Αναλύσεις

Οι εξαγγελίες Τσίπρα και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους στο σημερινό EWG

Οι εξαγγελίες Τσίπρα και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους στο σημερινό EWG
Σε θολά νερά η διαπραγμάτευση
«Καλό Φλεβάρη και βλέπουμε για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης» είναι η εκτίμηση Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι αντίθετα με την ελληνική πλευρά δεν βλέπουν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.
Και αυτό γιατί σε μείζονα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, όπως είναι το εργασιακό, οι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα, το δημοσιονομικό «κενό» της τριετίας 2018-2020, ο διευρυμένος «κόφτης» και τα μέτρα των 5 δισ. ευρώ που ζητάει το ΔΝΤ, ακόμη και η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αναζητείται πλέον λύση σε πολιτικό επίπεδο.
Έτσι, ούτε το σημερινό Euro Working Group (EWG) υπό τον Τόμας Βίζερ, το οποίο συνεδριάζει στις 16:00 ώρα Ελλάδας και τη χώρα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, πρόκειται να ασχοληθεί με τα προηγούμενα έξι μεγάλα «αγκάθια».
Θα μπορούσε να το κάνει, αν και όπως όλα δείχνουν κεντρικό θέμα στην ατζέντα θα είναι το ζήτημα που προέκυψε με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης για το ελληνικό χρέος, τα οποία ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έβαλε σε «πάγο» μετά τις παροχές σε χαμηλοσυνταξιούχους και νησιά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Μετά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ήταν ο διοργανωτής αυτού του «παιχνιδιού», βασική θέση σε αυτό είχε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ανακοίνωσε αναστολή της εφαρμογής των μέτρων που συμφωνήθηκαν στις 5 του μηνός στην ευρωζώνη, δίχως όμως επίσημη απόφαση από το Eurogroup.
Εφόσον οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης είναι θετικά διακείμενοι στο να «ξεπαγώσουν» οι ανακοινώσεις Ντάισελμπλουμ, ενδεχομένως τότε, σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητική πηγή, να υπάρξει ένα έκτακτο Eurogroup (μέσω τηλεδιάσκεψης) προκειμένου να ξαναβάλει καύσιμα στη «μηχανή» της διαπραγμάτευσης που λόγω των εξαγγελιών της Αθήνας έμεινε στα μισά του δρόμου.
Οι θεσμοί κάθε άλλο παρά βιάζονται στο να κλείσουν τη β' αξιολόγηση βλέποντας την Ελλάδα να μην «καίγεται» για δανεικά από τη στιγμή που οι κρίσιμες ημερομηνίες με τις πληρωμές θα αρχίσουν να «τρέχουν» μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης