Αναλύσεις

Καθοριστική συνάντηση Τσίπρα - Zaev στις 17/05

Καθοριστική συνάντηση Τσίπρα - Zaev στις 17/05
Tα βλέμματα δεν είναι στραμμένα μόνο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, αλλά και στις κινήσεις της αντιπολίτευσης σε Αθήνα και Σκόπια
Καθοριστική για το μέλλον της πιθανής συμφωνίας Ελλάδας - ΠΓΔΜ για το «Μακεδονικό» είναι η συνάντηση Τσίπρα - Zaev στη Σόφια την Πέμπτη 17 Μαϊου 2018, με την Κομισιόν να θέτει ως προϋπόθεση για να αποδεχθεί την λύση, την αποδοχή από το ελληνικό κοινοβούλιο με 180 ψήφους.
Ωστόσο επικρατεί σύγχυση ως προς το αίτημα για ψήφιση από 180 βουλευτές, καθώς πηγές της Κομισιόν φέρονται να διέψευσαν τις πληροφορίες.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη διάψευση, είτε από την ελληνική κυβέρνηση, είτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας Αυγή, τονίζεται ότι «οι Βρυξέλλες ανησυχούν για τη μικροκομματική τακτική με την οποία αντιμετωπίζουν πολιτικές δυνάμεις στην Αθήνα τις εργώδεις προσπάθειες επίλυσης του «Μακεδονικού».
Για το λόγο αυτό ζητά από το Μέγαρο Μαξίμου ενισχυμένη πλειοψηφία από την ελληνική Βουλή για την έγκριση της τελικής λύσης.
Την ανάγκη υπερψήφισης της συμφωνίας με 180 βουλευτές φέρεται να υποστηρίζει η πλευρά του προέδρου της Κομισιόν Jean Claude Juncker και της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική F. Mongherini.
Μάλιστα, αυτή η πρόταση φέρεται να έχει διαμηνυθεί σε ανώτατα κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης.
Όπως υπογραμμίζει το δημοσιευμα, «στην Ε.Ε., αλλά και στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, τελούν με το βλέμμα στραμμένο στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας - Σκοπίων για την επίλυση ενός προβλήματος δεκαετιών, που κληροδοτήθηκε σε αμφότερες τις κυβερνήσεις, Τσίπρα και Zaev αντιστοίχως.
Άλλωστε, τυχόν συμφωνία επί του «Μακεδονικού» θα “ξεκλειδώσει” τον δρόμο της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. - και αυτός ο σχεδιασμός εντάσσεται σε ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο των Βρυξελλών, αλλά και της Ουάσιγκτον, για ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια και για “κλείδωμα” τυχόν “κερκόπορτας” προς το εσωτερικό της Ε.Ε».
Tα βλέμματα όλων δεν είναι στραμμένα μόνο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, αλλά και στις κινήσεις των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων στην Αθήνα και στα Σκόπια.
Σύμφωνα, μάλιστα, με ασφαλείς πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ Mickovski έγινε γίνει αποδέκτης του έντονου ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας για επίλυση του θέματος - και κάπως έτσι ερμηνεύεται η έως τώρα προσεκτική στάση του, παρά το γεγονός ότι το VMRO συνεχίζει να ελέγχεται από τον εθνικιστή πρώην πρωθυπουργό N. Gruevski.
Αντιθέτως, ενώ τα ίδια μηνύματα έχουν φτάσει και στον αρχηγό της ελληνικής αντιπολίτευσης, Κυρ. Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει προς... κάθε ενδιαφερόμενο ότι η Ν.Δ. έχει αποδειχθεί απολύτως αναξιόπιστη, αλλά και πως εφόσον Αθήνα και Σκόπια καταλήξουν σε μια στερεή συμφωνία πνοής, που θα κινείται στο πλαίσιο των ελληνικών «κόκκινων γραμμών», τότε αυτή η συμφωνία θα περάσει σε κάθε περίπτωση από τη Βουλή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης