Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Τι συζητήθηκε στην μυστική τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης με τους θεσμούς την 1η Μαίου λίγο πριν το EWG στις 14 Μαίου;

Τι συζητήθηκε στην μυστική τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης με τους θεσμούς την 1η Μαίου λίγο πριν το EWG στις 14 Μαίου;
Προεργασία έγινε και για τα δύσκολα προκειμένου στο Euro Working Group της 14ης Μαΐου να υπάρχει αναλυτική εικόνα για την πορεία υλοποίησης των μνημονιακών δράσεων
Μέσα σε ένα «πυρετό» τηλεδιασκέψεων με τους δανειστές βρίσκεται η κυβέρνηση, εν όψει της άφιξης του «κουαρτέτου» την Δευτέρα 14 Μαΐου, για τον δεύτερο και πλέον καθοριστικό γύρο της 4ης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ανήμερα της εργατικής Πρωτομαγιάς, στελέχη των Υπουργείων που εμπλέκονται με την τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είχαν πολύωρες τηλε - διαπραγματεύσεις με τα αντίστοιχα κλιμάκια των πιστωτών.
Ήταν οι πρώτες συζητήσεις, μετά το άτυπο Eurogroup της Σόφιας, όπου οι δύο πλευρές επιχείρησαν να κλείσουν με συνοπτικές διαδικασίες τα προαπαιτούμενα μέτρα της 4ης με χαμηλό βαθμό δυσκολίας δίνοντας περισσότερο χρόνο στα μεγάλα και «ακανθώδη» ζητήματα.
Προεργασία έγινε και για τα δύσκολα προκειμένου στο Euro Working Group της 14ης  Μαΐου - στο οποίο τη χώρα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης - να υπάρχει αναλυτική εικόνα  για την πορεία υλοποίησης των μνημονιακών δράσεων.
Από εκεί θα φανεί αν θα υπάρξει «συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο» (staff level agreement) στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, όπως τουλάχιστον ευελπιστούν οι Βρυξέλλες…
Σε ότι αφορά τα προαπαιτούμενα τα οποία συζητήθηκαν με τους δανειστές για τα οποία ασκήθηκαν πιέσεις για την άμεση ολοκλήρωση τους, μεταξύ αυτών, ήταν τα «ψιλά γράμματα» της ρύθμισης του εξωδικαστικού συμβιβασμού με σκοπό την ένταξη περισσοτέρων ελευθέρων επαγγελματιών, επιχειρήσεων και αγροτών, οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για υπαγωγή στο νόμο περιπτώσεων που έχουν πραγματική ανάγκη για την προστασία της ά κατοικίας και καλύπτουν τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια που έχουν ορισθεί.                                       
Στην τηλεδιάσκεψη την 1η Μαίου η ελληνική πλευρά βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση στο ερώτημα που έθεσαν οι δανειστές για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών με την Αθήνα να εμφανίζεται ανακόλουθη απέναντι στις δεσμεύσεις και τα χρονοδιάγραμμα υλοποίηση του μέτρου.
Οι πιστωτές ανησυχούν ιδιαίτερα και έχουν ήδη διαμηνύσει ότι στην περίπτωση που υπάρξουν μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες  θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε αυξήσεις συντελεστών του ΕΝΦΙΑ ώστε να μην χαθούν τα 2,7 δις. ευρώ που εισπράττονται κάθε χρόνο από την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.
Εκτός από τα δύσκολα μνημονιακά μέτρα στο τραπέζι μπήκαν ακόμη και αυτά που θα μείνουν σε εκκρεμότητα  δεν θα προλάβει να υλοποιήσει η Αθήνα - είτε έως το Eurogroup στις 21 Ιουνίου είτε έως τις 20 Αυγούστου - και θα περιληφθούν στο πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης (post programme surveillance). 
Πρόκειται για την τοποθέτηση των νέων στελεχών στο Δημόσιο, το Κτηματολόγιο και την άδεια για καζίνο  που είναι προϋπόθεση για την ανταλλαγή μετοχών στο Ελληνικό, η πώληση του 17% της ΔΕΗ.      

Αναλυτικότερα, όμως, τα προαπαιτούμενα του β ΄γύρου είναι:  

-Κόκκινα δάνεια: Δέσμευση για τον περιορισμό των «κόκκινων δανείων» στα 38,2 δισ. ευρώ ως τα τέλη του 2019).

- Συντάξεις: Ολοκλήρωση του επαναυπολογισμού όλων των συντάξεων για να γίνουν οι μειώσεις το 2019.

-  ΕΚΑΣ: Έκδοση μέχρι τον Ιούνιο της υπουργικής απόφασης για την περικοπή του ΕΚΑΣ του 2019.

-Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Πλήρης εφαρμογή του μέτρου (από 1ης  Μαΐου ξεκίνησαν και για όσους έχουν χρέη προς την Εφορία ή τα Ταμεία)  

- Το  Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα : Κατάθεση νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, έως τον Μάιο του 2018, με το οποίο η κυβέρνηση θα δεσμεύεται για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και μεταρρυθμίσεις για  περίοδο 2018- 2022.        

- Αφορολόγητο: Τον Ιούνιο θα αποφασιστεί αν η μείωση του αφορολόγητου ορίου, ισχύσει το 2019 αντί του 2020.    

- ΕΝΦΙΑ: Αποφάσεις για αναπροσαρμογή συντελεστών και διεύρυνση της φορολογικής βάσης για να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του φόρου τον Αύγουστο του 2018.

- ΦΠΑ στα νησιά: Τέλος Ιουνίου η  κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα υπόλοιπα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος).

- Αδήλωτη εργασία: Μέχρι το Μάιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων του υπουργείου Εργασίας, του υπουργείου Οικονομικών, του ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ και της ελληνικής αστυνομίας για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.

- Αγορά εργασίας:  Διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σε συμφωνία με τους θεσμούς για την ανάπτυξη ενός αξιόπιστου διοικητικού μηχανισμού που θα αξιολογεί την αντιπροσωπευτικότητα στις διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές συμβάσεις.

- Είσπραξη ληξιπρόθεσμων: Προμήθεια λογισμικού  που επιτρέπει την περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

-  Ναυτιλία: Αναθεώρηση του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος.

 Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης