Αναλύσεις

Προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας απέστειλαν οι θεσμοί – Ανοικτά Αφορολόγητο και Αντίμετρα

Προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας απέστειλαν οι θεσμοί – Ανοικτά Αφορολόγητο και Αντίμετρα
Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ξεκινούν από σήμερα (14/5) στο Χίλτον με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, το νόμο Κατσέλη, τον εξωδικαστικό μηχανισμό ενώ το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί και  το βράδυ στις Βρυξέλλες κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG).
Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ξεκινούν από σήμερα (14/5) στο Χίλτον με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, το νόμο Κατσέλη και τον εξωδικαστικό μηχανισμό
Προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας, με τις σελίδες για την εσπευσμένη μείωση του αφορολογήτου και των «αντίμετρων» που θα εφαρμοστούν από το 2019, να είναι ακόμη «λευκές» έχουν παραδώσει οι δανειστές στην κυβέρνηση εν όψει του δεύτερου κύκλου των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης.
Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ξεκινούν από σήμερα (14/5) στο Χίλτον με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, το νόμο Κατσέλη, τον εξωδικαστικό μηχανισμό, κ. ά, ενώ το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί και  το βράδυ στις Βρυξέλλες κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG).
Οι συζητήσεις με τους επικεφαλής Declan Costello (ΕΕ), Peter Dolman (ΔΝΤ), Francesco Drudi(ΕΚΤ) και Nicola Giamarioli (ESM) θα ξεκινήσουν την Τετάρτη.
Μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια και το κουαρτέτο στην Αθήνα έρχεται και η πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Daniele Nouy.
Η  Daniele Nouy αναμένεται να δώσει τα… εύσημα στις ελληνικές τράπεζες για την επιτυχία στα stress tests, αλλά και να ζητήσει, ως συνήθως, ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, εστιάζοντας στην αναδιάρθρωση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων μέσω βιώσιμων λύσεων και στην πώληση προβληματικών χαρτοφυλακίων.
Το διάστημα που επέλεξε η πρόεδρος του SSM να έρθει στην Αθήνα δεν είναι καθόλου τυχαίος καθώς συμπίπτει με τον χρόνο έναρξης της 4ης αξιολόγησης και της ώθησης που δίνεται ώστε στο τέλος της εβδομάδας να θα βγει «λευκός καπνός» από τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.
Να υπάρξει δηλαδή τεχνική συμφωνία, της οποίας τα κεφάλαια ήδη «γράφονται και σβήνονται»…
Βέβαια τεχνική συμφωνία δεν σημαίνει και ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης η οποία θα κλειδώσει μόνο με την υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων τα οποία έχουν μείνει αρκετά πίσω.
Εδώ ισχύει το χρονικό ορόσημο της 21ης Ιουνίου που έχει «σημαδευτεί» στον χάρτη ως ημερομηνία-σταθμός για μία συνολική συμφωνία (τέταρτη αξιολόγηση, μέτρα για το χρέος, όροι μεταμνημονιακού προγράμματος).   
Αντικειμενικά, η συμπλήρωση και των 88 προαπαιτούμενων ως τις 20 Αυγούστου που τελειώνει το πρόγραμμα φαντάζει δύσκολη γεγονός που τροφοδοτεί διάφορα σενάρια, όπως το σπάσιμο της τελευταίας δόσης του μνημονίου ( 11,7 δισ. ευρώ) τα οποία μπορούν να εκληφθούν και ως μέσα πίεσης από την πλευρά των δανειστών ώστε να μην υπάρξει εφησυχασμός.
Στα δύσκολα μέτωπα της τέταρτης αξιολόγησης βρίσκονται οι περικοπές στις συντάξεις, η αύξηση του ΦΠΑ σε 5 νησιά του Αιγαίου, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών,  η τύχη του αφορολόγητου ορίου.
Το θέμα του αφορολογήτου ( επίσπευσης της μείωσης από το 2019) δεν θα προλάβει να συζητηθεί από τη στιγμή που το ΔΝΤ έχει πει ότι θα περιμένει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (θα ανακοινωθούν στις 4 Ιουνίου) για την πορεία του ΑΕΠ στο πρώτο φετινό τρίμηνο και μετά «σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις ελληνικές Αρχές» θα κρίνει αν απαιτείται εμπροσθοβαρής εφαρμογή του μέτρου.  
Από την άλλη πλευρά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρήσει να αντισταθμίσει τις απώλειες που θα προκαλέσουν οι περικοπές στις συντάξεις με τα κοινωνικά αντίμετρα.
Ορισμένα από τα «θετικά» μέτρα, όπως το «πακέτο» Φωτίου ή η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%  θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν από τον επόμενο χρόνο, υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, «και να μη χρειαστεί να φτάσουμε στο 2020». Όλα θα εξαρτηθούν από τα πρωτογενή πλεονάσματα και το περιθώριο που θα δημιουργήσουν για τέτοιου είδους πολιτικές.

Αναλυτικότερα στο τραπέζι του Χίλτον θα βρεθούν:

- Οι μειώσεις στις συντάξεις: Η πορεία επανυπολογισμού των συντάξεων θα είναι το πρώτο θέμα που θα εξεταστεί από τους τεχνοκράτες.
Το ψαλίδι στις συντάξεις που θα μπει από την Πρωτοχρονιά του 2019  θα πρέπει να αποδώσει 1,8 δις. ευρώ εντός του επόμενου έτους.

- Οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη. Η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει την παράταση του πλαισίου προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για τουλάχιστον έναν χρόνο.

- Οι νέες αντικειμενικές αξίες και ο ΕΝΦΙΑ. Στο θέμα της αναπροσαρμογής καταγράφονται καθυστερήσεις και γκρίνιες από τους δανειστές. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της η ειδική ομάδα εργασίας που επεξεργάστηκε τις νέες τιμές ζώνης..  

Εξάλλου δύσκολη υπόθεση παραμένει πάντα η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.  Απαιτητική είναι, και η διαδικασία για την τοποθέτηση των νέων γενικών γραμματέων και των διευθυντών στο Δημόσιο με τους θεσμούς και κυρίως το ΔΝΤ να ανησυχούν για την κομματικοποίηση.

Πηγή:Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr  
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης