Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

HSBC: Η Ελλάδα οδεύει σε μια πραγματική «έξοδο» από τα μνημόνια

HSBC: Η Ελλάδα οδεύει σε μια πραγματική «έξοδο» από τα μνημόνια
Η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου θα πρέπει να περιλαμβάνει περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα
Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για την πραγματική έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης, σύμφωνα με την HSBC, η οποία εκτιμά ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιθανόν να συμμετέχει στο πρόγραμμά της στην "τελευταία στροφή" συμβάλλοντας στη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Ειδικότερα, στη σημερινή 10σέλιδη ανάλυση υπό τον τίτλο "Greece’s last push - All you need to know as the last bailout review begins" (Η τελική ώθηση της Ελλάδας - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την τελευταία αξιολόγηση), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η HSBC μεταφέρει τις εντυπώσεις της από το τελευταίο ταξίδι των αναλυτών της στην Ελλάδα, κατά το οποίο συναντήθηκαν με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, και εκπροσώπους της Κομισιόν, του ΔΝΤ, της κεντρικής τράπεζες και των εμπορικών τραπεζών.
Η αίσθηση που αποκόμισαν ήταν μια γενική αισιοδοξία για την ολοκλήρωση του προγράμματος, αν και δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν κάποιες αστοχίες.
Όλα τα θεσμικά όργανα ήταν αρκετά αισιόδοξοι για την αξιολόγηση που ήδη έχει ξεκινήσει, με στόχο την συμφωνία για τα κύρια μέτρα πολιτικής στο Eurogroup της 24ης Μαΐου και μια συνολική συμφωνία κατά την επόμενη συνεδρίαση στις 21 Ιουνίου.
Η εφαρμογή ορισμένων μέτρων ενδέχεται να μετατεθούν για το καλοκαίρι, αλλά πιθανή επέκταση του προγράμματος, το οποίο λήγει στα τέλη Αυγούστου, δεν είναι μέσα στο πλάνο.



Μια διαδρομή νίκης για το ΔΝΤ;

Η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα.
Το ΔΝΤ και η Κομισιόν φάνηκαν πιο κοντά σε ορισμένες από τις παραδοχές για τη διατηρησιμότητα του χρέους (DSA) και αισιόδοξοι ότι οι διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν στις παραδοχές για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη θα επιλυθούν χάρη στην ελάφρυνση του χρέους που συνδέεται με το ΑΕΠ ("γαλλικός μηχανισμός").
Ο χρόνος είναι περιορισμένος για το ΔΝΤ να ενεργοποιήσει μια προληπτική πιστωτική γραμμή, όπως συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούνιο (αλλά σε κάθε περίπτωση, τα χρήματα δεν είναι απαραίτητα), αλλά ακόμη και αν το ΔΝΤ υπογράψει το ελληνικό DSA θα μπορούσε ακόμα να δώσει ώθηση στην Ελλάδας και την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα μερικές αβεβαιότητες σχετικά με τους όρους που συνδέονται με τα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και με τον τρόπο με τον οποίο θα αυτοματοποιηθεί ο «γαλλικός μηχανισμός».
Η ΕΚΤ ήταν επίσης ανένδοτη για την υπό όρους αυστηρότηταως μέρος της "ενισχυμένης εποπτείας μετά το πρόγραμμα" που ξεκινάει το Σεπτέμβριο.





Φορολογική υπεραπόδοση διατηρώντας την ανάπτυξη

Η συναίνεση μεταξύ των οικονομολόγων είναι ότι θα υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% φέτος, εξαιτίας των εξαγωγών και των επενδύσεων.
Η εγχώρια ζήτηση παραμένει αδύναμη, λόγω των υψηλών φόρων, και
οι επενδύσεις είναι μόλις το ένα τρίτο του επιπέδου πριν από την κρίση.



Ο δημόσιος τομέας έχει υπεραποδώσει σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους πέρυσι, αφήνοντας κάποιο δημοσιονομικό χώρο στο μέλλον.
Πιθανές πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κάποια αβεβαιότητα, αλλά δεν φαίνεται να αποτελούν επικείμενο κίνδυνο.





Περισσότερες ομολογιακές εκδόσεις έρχονται, αλλά θα εξαρτηθεί από περισσότερα καλά νέα

Το ελληνικό γραφείο διαχείρισης χρέους επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να εκδώσει περισσότερα ελληνικά κρατικά ομόλογα φέτος, αλλά μπορεί να περιμένει περισσότερες καλές ειδήσεις.
Πιθανές αναβαθμίσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν την όρεξη των επενδυτών για τα ομόλογα και να διευρύνουν τη βάση των επενδυτών.

Η πιστωτική επέκταση δεν θα είναι ο κύριος οδηγός της ανάπτυξης

Οι εμπορικές τράπεζες στην Ελλάδα βλέπουν αργή επιστροφή των καταθέσεων και σταθερή μείωση της χρήσης των έκτακτων μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ELA).
Μετά από μια «καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, η Ελλάδα θα χάσει το waiver της ΕΚΤ, δηλαδή την ικανότητα των τραπεζών να χρησιμοποιούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα προκειμένου να αποκτήσουν ρευστότητα της ΕΚΤ, ακόμη και αν δεν είναι επενδυτικού βαθμού.
Αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί σημαντικό ζήτημα για τις τράπεζες, δεδομένης της περιορισμένης εξάρτησης από αυτά τα μέσα για τη ρευστότητα.
Συνολικά, εξακολουθεί να φαίνεται απίθανο ότι οι τράπεζες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη.
Η πιστωτική επέκταση παραμένει αδύναμη σε όλους τους τομείς, με περιορισμένες μόνο επιτυχίες όσον αφορά την καταναλωτική πίστη (ιδιαίτερα τα δάνεια αυτοκινήτων).
Η ανάπτυξη των ενυπόθηκων δανείων παραμένει σταθερά αρνητική, καθώς οι τιμές των κατοικιών έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται.
Οι υψηλοί φόροι επί της ιδιοκτησίας αναγνωρίζεται ευρέως ως βασικός παράγοντας που μειώνει τη ζήτηση κατοικιών και τις τιμές.
Στις 5 Μαΐου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων στις τράπεζες.
Αυτά ήταν σύμφωνα με τις προηγούμενες αναφορές για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα, ενώ η έλλειψη κεφαλαιακών αναγκών θα πρέπει να απελευθερώσει τα κεφάλαια από το πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ.
Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στο μέτωπο βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ.
Επομένως, το ΔΝΤ ενδέχεται να καταργήσει τώρα το ποσό των 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες που περιλαμβάνει στο προηγούμενο DSA.



Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης