Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Μετά την αποτυχία στα EWG η επιστολή από τον ΕSM θα δείξει εάν η ΕΕ θέλει άμεσα λύση

Μετά την αποτυχία στα EWG η επιστολή από τον ΕSM θα δείξει εάν η ΕΕ θέλει άμεσα λύση
Το αν θα ανταποκριθεί ο ΕSM στο ελληνικό αίτημα θα καταδείξει αν τελικά οι θεσμοί θέλουν να «ξεμπλοκάρει» η διαπραγμάτευση, η οποία φαίνεται ότι βαδίζει ξεχωριστά από τις αποφάσεις για το χρέος.
Σε καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας μπαίνουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τα οποία είναι άγνωστο το πότε θα εφαρμοστούν αλλά και το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.
Στο δύσκολο σκηνικό των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους ήρθε να προστεθεί και η επανάληψη των εμμονικών θέσεων του Πόουλ Τόμσεν και του οικονομολόγου σύμβουλο του Ταμείου, Μορίς Ομπστφελντ για νέες περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο ποσό.
Μια προσθήκη στο προηγούμενο άρθρο τους τα δύο στελέχη του ΔΝΤ εμφανίζονται  να επιδιώκουν και αυτά με την σειρά τους να καθυστερήσει όσο το δυνατό περισσότερο η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Επί της ουσίας Πόουλ Τόμσεν και Μορίς Ομπστφελντ  βρίσκονται πάνω στο άρμα Σόιμπλε  ο οποίος συνεχίζει να αγοράζει χρόνο μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με το τι ακριβώς θα κάνει το ΔΝΤ με το ελληνικό πρόγραμμα.
Θα μείνει ως τεχνικός σύμβουλος ή θα μετάσχει χρηματοδοτικά; Αυτό θα το μάθει η Αθήνα μετά τις 20 Ιανουαρίου του 2017 όπου στην καρέκλα του νέου πλανητάρχη θα καθίσει ο Ντόναλντ  Τραμπ  και θα φανεί για το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες που με βάση το μερίδιο  ψήφων 17% που έχει στο ΔΝΤ , επιθυμούν ή όχι ένα τρίτο συμβόλαιο με την Αθήνα.
Το νέο «χτύπημα» από το προηγούμενο δίδυμο  ήρθε λίγες ώρες μετά την αποτυχία των δύο τηλεδιασκέψεων του EuroWorking Group να βρεθεί λύση για το αν θα πρέπει να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν απέστειλε -όπως και ο πρωθυπουργός ακόμη νόμιζε - την περιβόητη  επιστολή στους θεσμούς επιλέγοντας να περάσει ο ίδιος στην αντεπίθεση.
Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες από τους ευρωπαίους εταίρους να διατυπώσουν εγγράφως τα ερωτήματα και τις ανησυχίες τους αναφορικά με το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους και τον ΦΠΑ στα νησιά.
Η Αθήνα περιμένει λοιπόν την επιστολή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) για να τοποθετηθεί επί συγκεκριμένων θεμάτων που θα θέσουν οι τεχνοκράτες των δανειστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή από τον ESM θα πρέπει -εκτός απροόπτου- να φτάσει σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών και εκτιμάται ότι μεταξύ των ερωτήσεων που θα κληθεί να απαντήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα είναι: επιβεβαίωση ότι το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους είναι εφάπαξ, αν ο ΦΠΑ δεν αυξηθεί μόνο το 2017, αν η κυβέρνηση διατηρεί τη δέσμευση για την τήρηση του προγράμματος.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης