Αναλύσεις

IEA: Η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου θα περιορίσει τη ζήτηση κατά το β΄ εξάμηνο 2018

IEA: Η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου θα περιορίσει τη ζήτηση κατά το β΄ εξάμηνο 2018
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας τονίζει ότι «θα ήταν αφύσικο» εάν μία τέτοια άνοδος στις τιμές δεν επηρέαζε τη ζήτηση
Σημαντική επιβράδυνση αναμένεται να σημειωθεί στη ζήτηση του πετρελαίου κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), καθώς η πτώση στις εξαγωγές του Ιράν και της Βενεζουέλας θα ωθήσουν υψηλότερα τις τιμές του μαύρου χρυσού.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο IEA, η ζήτηση για το πετρέλαιο κατά το τρέχον έτος αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στα 99,2 εκατ. βαρέλια συνολικής ημερήσιας ζήτησης, περιορίζοντας τις αρχικές εκτιμήσεις κατά 100 χιλ. βαρέλια ημερησίως.
«Αναμένουμε να υπάρξει επιβράδυνση της ζήτησης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου», αναφέρει χαρακτηριστικά η μηνιαία έκθεση του IEA, προσθέτοντας ότι «οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν σχεδόν κατά 75% από τον Ιούνιο του 2017».
Μάλιστα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας τόνισε ότι «θα ήταν αφύσικό εάν μία τόσο μεγάλο άνοδος δεν επηρέαζε την αύξηση της ζήτησης».
Η ισχυρή ζήτηση προς το πετρέλαιο, μαζί με τις περικοπές στην παραγωγή του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας συνέπεσαν με μία σειρά γεωπολιτικών κρίσεων κατά το τελευταίο έτος, γεγονός που ώθησε τις τιμές γύρω από τη ζώνη των 80 δολ. ανά βαρέλι κατά την τρέχουσα εβδομάδα.
«Η κατάργηση των επιδοτήσεων ενέργειας στις μεγάλες καταναλωτικές οικονομίες τα τελευταία χρόνια, όπως αυτές στην Ινδία, θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι αυξανόμενες τιμές έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ζήτηση», αναφέρει ο IEA, προσθέτοντας ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, καθώς οι εξαγωγές του Ιράν θα υποχωρήσουν μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ.
Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας επικεντρώθηκε και στην επιτάχυνση που σημειώνει η πτώση της παραγωγής στη Βενεζουέλα, καθώς τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα έχουν προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στον ενεργειακό τομέα της χώρας.
«Το δυνητικό διπλό έλλειμμα στην προσφορά που αντιπροσωπεύουν το Ιράν και η Βενεζουέλα θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική πρόκληση για τους παραγωγούς ώστε να αποφύγουν την απότομη αύξηση στις τιμές και να καλύψουν το χάσμα όχι μόνο ωςς προς τον αριθμό των βαρελίων αλλά και ως προς την ποιότητα του πετρελαίου», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο IEA.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης