Αναλύσεις

Τσίπρας: Δε διαλέγουμε τον εύκολο δρομο της φυγής - Είμαστε εδώ για να δώσουμε λύση στα προβλήματα

Τσίπρας: Δε διαλέγουμε τον εύκολο δρομο της φυγής - Είμαστε εδώ για να δώσουμε λύση στα προβλήματα
«Δεν θελήσαμε ποτέ να έχουμε συμμάχους διαπλεκόμενους εκδότες ή διαπλεκόμενους επιχειρηματίες», υποστήριξε ο πρωθυπουργός
Την απόφαση τόσο τη δική του όσο και της κυβέρνησης να μην συνεχίσει να εμπλέκεται σε «άνευ ουσίας» διαμάχες, οι οποίες τον μόνο στόχο που έχουν είναι ο «εντυπωσιασμός», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Β. Αιγαίου.
Με δεδομένο ότι η ομιλία του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη, επέλεξε να εστιάσει στο θέμα της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης και όχι σε αυτό της οικονομίας.
Επεσήμανε, μάλιστα, ότι κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα κλίμα έντασης και τρομοκρατίας, προκειμένου ο ίδιος να μην βρεθεί ποτέ στο εν λόγω Περιφερειακό Συνέδριο.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «άποιοι εδώ και αρκετές μέρες επεδίωξαν να μην είμαι εδώ σήμερα το βράδυ.
Κάποιοι επεδίωξαν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης, τρομοκρατίας.
Κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πραγματικές αγωνίες των κατοίκων αυτού του ιστορικού νησιού, για να σπείρουν πόλωση και μίσος και να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες.
Αλλά δεν τους κάναμε τη χάρη.
Δεν φυγομαχήσαμε και δεν αποδράσαμε.
Αντίθετα είμαστε εδώ».
Υποστήριξε ότι τα περιφερειακά συνέδρια αποδεικνύονται απόλυτα επιτυχημένα, ενώ δεν γίνονται με κριτήριο μικροπολιτικές και αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες.
Υποστήριξε ότι τα περιφερειακά συνέδρια αποδεικνύονται απόλυτα επιτυχημένα, ενώ δεν γίνονται με κριτήριο μικροπολιτικές και αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες.
Επιπρόσθετα υποστήριξε ότι όσοι επέλεξαν την αποχή από το τραπέζι του διαλόγου –αναφερόμενος κυρίως στους επικεφαλής τοπικών ενώσεων- το έπραξαν γιατί δεν έχουν λύσεις να προτείνουν στα προβλήματα που υπάρχουν.
Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να ακούσει την κριτική ακόμη και εάν αυτή είναι σκληρή ή και ακραία, καθώς η άσκηση κριτικής και η διαμαρτυρία είναι στοιχείο της Δημοκρατίας.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «θέλουμε να μιλήσουμε αλλά και να ακούσουμε ιδέες, προβληματισμούς και προτάσεις.
Ακόμη και διαμαρτυρίες.
Ακόμη και αυτούς που αποφάσισαν σήμερα να μην είναι παρόντες και παρούσες, εμείς και τους θέλουμε και τους χρειαζόμαστε.
Θέλουμε να ακούσουμε την κριτική τους, ακόμη κι αν ήταν αυστηρή.
Όμως, ξέρετε, ποια είναι η διαφορά αλλά και η πεμπτουσία της συμμετοχής και του διαλόγου;
Αν ήταν εδώ θα τους ακούγαμε με προσοχή να διατυπώνουν τα προβλήματα, αλλά θα τους ζητούσαμε να προτείνουν και λύσεις.
Και ξέρω καλά, όπως το ξέρετε και σεις, ότι όσοι διάλεξαν την αποχή, λύσεις δεν έχουν να προτείνουν.
Και γι’ αυτό ίσως διάλεξαν τον εύκολο δρόμο της φυγής».

Οικονομία και έξοδος από το μνημόνιο

Αναφερόμενος στο θέμα της οικονομίας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το σύνολο της     Ευρώπης αλλά και διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ μιλούν για επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, αλλά αυτό δεν φαίνεται να αρέσει στην αξιωματική αντιπολίτευση.
«Όταν όλη η Ευρώπη συζητά για την ανάγκη η Ελλάδα να γυρίσει σε καθεστώς κανονικότητας,
Όταν ο Πρόεδρος Γιούνκερ μιλά για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, όταν ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ μιλάει για άθλο του ελληνικού λαού και για χώρα πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις,
Τι νόημα έχει εμείς να αναλώνουμε χρόνο και φαιά ουσία σε άγονες αντιπαραθέσεις, μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις;
Εντάξει, αν η αντιπολίτευση επιθυμεί για λόγους εντυπωσιασμού να πείσει ότι η  πραγματικότητα είναι άλλη, επειδή δε ταιριάζει με τις επιθυμίες της, ας το κάνει.
Εγώ δε θα την ακολουθήσω.
Δε με αφορά μια σκιαμαχία χαρακωμάτων».
Όπως είναι φυσικό δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τη διαπλοκή, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν πρόκειται να κάμψει τις προσπάθειες της κυβέρνησης «διότι όσες δυνάμεις κι αν συσπειρώσει κανείς, όσα κατεστημένα οικονομικά συμφέροντα, εκδοτικά συγκροτήματα και εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, όση παραγωγή μαύρης προπαγάνδας και ψευδών ειδήσεων και να καταφέρει η πραγματικότητα δεν αλλάζει.
Και με αυτή στο τέλος θα έχουμε όλοι να αναμετρηθούμε».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης