εβδομάδες.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες θα πετάξουμε το ημερολόγιο του 2016 στον κάλαθο των αχρήστων και ως είθισται τώρα είναι η ώρα να γίνουν οι όποιες προβλέψεις για το 2017.
Ωστόσο, αντί να σταθεί στα “mainstream” (επικρατούσες τάσεις), όπως τα αποκαλεί, συντάσσει μια λίστα 10 πιθανών, ενεργειακών εκπλήξεων για το νέο έτος.
Ιδού, λοιπόν, η λίστα του OilPrice.com:

1. Οι πωλήσεις του Chevy Bolt
Οι πωλήσεις του Chevy Bolt, το αμιγώς ηλεκτροκίνητο όχημα της General Motors, θα αποτελέσουν μία ένδειξη, σχετικά με την αντικατάσταση των εμβόλων, των βαλβίδων και των γραναζιών στα αυτοκίνητα, αλλά και για τις προοπτικές του πετρελαίου.

2. Αύξηση της ζήτησης για ενέργεια στην Αφρική
Είναι η Αφρική η νέα Κίνα και Ινδία, διερωτάται το OilPrice, τονίζοντας πως η ενεργειακή κατανάλωση στην ήπειρο αυξάνεται με ρυθμό περίπου 2% ετησίως.



3. Εδραίωση της μεθόδου Fracking (υδραυλική ρωγμάτωση)
Οι γεωτρήσεις που γίνονται με τη μέθοδο της «υδραυλικής ρωγμάτωσης» (ή διάρρηξης) hydraulic fracturing κατά την ακριβή ορολογία, fracking πιο σύντομα, είναι ιδιαιτέρως εδραιωμένες στις ΗΠΑ και τον Καναδά, ωστόσο φαίνεται πως στο παιχνίδι μπαίνουν και η Αργεντινή, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία.

4. Περισσότερες αντιδράσεις τύπου Standing Rock
Οι διαμαρτυρίες κατά του αγωγού πετρελαίου στη Βόρεια Ντακότα κατάφεραν να εμποδίσουν τη δημιουργία του αγωγού Dakota Access. Την ώρα που η επιρροή των περιβαλλοντικών ομάδων μειώνεται είναι πολύ πιθανό ο τρόπος αντίδρασης της φυλής των Σιου του Standing Rock να αντιγραφεί και σε άλλα ενεργειακά έργα.

5. Αύξηση του κόστους των πετρελαϊκών πλατφόρμων
Οι πετρελαιοπαραγωγοί κομπάζουν για το γεγονός ότι έχουν μειώσει τα κόστη τους κατά 20% με 30% τα τελευταία δύο έτη. Ωστόσο, στον μεγαλύτερο βαθμό, αυτό οφείλεται στη μείωση των περιθωρίων στις πλατφόρμες εξόρυξης, όπου ήδη καταγράφονται τα πρώτα σημάδια πληθωρισμού…

6. Μια νέα «Boomtown»
Η επαρχία Alberta του Καναδά είναι γνωστή για τις boomtown, δηλαδή τις πόλεις που πρωτοστατούν κάθε τόσο στον ενεργειακό χώρο. Κάποτε ήταν η Drumheller, η Black Diamond, η Turner Valley, η Medicine Hat και η Fort Mac, ενώ τώρα το βλέμμα στρέφεται στην πόλη Grande Prairie.

7. Οι τιμές του λιθίου, του κοβάλτιου και του γραφίτη
Οι τιμές των μπαταριών λιθίου-ιόντων συνεχίζουν να υποχωρούν, την ώρα που η χρήση τους συνεχίζει να αυξάνεται. Τα βασικά συστατικά της μπαταρίας είναι το λίθιο, το κοβάλτιο και ο γραφίτης. Οι τιμές των εμπορευμάτων, ωστόσο, είναι πιθανό πως θα αυξηθούν…

8. Οι κατανομές των κεφαλαίων των μεγάλων εταιρειών πετρελαίου
Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να ενισχυθούν το 2017, κάτι που θα οδηγήσει σε μια ήπια αύξηση των επενδύσεων του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά για τις επενδύσεις πρόκειται; Οι κατανομές των κεφαλαίων των μεγάλων εταιρειών πετρελαίου θα δείξουν ποιες μέθοδοι εξόρυξης του πετρελαίου είναι πιο οικονομικές, όταν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» βρίσκονται στα 55 δολάρια.

9. Πρόσβαση στην αγορά φυσικού αερίου
Το ζήτημα της πρόσβασης σε αγωγούς φυσικού αερίου στον Καναδά φαίνεται πως θα είναι ένα από τα καυτά ενεργειακά ζητήματα του 2017.

10. Πυρηνική σύντηξη
Το αστείο των τελευταίων 60 ετών είναι πως η πυρηνική σύντηξη για την απεριόριστη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι πάντα 20 χρόνια μακριά από την πραγματικότητα. Εταιρείες, όπως η Lockheed Martin, πάντως νομίζουν ότι δεν απέχουμε από τη δημιουργία ενός συμπαγούς ήλιου στον πλανήτη μας…

Πηγή www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης