Αναλύσεις

Τους 7 άξονες της μεταμνημονιακής εποχής αποκαλύπτουν οι Βρυξέλλες

Τους 7 άξονες της μεταμνημονιακής εποχής αποκαλύπτουν οι Βρυξέλλες
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σε επιστολή συμπερασμάτων από την τελευταία σύνοδο προς τα μέλη του Οργάνου περιέγραψε τις βασικές πτυχές του μετα μνημονιακού προγράμματος
Κεφάλαια του πάζλ από το νέο αυστηρό πλαίσιο παρακολούθησης της Ελλάδας στη μετά το μνημόνιο εποχή, έχουν αρχίσει να αποκαλύπτουν οι Βρυξέλλες σε αντίθεση με την Αθήνα η οποία όχι μόνο προσπαθεί να κρατήσει «κλειστά τα χαρτιά» της αλλά επιδίδεται σε μια ακατάσχετη παροχολογία από κυβερνητικά στελέχη που διαφοροποιούνται της «γραμμής» Μαξίμου.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σε επιστολή συμπερασμάτων από την τελευταία σύνοδο προς τα μέλη του Οργάνου περιέγραψε τις βασικές πτυχές του μετα μνημονιακού προγράμματος.

Σύμφωνα με τον Πορτογάλο πρόεδρο τη ευρωομάδας, στο άτυπο συμβούλιο της 27ης Απριλίου στη Σόφια ανταλλάχθηκαν απόψεις για τα εξής βασικά ζητήματα :

1.       Το εργαλείο της ενισχυμένης επιτήρησης των διαρθρωτικών, οικονομικών και δημοσιονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέλη του Eurogroup.   

2.       Συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας από την πλευρά της Ελλάδας ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της δημοσιονομικής χαλάρωσης με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα από τη στιγμή που ο πήχης είναι «καρφωμένος» στο 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022.

3.       Το πρόγραμμα επισκέψεων των δανειστών στην Ελλάδα.
Αυτό θα προβλέπει τριμηνιαίες επισκέψεις στις οποίες θα τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να ολοκληρώσει η ελληνική πλευρά.

4.       Το σενάριο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
Υπήρξε νέα πρόταση (και με την υποστήριξη της ΕΚΤ) προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, την οποία όμως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέρριψε κατηγορηματικά (…και μάλιστα σε βαθμό που έγινε κατανοητό από τους συνάδελφους του στο Eurogroup).

5.       Για τους όρους (conditionalities) που θα διέπουν το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραδίδει μεταρρυθμίσεις για να λαμβάνει ανάσες για το χρέος.
Ενδεχομένως οι όροι να συνδέονται και με τη δυνατότητα της Αθήνας να πετυχαίνει τα πρωτογενή πλεονάσματα.

6.       Το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο στο οποίο περιγράφονται οι προοπτικές που θα την καταστήσουν βιώσιμη την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Στο ίδιο σχέδιο έχουν ενσωματωθεί  μια σειρά από ενότητες που έχουν να κάνουν με τον κατώτατο μισθό τα  εργασιακά, την καταπολέμηση της ανεργίας, τη δημόσια διοίκηση, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση των μικρομεσαίων αλλά και το καθεστώς των πτωχεύσεων.

7.       Την προοπτική τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) ώς τη σύνοδο της 24ης Μαΐου αλλά και παγκόσμιας συμφωνίας (4η αξιολόγηση, μέτρα για το χρέος, όροι μεταμνημονιακού προγράμματος) στη σύνοδο της 21ης Ιουνίου.
Τα κεφάλαια πάντως της νέας τεχνικής συμφωνίας έχουν ξεκινήσει και «γράφονται» ανεξάρτητα των προαπαιτούμενων που έχει ολοκληρώσει η Αθήνα.
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι αρκετές από τις μνημονιακές δράσης που εκκρεμούν θα υλοποιούνται παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους θεσμούς.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης