Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Τσίπρας: Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία - Zaev: Ελπίζω σε λύση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο

Τσίπρας: Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία - Zaev: Ελπίζω σε λύση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο
Κύριο ζητούμενο η χρήση της ονομασίας erga omnes και η αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ
Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία με την ΠΓΔΜ, καθώς είναι πολλά τα ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Δυτικής Βαλκανίων.
«Έχουμε διανύσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της απόστασης αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία.
Θα υπάρξουν κι άλλα βήματα με στόχο να βρεθούμε στις αρχές του επόμενου μήνα.
Με τον ομόλογό μου της ΠΓΔΜ είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση.
Η πρόοδος που είχε επιτευχθεί στη συνάντηση των ΥΠΕΞ στο Σούνιο ήταν ουσιαστική», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Προσπαθούμε να υπάρξει συμφωνία με την ΠΓΔΜ μέχρι τέλους Ιουνίου.
Αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι μια συμφωνία εύθραυστη, αλλά μια συμφωνία που μπορεί να αντέξει στον χρόνο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε πως «άκουσα χθες με χαρά - και δεν το λέω με διάθεση πολιτικής αντιπαράθεσης -  τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετείται υπερασπίζοντας ουσιαστικά τη θέση της κυβέρνησης.
Σε λύση πριν τις 29 Ιουνίου ελπίζει ο Zaev», τόνισε ο Α. Τσίπρας.
«Η εθνική θέση απαιτεί και μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα της γείτονος.
Οι θέσεις μας παραμένουν, ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, χωρίς να αλλοιώνουμε αυτό που ονομάζουμε κόκκινες γραμμές», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Την ελπίδα του να βρεθεί λύση με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 29 Ιουνίου εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev, ο οποίος νωρίτερα σήμερα το πρωί είχε ωριαία συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια.
«Εύχομαι πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο να έχουμε λύση.
Η συμφωνία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι πολιτικές συνθήκες, η αντιπολίτευση στις δύο χώρες, και άλλους.
Και να μην υπάρξει συμφωνία θα συνεχίσουμε να έχουμε με την Ελλάδα φιλία χωρίς προϋποθέσεις.
Και στο τέλος της ημέρας η συμφωνία εξαρτάται και από τους ίδιους τους πολίτες» ανέφερε ο Zaev, ο οποίος νωρίτερα μετέφερε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους την εκτίμηση του πως οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε λύση.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ της ΠΓΔΜ, ο Zaev υποστήριξε ότι συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό να υπάρξει μια λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.
Όπως είπε, η συνάντηση του με τον κ.Τσίπρα ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς επιβεβαίωσαν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί έως σήμερα.
"Ήταν σημαντικό να επιβεβαιώσουμε όλες τις έως σήμερα επιτυχίες μας.
Μιλήσαμε επί της ουσίας και εξετάσαμε διάφορες επιλογές" υποστήριξε ο Zaev, αναφέροντας πως πρέπει να γίνουν εκτεταμένες συζητήσεις και στις δύο χώρες - με τους Προέδρους με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης - έτσι ώστε οι δύο κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου για τι συμφωνήθηκε κατά την πρωινή συνάντηση Τσίπρα - Zaev, το οποίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά τη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού.
Πληροφορίες ανέφεραν νωρίτερα πως οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν καταλήξει στο θέμα της ονομασίας, με επικρατέστερο το Gorna Makedonjia ενώ αναφερόταν ο Zaev φέρεται να ζήτησε «συμφωνία τώρα με όνομα και ολοκλήρωση της με τη συνταγματική αναθεώρηση σε μέλλοντα χρόνο», κάτι που αν ισχύει, αποτυπώνει την πρόθεση της ΠΓΔΜ να αποδεχθεί τη χρήση του ονόματος έναντι όλων (erga omnes), κάτι που είναι και το ζητούμενο από την ελληνική πλευρά.
Ωστόσο, παρά το κλίμα αυτό συγκρατημένης αισιοδοξίας, κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να επισημάνουν πως το κλίμα της πρωινής συνάντησης θα αποτυπώσει στη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει μετά το πέρας της Συνόδου, λίγο μετά τις 15:00 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας έτσι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Και ότι σε αυτήν θα φανεί αν οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να κάνουν το βήμα παραπέρα και αν η πλευρά των Σκοπίων είναι όντως διατεθειμένη να βάλει νερό στο κρασί της και να πάρει την απόφαση για το erga omnes.
Η συνάντηση Τσίπρα - Zaev άρχισε με περίπου 45 λεπτά καθυστέρηση λίγο μετά τις 11:00 το πρωί, διήρκεσε περίπου μια ώρα και έγινε σε μια μικρή αίθουσα, δίπλα στην κεντρική αίθουσα Τύπου.

Zaev: Μπορούμε με τον Τσίπρα να βρούμε μια αξιοπρεπή λύση για τους λαούς μας

Το θετικό κλίμα που υπήρξε στην πρωινή συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της Συνόδου ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev, ο οποίος υποστήριξε πως οι δύο πλευρές είναι κοντά σε λύση, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.
Λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Zaev εξέφρασε και αυτός τη συγκρατημένη του αισιοδοξία για την έκβαση της συνάντησης.
"ΠΓΔΜ και Ελλάδα ενδυναμώνουν την φιλία τους.
Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση που θα προστατεύει την αξιοπρέπεια των πολιτών και των δύο κρατών" ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο Zoran Zaev.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης