Αναλύσεις

Οι ημερομηνίες των καθοριστικών συναντήσεων για το Σκοπιανό - Χάνεται η προθεσμία του Ιουλίου

Οι ημερομηνίες των καθοριστικών συναντήσεων για το Σκοπιανό - Χάνεται η προθεσμία του Ιουλίου
Εντείνονται οι προσπάθειες για θετική έκβαση ύστερα από έξι μήνες διαπραγματεύσεων
Όλα εκτιμάται πως θα κριθούν τις επόμενες ημέρες όταν και είναι προγραμματισμένος ένας ακόμη κύκλος συναντήσεων.
Το διήμερο 11 και 12 Μαΐου θα συναντηθούν στο Σούνιο και στο περιθώριο της Συνόδου των Βαλκανικών χωρών και των χωρών της ομάδας Βίζεγκραντ οι υπουργοί Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς και N. Dimitrov, οι οποίοι θα έχουν συνάντηση και με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, M. Nimetz (στις 12/5).
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Nimetz είναι αποφασισμένος να ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις προκειμένου οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε λύση.
Σε αυτήν άλλωστε την κατεύθυνση αναμένεται να συναντηθούν στις 17 Μαίου στη Σόφια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Σκοπιανός ομόλογος του Zoran Zaev.
Οι δύο πρωθυπουργοί θα βρεθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων και θα επιδιώξουν, έστω και την τελευταία στιγμή, να κάνουν ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση της συμφωνίας και της επίτευξης λύσης.
Σημειώνεται πως οι δύο πλευρές έχουν κάνει βήματα προόδου αλλά παραμένουν μεγάλα αγκάθια, όπως είναι η χρήση erga omnes του ονόματος της ΠΓΔΜ, η οποία συνεπάγεται και αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.
Γεγονός που κατά πολλούς ερμηνεύεται πως θα «χαθεί» το ορόσημο της Συνόδου του ΝΑΤΟ τον προσεχή Ιούλιο και πως οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη λύσης θα συνεχιστούν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης