Αναλύσεις

Τσίπρας: Εδραιώνουμε τη συνεργασία μας προς όφελος των λαών

Τσίπρας: Εδραιώνουμε τη συνεργασία μας προς όφελος των λαών
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν ο αγωγός EastMed και οι προκλήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο
Στη Λευκωσία βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στην 4η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη 8/5 στη Λευκωσία.
Ο πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu.
«Πορευόμαστε στη βάση των Αρχών της καλής γειτονίας, εδραιώνοντας τη συνεργασία μας στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος προς όφελος των λαών» διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την άφιξη του στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu υποστήριξε πριν από τη συνάντηση του με τον κ. Τσίπρα πως «είναι καλή ιδέα να συναντιόμαστε και να μιλάμε» ενώ ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης τόνισε ότι «οι τρεις ηγέτες εργάζονται σε ένα αξιόπιστο, διεθνές και πολυμερές πλαίσιο συνεργασίας».
«Δημιουργούμε γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών μας.
Από αυτή την προσέγγιση και ο τίτλος της θεματικής αυτής της Συνόδου Κορυφής: "Χτίζοντας Γέφυρες Μεταξύ των Ανθρώπων"» ανέφερε με ανάρτηση του στο twitter ο κ.Αναστασιάδης.
Στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής θα βρεθούν σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τις περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τα ενεργειακά ζητήματα.
Συγκεκριμένα, θα συζητηθούν ο ρόλος της Τουρκίας σε σχέση με τα ζητήματα του Κυπριακού, της Συρίας, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, το Μεσανατολικό, ο ρόλος του Ιράν και οι εξελίξεις στη Συρία.
Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και στην προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East - Med, ενώ στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί το ενδεχόμενο υπογραφής διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων κυβερνήσεων εντός του 2018, καθώς και η αξιοποίηση του αγωγού ως εφαλτήριο για τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της ασφάλειας.
Επιπλέον, θα υπογραφεί από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο και τους ομολόγους του, συμφωνία η οποία αφορά στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από ναυτικά ατυχήματα, ενώ και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, θα υπογράψει με τους ομολόγους του μνημόνια συνεργασίας για ζητήματα νέων τεχνολογιών τόσο σε τριμερές επίπεδο (με Κύπρο και Ισραήλ) όσο και διμερώς με το Ισραήλ.
Η σημερινή συνάντηση στη Λευκωσία αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας των τριών χωρών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης