Αναλύσεις

Μετά από 8 χρόνια το ΔΝΤ ανακοινώνει στις 24/5 ή αμέσως μετά ότι αποχωρεί από τα ελληνικά μνημόνια

Μετά από 8 χρόνια το ΔΝΤ ανακοινώνει στις 24/5 ή αμέσως μετά ότι αποχωρεί από τα ελληνικά μνημόνια
Το ΔΝΤ φεύγει και η υβριδική πιστωτική γραμμή έρχεται όχι καθαρή πιστωτική γραμμή αλλά και ούτε καθαρή έξοδος
Μετά από 8 χρόνια παρουσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα έχοντας συμμετάσχει στα 2 από τα 3 οικονομικά προγράμματα στήριξης – εκτός του τρίτου μνημονίου – θα ανακοινώσει ίσως στις 24 Μαΐου στο Eurogroup ή λίγο αργότερα ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις συμμετοχής οπότε θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.
Με βάση καλά ενημερωμένη πηγή ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ευρώπη ο Thomson είναι οπαδός της άποψης ότι το Ταμείο στην ανακοίνωση που θα πραγματοποιήσει περί αποχώρησης θα πρέπει να στείλει χωρίς περιστροφές ξεκάθαρα προειδοποιητικά μηνύματα τόσο για το χρέος όσο και για τις τράπεζες.
Η πραγματική θέση του ΔΝΤ είναι ότι άπαξ και δεν υπάρχει διάθεση για γενναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και άπαξ και η προσπάθεια που κατέβαλλε ο Thomsen με την Γερμανία δεν απέδωσε…το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να αποτελεί τροχοπέδη στην πορεία ανάκαμψης της Ελλάδος.
Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και αυτό φαίνεται και από την πορεία εξέλιξης του καθώς εσχάτως έχει πάρει την ανιούσα, φθάνοντας στα 344 δισεκ. με όρους κεντρικής διοίκησης και 318 δισεκ. με όρους γενικής κυβέρνησης.
Το ελληνικό χρέος έως το 2030 είναι βιώσιμο αλλά μετά το 2030 είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο.
Το Ταμείο – εάν συντάξει έκθεση βιωσιμότητας DSA για το ελληνικό χρέος – δεν είναι ακόμη σαφές….ξεκάθαρα θα τονίζει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Αρνητική άποψη έχει και για τις ελληνικές τράπεζες καθώς η πάγια θέση του είναι ότι τα κεφάλαια των τραπεζών δεν επαρκούν για να ολοκληρώσουν την εξυγίανση τους.
Στο Eurogroup στις 24 Μάιου ή λίγο αργότερα και σίγουρα νωρίτερα από το επόμενο Eurogroup στις 21 Ιουνίου το ΔΝΤ είτε μέσω του Thomsen, είτε μέσω εκπροσώπου, είτε μέσω ανακοίνωσης θα γνωστοποιεί ότι αποχωρεί μετά από 8 χρόνια από την Ελλάδα.

Τι σημαίνει η αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα;

Το ΔΝΤ μπορεί να εξαντλούσε την αυστηρότητα του στην Ελλάδα αλλά αυτό λειτουργούσε θετικά για τις αγορές.
Το ΔΝΤ έκανε πολλά λάθη αλλά λειτούργησε ως μηχανισμός ασφάλειας για τις αγορές.
Όσο υπάρχει ΔΝΤ η Ελλάδα θα υλοποιεί μεταρρυθμίσεις και δεν θα αποκλίνει από τις υποχρεώσεις της.
Για το πρώτο διάστημα – ακόμη και εάν μείνει ως τεχνικός σύμβουλος – η επενδυτική κοινότητα θα αποτιμάει τα ελληνικά assets ειδικά τα ομόλογα με ένα risk premium.
Ξένοι οίκοι έχουν προσδιορίσει ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ θα δημιουργήσει ένα risk premium στα ελληνικά ομόλογα 0,30% επί της απόδοσης δηλαδή εάν το 10ετές έχει με ΔΝΤ απόδοση 4,30% χωρίς ΔΝΤ θα έχει 4,60% ή και υψηλότερα.

Η θέση της ΕΚΤ για υβριδική πιστωτική γραμμή – υβριδική ECCL είναι πιθανό να περάσει;

Η θέση της ΕΚΤ για υβριδική πιστωτική γραμμή στην Ελλάδα θα περάσει αναφέρουν ορισμένες πηγές.
Η υβριδική πιστωτική γραμμή θα είναι ένας συνδυασμός capital buffer με ίδια συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου μαζί με κεφάλαια του ESM.
Θα συγκεντρωθούν 20 δισεκ. και ταυτόχρονα όπως έχει ήδη προαναγγελθεί θα πραγματοποιούνται έως 4 επιτόπιοι έλεγχοι από τους δανειστές στην Ελλάδα.
Με βάση έγκυρη πηγή, με την αποχώρηση του ΔΝΤ και την πρόσφατη πολιτική κρίση στην Ιταλία, όλο και περισσότεροι συγκλίνουν στην άποψη ότι ούτε καθαρή πιστωτική γραμμή μπορεί να υπάρξει, ούτε καθαρή έξοδος από τα μνημόνια μπορεί να υπάρξει.
Μια υβριδική λύση που θα μειώσει το risk premium, θα αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την Ελλάδα σε μια περίοδο κρίσης και θα υπάρχει και capital buffer με έντονη ελληνική συμμετοχή αποτελεί μια λογική εξέλιξη για την Ελλάδα.

Συμπέρασμα

Το ΔΝΤ φεύγει και η υβριδική πιστωτική γραμμή έρχεται όχι καθαρή πιστωτική γραμμή αλλά και ούτε καθαρή έξοδος 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης