Το τελικό κείμενο της τεχνικής συμφωνίας «χτενίζουν» κυβέρνηση - δανειστές στο σημερινό 19/5 «φινάλε» της διαπραγμάτευσης

Το τελικό κείμενο της τεχνικής συμφωνίας «χτενίζουν» κυβέρνηση - δανειστές στο σημερινό 19/5 «φινάλε» της διαπραγμάτευσης
Πιθανότατα η τελευταία φορά που το «κουαρτέτο» βρίσκεται στην Αθήνα για την 4η Αξιολόγηση
Οι τελευταίες αλλαγές αφορούν στο κεφάλαιο «δημοσιονομικά πλεονάσματα» τα οποία θα αποτυπωθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2018-2022 που θα ψηφιστεί στις αρχές Ιουνίου.
Μια «ανάσα» πριν από τη σύναψη τεχνικής συμφωνίας (Staff level Agreement - SLA) βρίσκεται η κυβέρνηση με τους δανειστές, μετά την εντυπωσιακή πρόοδο που σημειώνουν οι διαπραγματεύσεις στο «Χίλτον».
Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, τελευταία μέρα των επαφών και πιθανότατα τελευταία φορά που το «κουαρτέτο» έρχεται στην Αθήνα για την 4η αξιολόγηση, οι συζητήσεις συνεχίζονται επί του προσχεδίου της συμφωνίας (σ.σ. διορθώσεις στο τεχνικό κείμενο) που έχουν ανταλλάξει οι δύο πλευρές.  
Ήδη τα τεχνικά κλιμάκια «κόβουν και ράβουν» τα κείμενα της συμφωνίας.
Οι τελευταίες αλλαγές αφορούν στο κεφάλαιο «δημοσιονομικά πλεονάσματα» τα οποία θα αποτυπωθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2018-2022 που θα ψηφιστεί στις αρχές Ιουνίου.
Εκεί η κυβέρνηση θα αποτυπώνει και την χαμηλότερη πρόβλεψη για την φετινή ανάπτυξη με τον πήχη να τοποθετείται στο 2% με 2,1% του ΑΕΠ έναντι αρχικής εκτίμησης για 2,5%.
Μετά το «Χίλτον», επόμενος σταθμός για την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι το Eurogroup της 24ης Μαΐου, όπου αναμένεται η επικύρωση του τεχνικού κειμένου της συμφωνίας και θα γίνει μία νέα προσπάθεια σύγκλισης, μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, στο θέμα του ελληνικού χρέους.
Χρόνος, πάντως, δεν υπάρχει και το ΔΝΤ πρέπει να πάρει και αυτό με τη σειρά την τελική του απόφαση για το αν θα συμμετάσχει η όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στη χθεσινή διαπραγμάτευση βγήκαν από την μέση και τα εργασιακά.
Έκλεισε ο μηχανισμός για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καθότι οι δανειστές συμφώνησαν με το πλαίσιο λειτουργίας που τους παρουσίασε η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου.
Πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο θα προκύπτει αν η εργοδοτική οργάνωση είναι η αντιπροσωπευτικότερη σε έναν κλάδο (για τις κλαδικές συμβάσεις), σε μία επιχείρηση (για τις επιχειρησιακές) ή σε ένα επάγγελμα (για τις ομοιοεπαγγελματικές) και αν αυτή η οργάνωση καλύπτει το 51% των εργαζομένων.
Σύμφωνα με την ανάλυση που έγινε στους δανειστές, μέσω του «ΕΡΓΑΝΗ», θα ελέγχεται το κριτήριο αντιπροσωπευτικότητας του 51% των εργαζομένων στον κλάδο, την επιχείρηση, το επάγγελμα, ενώ η εργοδοτική οργάνωση που υπογράφει μια ΣΣΕ, θα οφείλει να αποστέλλει κατάλογο μητρώου μελών.
Επίσης, «κλείδωσε» και η διατήρηση της μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και συμφωνήθηκε η ενίσχυση της διαδικασίας της μεσολάβησης.
Αλλωστε, η υπουργός Εργασίας προσήλθε θωρακισμένη στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Πρόκειται για νομική μελέτη, επί τη βάσει της οποίας, είχε συμφωνηθεί να συζητηθεί με τους δανειστές, αν μπορούν να υπάρξουν αλλαγές στη Διαιτησία (ώστε να καταργηθεί η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής)!
Η νομική μελέτη ακολουθεί την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που θεωρεί ότι η κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία είναι αντισυνταγματική! Υπενθυμίζεται ότι την κατάργηση είχε επιβάλει η διορισμένη κυβέρνηση (με στήριξη ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. - ΛΑΟΣ) Παπαδήμου το 2012 και η οποία κρίθηκε άκυρη το 2013.
Συμφωνία υπήρξε για τα θέματα της πρόνοιας όπου σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου, μένει να «κλειδώσει» το ανώτατο ατομικό εισοδηματικό όριο (με το πιθανότερο να κινείται πέριξ των 8.000-8.500 ευρώ), βάση του οποίου από 1η Ιανουαρίου 2019 θα καταβάλλεται επίδομα στέγασης για την κάλυψη μέρους είτε του ενοικίου, είτε της δόσης του στεγαστικού δανείου.
Στη δεύτερη αυτή περίπτωση ο δικαιούχος δεν θα πρέπει να έχει ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη.
Σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό, πέραν της συμφωνίας για την υπαγωγή και των οφειλών προς το Δημόσιο (ασφαλιστικά ταμεία, Εφορία) που δημιουργήθηκαν το 2017 στις 120 δόσεις, απλοποιείται η διαδικασία, καθώς μειώνονται τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλλουν οι αιτούντες.
Τέλος, συμφωνήθηκε ότι οι τράπεζες πρέπει να αιτιολογούν την απόρριψη αιτήματος ρύθμισης οφειλής στο πλαίσιο του εξωδικαστικού.

Πηγή:
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

panagiotis