Αναλύσεις

Η οικονομική δυσπραγία υπονομεύει το άνοιγμα της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού

Η οικονομική δυσπραγία υπονομεύει το άνοιγμα της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού
Από τον Μάιο του 2016 το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά από 90,54% έβαινε συνεχώς μειούμενο και έπεσε στο 87,99% τον Οκτώβριο, για να ανέβει και πάλι στο 88,66% το Νοέμβριο.
Ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον φαινόμενο καταγράφηκε τον Νοέμβριο στην εξέλιξη των μεριδίων της ΔΕΗ και των ιδιωτικών εταιριών προμήθειας στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Λειτουργός της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) για τον μήνα το Νοέμβριο, το μερίδιο της ΔΕΗ αυξήθηκε σχεδόν κατά μια ποσοστιαία μονάδα ακολουθώντας εντελώς αντίθετη πορεία από αυτή των προηγούμενων μηνών. 
Συγκεκριμένα από τον Μάιο του 2016 το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά από 90,54% έβαινε συνεχώς μειούμενο και έπεσε στο 87,99% τον Οκτώβριο για να ανέβει και πάλι στο 88,66% το Νοέμβριο. 
Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ειδικά το Νοέμβριο δεν υπήρξε κάποιο εξαιρετικό γεγονός που να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά τουλάχιστον από την πλευρά των ιδιωτικών εταιριών προμήθειας ρεύματος. 
Το μόνο γεγονός που καταγράφηκε ήταν η παράταση που έδωσε η ΔΕΗ, περί τα τέλη Οκτωβρίου, στο ευνοϊκό καθεστώτος ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών σε 36 δόσεις, έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016.
Έτσι μια πρώτη προσέγγιση του φαινομένου, ασφαλώς επιτρέπει τη σύνδεση του με την οικονομική κρίση και την κατάσταση τόσο των νοικοκυριών, όσο και των επιχειρήσεων που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. 
Είναι γνωστό ότι την τελευταίε διετία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ έφθασαν στο ιλιγγιώδες ποσό των 2 δις ευρώ σύμφωνα με την εκτίμηση της διοίκησης της ΔΕΗ, ενώ σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις που συνυπολογίζουν τα χρέη που έχουν μπει σε ρύθμιση, φθάνουν 3 δις ευρώ. 
Το ύψος των οφειλών έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα ρευστότητας στη ΔΕΗ, αλλά προκαλεί ανησυχία και στους ιδιώτες παρόχους ρεύματος οι οποίοι την ίδια ώρα που επιδιώκουν να αυξήσουν τα μερίδια τους στην αγορά, παράλληλα προσπαθούν να αποφύγουν τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών, κάτι το οποίο για πολλούς λόγους δεν μπορεί να κάνει η ΔΕΗ.  
Έτσι από τον Ιούνιο και μετά, οι καταναλωτές πιεσμένοι από τις μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος την τελευταίο πενταετία, αλλά και από την διαρκή μείωση των εισοδημάτων τους, αναζήτησαν λύση στις ιδιωτικές εταιρίες παροχής ρεύματος επωφελούμενοι από τις σημαντικές εκπτώσεις που προσφέρονται και σε αρκετές περιπτώσεις φθάνουν ακόμη και το 20% στις ανταγωνιστικές χρεώσεις. 
Αποτέλεσμα ήταν το μερίδιο της ΔΕΗ να μειώνεται σταδιακά αρχής γενομένης από τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο να πέσει στο 87,99%, από 88,07% τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο όπως προαναφέρθηκε οι ιδιώτες πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν αυστηρή πολιτική για να αποφύγουν τη συσσώρευση οφειλών.
Εκδίδοντας λοιπόν μηνιαίους λογαριασμούς προχωρούν πολύ πιο γρήγορα από τη ΔΕΗ στην αποκοπή πελατών λόγω χρέους. 
Έτσι οι καταναλωτές κυρίως της χαμηλής τάσης επέστρεψαν στη ΔΕΗ με αποτέλεσμα το μερίδιο της (στη χαμηλή τάση) από 55,78% τον Οκτώβριο, να αυξηθεί σε 57,23% το Νοέμβριο.
Όσο δε για τη μέση τάση που αφορά τις επιχειρήσεις το μερίδιο της ΔΕΗ από 17,59% τον Οκτώβριο, αυξήθηκε σε 18,05% το Νοέμβριο. 
Στις κινήσεις αυτές βεβαίως συνέβαλε και η καμπάνια της ΔΕΗ που παρέχει έκπτωση 15% στους συνεπείς καταναλωτές και αντιμετωπίζει την έννοια της συνέπειας με ελαστικό τρόπο, αφού παρέχει την έκπτωση ακόμη και σε εκείνους που έχουν οφειλές αλλά μπαίνουν στη ρύθμιση και την τηρούν. 
Είναι σαφές λοιπόν, ότι η οικονομική κρίση από μόνη της μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για τις ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας ρεύματος να αυξήσουν τα μερίδια τους παρέχοντας σημαντικές εκπτώσεις στους καταναλωτές, αλλά και δομικό πρόβλημα για την ίδια απελευθέρωση αφού οι καταναλωτές σε πολύ μεγάλα ποσοστά πλέον, δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και επιστρέφουν στο ασφαλές καταφύγιο της ΔΕΗ. 
Με βάση αυτά τα δεδομένα κρίσιμα είναι τα χαρακτηριστικά που θα έχει το νέο πρόγραμμα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα εφαρμόσει η ΔΕΗ από την αρχή του έτους. 
Επίσης κρίσιμο είναι για το μέλλον της ίδιας της ΔΕΗ, το εάν θα υποχρεωθεί να μείνει με τους κακοπληρωτές πελάτες, συνεχίζοντας να χάνει μόνο τους συνεπείς. 

Αρχική δημοσίευση: 20/12/2016 08:38

www.worldenerynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης