Αναλύσεις

Bloomberg: Ο Putin επεκτείνει την επιρροή της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή με την ενέργεια

Bloomberg: Ο Putin επεκτείνει την επιρροή της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή με την ενέργεια
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής της Ρωσίας Fyodor Lukyanov «η Ρωσία είναι πραγματικά πρόθυμη να αυξήσει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή με κάθε τρόπο».
Η Ρωσία του Vladimir Putin εκτός από την στρατιωτική ισχύ στη Συρία, χρησιμοποιεί και την ενεργειακή της ισχύ επεκτείνοντας την επιρροή της στη Μέση Ανατολή, όπως επισημαίνει σε άρθρο του το Bloomberg.
Το πρακτορείο σημειώνει, ότι με εξαίρεση την κατάσταση στη Συρία, όπου η Ρωσία και οι αραβικές χώρες υποστηρίζουν τις αντιμαχόμενες πλευρές, η Μόσχα και τα κράτη του αραβικού κόσμου υπογράφουν μια σειρά από συμφωνίες, σε θέματα που ταυτίζονται τα συμφέροντά τους.
Χαρακτηριστική όσο και καθοριστική όπως σημειώνει, ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της Ρωσίας στην επίτευξη της πρώτης συμφωνίας τα τελευταία 15 χρόνια μεταξύ του ΟΠΕΚ και των ανεξάρτητων πετρελαιοπαραγωγών κρατών για την μείωση της παγκόσμιας παραγωγής.
Επίσης, η Ρωσία εισέπραξε μέσω της πώλησης μεριδίου μετοχών του πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft κάτι παραπάνω από 5 δισ. δολάρια από το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ.
Την ίδια ώρα, η Rosneft εξαγόρασε έναντι 2,8 δισ. δολαρίων από την Ιταλική Eni ένα σημαντικό μερίδιο στο τεράστιο Αιγυπτιακό κοίτασμα φυσικού αερίου Zohr.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής της Ρωσίας Fyodor Lukyanov «η Ρωσία είναι πραγματικά πρόθυμη να αυξήσει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή με κάθε τρόπο».
Την ίδια ώρα όπως επισημαίνει το Bloomberg, η «παγωμάρα» που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στις συμμαχικές σχέσεις των ΗΠΑ με τις χώρες του Περσικού Κόλπου, σε συνδυασμό με το χάος που έχει προκαλέσει στις οικονομικά εξαρτώμενες από το πετρέλαιο οικονομίες η κατάρρευση την τελευταία διετία των τιμών του «μαύρου χρυσού» και την αναγνώριση από τις χώρες της Μέσης Ανατολής ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοηθεί σε θέματα περιφερειακής ασφάλειας, δίνει το δικαίωμα στον Putin να ασκήσει πιέσεις και να ανοίξει περισσότερο την «πόρτα» στη Μόσχα.
Το πρακτορείο επισημαίνει ακόμη, ότι αναθερμαίνονται οι σχέσεις με τη Μόσχα χωρών που ανήκαν στο παρελθόν στη Σοβιετική ζώνη επιρροής, όπως η Αίγυπτος και το Ιράν.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Lukyanov, η φιλοδοξίες της Ρωσίας για αύξηση της επιρροής της στις χώρες του Κόλπου παραμένουν περιορισμένες, καθώς οι δεσμοί ασφάλειας και οι οικονομικοί δεσμοί τους με τις ΗΠΑ «είναι βαθιά ριζωμένοι».
Σήμερα όμως τα οικονομικά συμφέροντα κρατών του Περσικού Κόλπου, όπως το Κατάρ, δείχνουν να ταυτίζονται περισσότερο με τη Μόσχα, παρά με την Ουάσιγκτον και ιδιαιτέρως μετά την εκλογή του Donald Trump με τις θέσεις που έχει εκφράσει αυτός για το διεθνές εμπόριο, σημειώνει το Bloomberg.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι παρά το ότι η Μόσχα κατηγορεί την Ντόχα, ότι υποστηρίζει οικονομικά τους τσετσένους αυτονομιστές στο Ρωσικό έδαφος, αλλά και τους τζιχαντιστές του ISIS στη Συρία, όχι μόνο επένδυσε στη Rosneft το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ, αλλά ο εμίρης του Tamim bin Hamad Al Thani συναντήθηκε με τον Vladimir Putin και συζήτησαν για την εμπορική και οικονομική συνεργασία των δύο πλευρών.
Όπως επισημαίνει δε η εταιρική αναλυτής φυσικών πόρων της Wood Mackenzie, Valentina Kretzschmar, οι δύο ενεργειακοί κολοσσοί της Ρωσίας Rosneft και Gazprom επιθυμούν σφόδρα να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους σχετικά με το LNG στη Μέση Ανατολή, όπου το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο.
Το δε επόμενο μεγάλο στοίχημα του Vladimir Putin στην περιοχή είναι η Λιβύη, αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο τον Ρώσο ακαδημαϊκό συνεργάτη του Chatham House, Nikolay Kozhanov.
Όπως αναφέρει ο τελευταίος, ο Putin έχει σφυρηλατήσει ισχυρούς δεσμούς με τον στρατιωτικό ηγέτη της Λιβύης Khalifa Haftar, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μόσχα δύο φορές κατά τους τελευταίους 6 μήνες ζητώντας ένοπλη υποστήριξη.
Σημειώνεται ότι ο Haftar ήδη υποστηρίζεται ευθέως από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, ενώ την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του έχουν εκφράσει ποικιλοτρόπως το Κατάρ, η Τουρκία, αλλά και η Δύση.
Αν επικρατήσει και αναδειχθεί ως επόμενος ηγέτης της Λιβύης, η ανταμοιβή για τη Ρωσία θα μπορούσε να είναι σημαντική, σύμφωνα με τον Koznahov.
Το Bloomberg σημειώνει, ότι από την ανατροπή του Καντάφι η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας Rosoboronexport έχει χάσει τουλάχιστον 4 δισ. δολάρια και η Gazprom έχασε αρκετά δισεκατομμύρια από τις συμφωνίες που είχαν υπογραφεί για εξερεύνηση και εξόρυξη υδρογονανθράκων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης