Αναλύσεις

Eurogroup: Στις 21/6 η απόφαση για αξιολόγηση και ελληνικό χρέος - H DSA θα δείξει τα μέτρα ελάφρυνσης

tags :
Eurogroup: Στις 21/6 η απόφαση για αξιολόγηση και ελληνικό χρέος - H DSA θα δείξει τα μέτρα ελάφρυνσης

Περισσότερες θετικές ειδήσεις τις επόμενες ημέρες προανήγγειλε ο επικεφαλής του Eurogroup, Μ. Centeno

Για το Eurogroup στις 21/6 μετατίθενται οι εξελίξεις για το ελληνικό πρόγραμμμα κάθως τότε θα υπάρξει απόφαση για το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος αλλά και για τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
Το Eurogroup ανέθεσε στους θεσμούς την ολοκλήρωση ενός επικαιροποιημένου DSA (ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους) που θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης.
Αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogoup M. Centeno στην συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.
Όπως ανέφερε υπήρξε συμφωνία SLA με την Ελλάδα ενώ παράλληλα τόνισε πως «ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Αυτό αποτελεί σημαντικό θέμα για το κλεισιμο της αξιολόγησης».
Από την πλευρά του ο ευρωπαίος Επίτροπος P. Moscovici ανέφερε πως «θα έχουμε μία συμβιβαστική συμφωνία για την Ελλάδα τον επόμενο μήνα προκειμένου να υπάρξει και επιτυχής έξοδος από το πρόγραμμα.
Πάντως ο κ. Moscovici φρόντισε να διαψεύσει το αφήγημα της κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση σε θέματα όπως οι περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο, ξεκαθαρίζοντας ότι «έχει υπάρξει συγκεκριμένη συμφωνία με τους θεσμούς.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για συγκεκριμένα θέματα μέσω της SLA και δεν υπάρχει υπαναχώρηση σε αυτά τα θέματα».
Όλοι καλοσωρίσαμε τη συμφωνία SLA που επετεύχθη καθώς δείχνει την απόλυτη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις».
«Aπομένει η DSA η οποία θα δείξει τι μέτρα χρειάζονται προκειμένου το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο», τόνισε ο επικεφαλής του ESM Κ. Regling στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ολοκήρωση του Eurogroup.

Centeno:Υπήρξε συμφωνία SLA με την Ελλάδα - Αποτελεί σημαντικό θέμα για το κλεισιμο της αξιολόγησης

Αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurgoup M. Centeno στην συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.
Όπως ανέφερε υπήρξε συμφωνία SLA με την Ελλάδα ενώ παράλληλα τόνισε πως «ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Αυτό αποτελεί σημαντικό θέμα για το κλεισιμο της αξιολόγησης».
Στη συνέχεια ο κ. Centeno ανέφερε πως ότι ανατέθει στους θεσμούς να προχωρήσουν σε DSA προκειμένου να υπάρξει προώθηση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
«Όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου όπου θα υπάρξει και η συμφωνία για την μετά το μνημόνιο πορεία της Ελλάδας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά το ΔΝΤ ο Μ. Centeno τόνισε πως «το ΔΝΤ εργάζεται για το θέμα της Ελλάδας από την αρχή των προγραμμάτων.
Θα πρέπει να λάβουμε πολύ σύντομα αποφάσεις. Για το θέμα του χρέους οι συζητήσεις συνεχίζονται.
Στόχος μας είναι η έξοδος από το πρόγραμμα να είναι επιτυχής
Η τελική ημερομηνία για το πρόγραμμα είναι η 20η Αυγούστου.
 Θα πρέπει μέχρι τις 21/6 να έχουμε λάβει αποφάσεις. Αυτό είναι το δικό μας χρονοδιάγραμμα.
Εργαζόμαστε με όλους τους θεσμούς.
Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν πολλές αλλαγές αλλά θα έχετε και νέες ειδήσεις».

Moscovici (EE): Συμβιβαστική συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup στις 21/6

Την εκτίμηση πως θα υπάρξει συμβιβαστική συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup στις 21/6 εξέφρασε ο ευrωπαίος Επίτροπος P. Moscovici στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Όπως ανέφερε ο κ. Moscovici «όλοι καλοσωρίσαμε τη συμφωνία SLA που επετεύχθη καθώς δείχνει την απόλυτη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις.
Σαφώς μένουν αρκετά για να γίνουν στο ελληνικό ζήτημα.
Η ελληνική κυβέρνηση κάνει το δικό της καθήκον και αυτό θα πρέπει να οδηγήσει τους δανειστές στο να κάνουν τη δική τους δουλειά που αφορά την ελάφρυνση του χρέους».
Στη συνέχεια τόνισε για το θέμα του χρέους πως «γνωρίζουμε ότι η συμφωνία που θα υπάρξει για το ελληνικό χρέος θα πρέπει να γίνει δεκτή από τα κράτη-μέλη και τα κοινοβούλιά τους, αλλά θα πρέπει να γίνει δεκτή και από τις αγορές.
Θεωρώ ότι σήμερα κάναμε πολύ μεγάλη πρόοδο.
Βρισκόμαστε κοντά στο τέλος του δρόμου
Όλοι επιθυμούμε να φθάσουμε στο τέλος του δρόμου.
Αυτή τη φορά δεν είμαι απλά αισιόδοξος αλλά σίγουρος ότι όλα θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 21/6».
Για το θέμα του ΔΝΤ ο κ. Moscovici ανέφερε πως «το ΔΝΤ παραμένει στις συζητήσεις για όλα τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα.
Όλοι επιθυμούμε το ΔΝΤ να παραμείνει.
Τις επόμενες ημέρες θα προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους ώστε να υπάρξει συμφωνία.
Να υπάρξει μία θετική κατάληξη με το ΔΝΤ.
Όλοι θέλουν -όσοι συμμετέχουν- να έχουμε μία επιτυχή κατάληξη για όλα τα θέματα στις 21 Ιουνίου 2018.
Αυτό που θέλουμε είναι η Ελλάδα να έχει μία επιτυχημένη έξοδο στις αγορές».

Regling (ESM): Η DSA θα δείξει τι μέτρα χρειάζονται προκειμένου το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο

«Aπομένει η DSA η οποία θα δείξει τι μέτρα χρειάζονται προκειμένου το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο», τόνισε ο επικεφαλής του ESM Κ. Regling στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ολοκήρωση του Eurogroup.
«Σαφώς και εμείς καλωσορίσαμε την SLA.
Υπάρχει ακόμη ένα δισ. ευρώ για την Ελλάδα το οποίο θα δοθεί όταν λάβουμε τα στοιχεία για τα χρέη του δημοσίου και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά μπροστά μας έως τις 21/6».

ΥΠΟΙΚ: Σε καλό κλίμα η συνεδρίαση του Eurogroup

Παράλληλα πηγές του υπουργείου Οικονομικών από την Αθήνα επισημαίνουν ότι το Eurogroup «χαιρέτισε» την επίτευξη της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (SLA) και ασχολήθηκε περισσότερο με το ζήτημα του ελληνικού χρέους, το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζεται ως ο «τελευταίος κρίσιμος κρίκος για την ολοκλήρωση του προγράμματος».
Σύμφωνα πάντα με τις πηγές του ελληνικού ΥΠΟΙΚ το Eurogroup ανέθεσε στους θεσμούς την ολοκλήρωση ενός επικαιροποιημένου DSA (ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους) που θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης.
Ενώ υπάρξει και δεύσμευση για μία συνολική συμφωνία για το χρέος μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του 3ου προγράμματος στις 21/6.


Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης