Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Στις 10:15 η συνάντηση Τσίπρα – Zaev για το Σκοπιανό

Στις 10:15 η συνάντηση Τσίπρα – Zaev για το Σκοπιανό
Κύριο ζητούμενο η χρήση της ονομασίας erga omnes και η αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ
Στις 10:15 σήμερα Πέμπτη 17/5 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογο του Zoran Zaev στη Σόφια στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων.
Η συνάντηση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών καθώς θα φανεί αν οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία ή όχι για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Χθες Τσίπρας και Zaev εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για τη σημερινή τους συνάντηση.
Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει πως η πρωτοβουλία των κινήσεων έχει περάσει στην πλευρά της ΠΓΔΜ.
Εκείνη είναι που πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της και να πει αν θα υλοποιήσει την χρήση του ονόματος της erga omnes, κάτι που σημαίνει ότι η ΠΓΔΜ θα πρέπει να προχωρήσει στην αλλαγή του Συντάγματος της.
Αυτά είναι και τα δύο προαπαιτούμενα που βάζει η ελληνική πλευρά, η οποία αναγνωρίζει σε κάθε περίπτωση πως υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών.
Το Μαξίμου δεν καλλιεργεί ιδιαίτερες προσδοκίες για τη σημερινή συνάντηση, καθώς εδώ και ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΥΠΕΞ ή και των πρωθυπουργών έτσι ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη συμφωνία.
Ο κ.Τζανακόπουλος κατά την πρόσφατη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η ελληνική πλευρά προκρίνει μια διεθνή συμφωνία για το Σκοπιανό, ότι η συμφωνία αυτή θα είναι ενιαία και ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αν δεν έχει επιλυθεί πρώτα το θέμα της ονομασίας.

Παρέμβαση Τσίπρα για το Παλαιστινιακό

Κατά την παρέμβαση του στο δείπνο εργασίας των 28 ηγετών της ΕΕ χθες βράδυ στη Σόφια, ο πρωθυπουργός διατύπωσε τη θέση ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μπει στη λογική των μπλοκ, αλλά πρέπει να βασίζεται σε αρχές, καθώς και ότι η ευρωπαϊκή στάση πρέπει να είναι κοινή, όχι μόνο για το θέμα του Ιράν, αλλά και σε άλλα θέματα όπως το Παλαιστινιακό.
Ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξέφρασε αποτροπιασμό και τη σαφή αντίθεσή του σε ενέργειες του Ισραήλ που οδήγησαν στον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων διαδηλωτών και υπονομεύουν τις προοπτικές λύσης.
Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ενιαία στάση της ΕΕ υπέρ της λύσης των δύο κρατών, με εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ, και υπέρ της επανεκκίνησης άμεσων και ουσιαστικών διαπραγματεύσεων προς αυτή την κατεύθυνση.
Θέση που όπως είπε ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξέφρασε ευθέως στον πρωθυπουργό B. Netanyahu κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Κύπρο την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως παρότι ο ρόλος των ΗΠΑ παραμένει πολύ ουσιαστικός για την εξεύρεση λύσης, η κίνησή τους για μονομερή μεταφορά της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ, προτού μάλιστα προτείνουν ένα συνολικό σχέδιο για την ειρήνευση, είναι σε βάρος της λύσης και της κατάστασης στο πεδίο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης