Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Εντός του 2018 οι υπογραφές για τον EastMed - Για ισχυρές προοπτικές μίλησαν Τσίπρας - Αναστασιάδης - Netanyahu

Εντός του 2018 οι υπογραφές για τον EastMed - Για ισχυρές προοπτικές μίλησαν Τσίπρας - Αναστασιάδης - Netanyahu
Κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης, πραγματοποιήθηκαν παράλληλα συναντήσεις μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Επικοινωνιών
Με βασικό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών Αλέξη Τσίπρα – Νίκου Αναστασιάδη - Benjamin Netanyahu την ενεργειακή συνεργασία, διεξάγονται στη Λευκωσία οι εργασίες της τέταρτης τριμερούς συνάντησης Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ.
«Η συνάντηση μας στη Λευκωσία είχε ως κύριο θέμα το εμβληματικό ενεργειακό project, τον αγωγό EastMed.
Θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω της Κρήτης», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρος της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισράηλ Benjamin Netanyahu.
«Αυτό το έργο δεν είναι μόνο ενεργειακό, αλλά υψίστης γεωστρατηγικής συνεργασίας» τόνισε ο πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας ότι η συμφωνία θα υπογράφει εντός του 2018.
Επίσης, όπως είπε ο πρωθυπουργός, συζητήθηκαν και συνεργασίες για τις ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και το περιβάλλον με αιχμή τη θαλάσσια ρύπανση.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό εγχείρημα τον αγωγό EastMed.
Όπως τόνισε, «είναι πολύ χρήσιμος για τα κράτη μας, αλλά και για την Ευρώπη». 
O Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως η συνεργασία των τριών χωρών για τον αγωγό Eastmed δημιουργεί όφελος για σειρά χωρών και υπογράμμισε την οικονομική συνεισφορά της ΕΕ.

Μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία

«Η συνάντηση μας έδωσε τη δυνατότητα να επικεντρωθούμε και στις ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας.
 Ενημερωθήκαμε για την πορεία των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Μεσανατολικό», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Μιλήσαμε διεξοδικά και για το ζήτημα του πολέμου στη Συρία.
Στόχος μας οφείλει να είναι να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και να διαμορφωθούν οι συνθήκες για την επιστροφή των προσφύγων στην χώρα τους.
Ζητήσαμε λύση για το Κυπριακό σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Στηρίζουμε την επανέναρξη των συνομιλιών», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Εξέφρασα την ανησυχία μου για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατόπιν των προκλήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα των γειτονικών της κρατών σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο πρωθυπουργός στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα.
Όσον αφορά το Ιράν, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμμερίζεται τις  ανησυχίες του Ισραήλ για την επιθετικότητα του Ιράν.
Προειδοποίησε ωστόσο ότι μια πιθανή ακύρωση της συμφωνίας με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ενδεχομένως να οδηγήσει την περιοχή σε αποσταθεροποίηση.

Στις πρώτες του δηλώσεις, κατά την άφιξή του, ο κ. Νετανιάχου, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο και ότι θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον Πρόεδρο τις διμερείς σχέσεις και την φιλία των χωρών και επίσης και για την Τριμερή Συνεργασία η οποία εξελίσσεται σε κάτι πολύ σημαντικό.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε πως η Τριμερής Συνεργασία, «είναι προς όφελος των Κυβερνήσεων των χωρών μας και των ίδιων των λαών μας».
Ανέφερε ακόμη, ότι οι τρεις χώρες σημείωσαν μεγάλη πρόοδο στις μεταξύ τους σχέσεις εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό είναι προς όφελος όχι μόνο των Κυβερνήσεων αλλά και των λαών των χωρών.
Απαντώντας στον Πρόεδρο για την αναφορά του ότι η Τριμερής είναι προς όφελος των λαών, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι αυτό αποδεικνύεται από τον αριθμό των Ισραηλινών που επισκέπτονται την Κύπρο.
Μετά τη διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα. 
Η διμερής συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί μετά την υπογραφή διμερών και τριμερών συμφωνιών και τις δηλώσεις των τριών ηγετών στα ΜΜΕ.
Κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης, πραγματοποιήθηκαν παράλληλα συναντήσεις μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Επικοινωνιών.
Επίσης υπογράφηκαν συμφωνίες σε διμερές και τριμερές επίπεδο, μεταξύ άλλων στην αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από ναυτικά ατυχήματα, αλλά και Μνημόνιο Συνεργασίας για ζητήματα νέων τεχνολογιών.






















Πηγή: philenews
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης