Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Σχεδιάζονται δύο διαγωνιστικές διαδικασίες σε Εθνική και Alpha bank για αλλαγές στις διοικήσεις – Ποια τα χρονοδιαγράμματα

Σχεδιάζονται δύο διαγωνιστικές διαδικασίες σε Εθνική και Alpha bank για αλλαγές στις διοικήσεις – Ποια τα χρονοδιαγράμματα
Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές χρονοδιαγραμματικά η Εθνική τράπεζα θα προηγηθεί και θα ακολουθήσει η Alpha bank.
Στην Εθνική ήδη έχουν ξεκινήσει κάποιες πρώτες ζυμώσεις με στόχο να ανατεθεί σε εταιρία η διερεύνηση της τραπεζικής αγοράς στελεχών εντός και εκτός Ελλάδος.
Δύο διαγωνιστικές διαδικασίες σχεδιάζονται σε Εθνική τράπεζα και Alpha bank με στόχο να προπαρασκευάσουν την αλλαγή στα managements των δύο τραπεζών.
Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές χρονοδιαγραμματικά η Εθνική τράπεζα θα προηγηθεί και θα ακολουθήσει η Alpha bank.
Στην Εθνική ήδη έχουν ξεκινήσει κάποιες πρώτες ζυμώσεις με στόχο να ανατεθεί σε εταιρία η διερεύνηση της τραπεζικής αγοράς στελεχών εντός και εκτός Ελλάδος.
Η διαγωνιστική διαδικασία θα ξεκινήσει μάλλον αρχές ή μέσα Ιουνίου με στόχο έως το τέλος Καλοκαιριού ή αρχές Σεπτεμβρίου 2018 να έχει επιλεγεί ο νέος διευθύνων σύμβουλος για την Εθνική τράπεζα.
Ο Παύλος Μυλωνάς είναι ξεκάθαρο ότι θα συμμετάσχει στην διαδικασία και προφανώς και άλλα τραπεζικά στελέχη.
Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι τι είδους διοίκηση χρειάζεται η Εθνική τράπεζα.
Χρειάζεται ένα τραπεζίτη κύρους, ένα παράγοντα που θα δώσει νέα πνοή στην Εθνική τράπεζα η οποία εσχάτως έχει υποστεί ορισμένα πλήγματα λόγω της διοικητικής κρίσης.
Για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής θα πρέπει να πρυτανεύσει ο ορθολογισμός, να πρυτανεύσει η προτεραιότητα ότι η Εθνική χρειάζεται ένα ισχυρό διοικητικό σοκ που θα κινητοποιήσει τις μεγάλες δυνάμεις της τράπεζας.
Πλέον μπορεί να ειπωθεί ότι ακόμη και εάν δεχθούμε ότι υπήρξε διοικητικό πραξικόπημα στην Εθνική τράπεζα είναι βέβαιο ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος πρέπει να προκαλεί τον σεβασμό στο διοικητικό συμβούλιο.
Η καθαίρεση Φραγκιαδάκη από CEO της Εθνικής με 8 κατά σε σύνολο 10 στο διοικητικό συμβούλιο και με εξαίρεση την ψήφο του Χ. Μάκκα ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης στην Γενική Συνέλευση αποδεικνύει ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος θα πρέπει να έχει διασφαλίσει την εμπιστοσύνη του διοικητικού συμβουλίου και βεβαίως του ΤΧΣ.
Το πρόσωπο που θα αναλάβει θα είναι έκπληξη και δεν θα είναι αυτός ή αυτοί που η αγορά υπολογίζει ή εκτιμάει.

Τι θα συμβεί στην Alpha bank

Διαγωνιστική διαδικασία θα ξεκινήσει και στην Alpha bank, ωστόσο οι εξελίξεις οριοθετούνται από τις αποφάσεις που θα λάβει ο Δήμος Μαντζούνης ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου που έχει μια διαδρομή επιτυχημένη.
Επί διοίκησης Μαντζούνη η τράπεζα κατάφερε να παραμείνει η πρώτη τράπεζα σε ποιοτικούς δείκτες μια εποχή ακραίας τραπεζικής αμφισβήτησης.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διοίκηση Μαντζούνη είναι από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία της τράπεζας καθώς κρίθηκε και δοκιμάστηκε στην χειρότερη περίοδο της τραπεζικής ιστορίας.  
Ωστόσο ο Δ. Μαντζούνης είναι πιθανό – όχι βέβαιο αλλά πιθανό – στην Γενική Συνέλευση της Alpha bank προς τα τέλη Ιουνίου να ανακοινώσει ότι θα είναι η τελευταία γενική συνέλευση στην οποία θα συμμετάσχει.
Με βάση κάποιες πληροφορίες διαγωνιστική διαδικασία για την διαδοχή θα μπορούσε να ξεκινήσει μετά την Γενική Συνέλευση με προοπτική έως το τέλος του 2018 να έχει βρεθεί ο νέος διευθύνων σύμβουλος.
Το βασικό θέμα είναι θα είναι πρόσωπο από το εσωτερικό της τράπεζας ή εφόσον είναι διαγωνιστική διαδικασία θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και τραπεζικά στελέχη εκτός Alpha bank;
Με βάση την λογική η Alpha bank μπορεί να καλύψει την θέση του διευθύνοντος συμβούλου από το εσωτερικό με τέτοιο τρόπο ώστε η μετάβαση να είναι βελούδινη και θετική για τον όμιλο της Alpha bank.
Υπάρχει μια αίσθηση ότι ο Γιώργος Αρώνης και ο Β. Ψάλτης θα διεκδικήσουν την θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Κάποιοι βλέπουν Αρώνη ο οποίος έχει όλα τα πλεονεκτήματα του επιτυχημένου manager κάποιοι τον Ψάλτη που του πιστώνουν την «υπεροχή» στο stress tests.
H πραγματικότητα είναι ότι ο Γιώργος Αρώνης αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη λύση για την Alpha bank για πολλούς λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν.
Ωστόσο και οι δύο επιλογές είναι βέβαιο ότι θα πάνε μπροστά την Alpha bank σε μια περίοδο όπου οι τράπεζες θα δώσουν μάχη…στις λεπτομέρειες για να ξεχωρίσουν.

Πηγή: Bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης