Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Dimitrov για Σκοπιανό: Βρισκόμαστε σε πολύ ευαίσθητη φάση

Dimitrov για Σκοπιανό: Βρισκόμαστε σε πολύ ευαίσθητη φάση
Προϋπόθεση για την επίτευξη λύσης η σύνθετη ονομασία erga omnes διαμηνύει η κυβέρνηση
Για πολύ ευαίσθητη φάση όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ν. Dimitrov και ενώ απομένουν μόλις δύο 24ωρα από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογο του Zoran Zaev, η οποία και θα κρίνει αν θα υπάρξει συμφωνία ή αν θα προκύψει ένα ακόμα αδιέξοδο.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Τα Νέα, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε σε πολύ ευαίσθητη φάση του ζητήματος».
«Δεν μπορώ να μιλήσω δημοσίως για τις εξελίξεις παρά μόνο να σας παραπέμψω στη δήλωση Nimetz» ανέφερε ο Dimitrov λίγο πριν από τη συνάντηση Τσίπρα - Zaev στις 17/5 στη Σόφια στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων.
Υπενθυμίζεται ότι ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, M. Nimetz κατόπιν της συνάντησης που είχε στο Σούνιο με τους Κοτζιά – Dimitrov είχε κάνει λόγο για μια πολύ σοβαρή συνάντηση με «σκληρή, εντατική και θετική δουλειά.
Πλέον, η σκυτάλη των διαπραγματεύσεων περνά στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα είναι και αυτοί που θα κρίνουν με τις αποφάσεις τους το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και το εάν θα υπάρξει οριστική λύση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για τις εξελίξεις, αν και επαναλαμβάνει με κατηγορηματικό τρόπο την θέση της ελληνικής κυβέρνησης πως ούτε λύση θα υπάρξει ούτε τα Σκόπια θα μπουν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, εάν δεν συμφωνήσουν στη σύνθετη ονομασία και στην ισχύ της έναντι όλων – erga omnes.
Σημειώνεται πως η ΠΓΔΜ έχει αποδεχθεί το νέο όνομα να είναι και για εσωτερική χρήση – αποδοχή δηλαδή του erga omnes – αλλά ζητούν ως όρο η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας να μην προχωρήσει άμεσα αλλά σε βάθος δύο ετών και στη βάση ενός συμφωνημένου οδικού χάρτη καθώς και να αρχίσει η διαδικασία ένταξης της στο ΝΑΤΟ και να δρομολογηθεί η ένταξη της στην ΕΕ.
Όπως αναφέρεται, το βασικό σενάριο προβλέπει μια συμφωνία που θα επικυρωθεί με την υπογραφή διεθνούς συνθήκης και ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ μετά από την αναθεώρηση του Συντάγματός της.
Στη συνάντηση Τσίπρα – Zaev δεν θα είναι παρόντες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας – ΠΓΔΜ, γεγονός που ενδεχομένως και να σημαίνει ότι η όποια προεργασία που ήταν να γίνει από τους δύο ΥΠΕΞ έχει γίνει, και πλέον ο λόγος βρίσκεται στους δύο πρωθυπουργούς για το εάν θα υπάρξει συμφωνία ή για το εάν θα προκύψει ένα ακόμα αδιέξοδο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης