Αναλύσεις

Σε 60-90 ημέρες θα εκδοθούν ομολογιακά tier 2 αλλά οι τραπεζίτες θέλουν ράλι στις μετοχές

Σε 60-90 ημέρες θα εκδοθούν ομολογιακά tier 2 αλλά οι τραπεζίτες θέλουν ράλι στις μετοχές
Οι τραπεζίτες θέλουν ράλι στις μετοχές των τραπεζών και εάν αυτό συμβεί στο μέλλον σε 5 ή 6 ή 7 μήνες από σήμερα να ξέρετε δεν θα είναι τυχαίο ράλι…θα είναι προετοιμασία για αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες
Οι έλληνες τραπεζίτες ήδη σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα.
Ήδη προετοιμάζονται ώστε στις επόμενες 60 με 90 ημέρες να εκδώσουν ομολογιακά tier 1 ή tier 2 με στόχο έως 2 δισεκ. ευρώ.
Η επιλογή tier 1 ή tier 2 που συνήθως είναι μειωμένης εξασφάλισης σχετίζονται με το επιτόκιο και το είδος των επενδυτών που τοποθετούνται σε αυτά τα ομολογιακά.
Οι τράπεζες πήραν το άμεσο μήνυμα του stress tests και μπορεί να τα περνούν – χωρίς αυτό επίσημα να αναφέρεται στις ανακοινώσεις στις 5 Μαΐου – και προχωρούν σε ομολογιακές εκδόσεις.
Όμως το bankingnews από τις 4 Αυγούστου του 2017 αναφέρει ότι και να συμβεί στο stress tests του 2018…οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου θα καταστούν μονόδρομος το 2019.
Το 2019 θα πραγματοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου αλλά υπό ποιους όρους;
Κορυφαίος τραπεζίτης με πολύ μεγάλη γνώση και εμπειρία αναφέρει ότι «εάν τους επόμενους μήνες δούμε τις μετοχές των τραπεζών στον Θεό… τότε ναι θα σκεφθούμε και την εναλλακτική λύση της αύξησης κεφαλαίου.
Πάντως θα ήταν ιδανικό οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου που θα έρθουν να είναι υψηλότερες από τις τιμές του 2015».
Τι αποκαλύπτεται εδώ;
Πρωτίστως ότι για να πειστούν τους παλαιούς μετόχους οι τραπεζίτες να τοποθετηθούν σε αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει χρηματιστηριακά να έχει προηγηθεί ράλι στις μετοχές των τραπεζών ώστε όταν θα καθοριστούν οι τιμές των νέων αυξήσεων και μετά τα απαραίτητα discount π.χ. 30% οι νέες τιμές να είναι υψηλότερες από τα 2 ευρώ της Alpha bank, το 1 ευρώ της Eurobank και τα 0,30 ευρώ της Εθνικής τράπεζας.
Μόνη εξαίρεση θα αποτελέσει η Πειραιώς που είχε υψηλή τιμή αύξησης το 2015 στα 6 ευρώ μετά το reverse split.
Πάντως δεν θα αποκλειόταν να κλείσει και το χάσμα στην Πειραιώς.
Οι τραπεζίτες αναζητούν ένα story για να πείσουν τους μετόχους τους και το μόνο πειστικό story είναι αυξήσεις κεφαλαίου σε τιμές υψηλότερες από αυτές του 2015.
Προφανώς και ο στόχος αυτός είναι πολύ δύσκολος γιατί οι τράπεζες δεν έχουν ισχυρά όπλα στις αποτιμήσεις τους.
Είναι ακριβές ήδη με όρους P/E δηλαδή κεφαλαιοποίηση προς κέρδη – και περίπου σε λογικές τιμές με όρους P/BV κεφαλαιοποίηση προς λογιστική αξία.
Όμως τώρα ξέρουμε.
Οι τραπεζίτες θέλουν ράλι στις μετοχές των τραπεζών και εάν αυτό συμβεί στο μέλλον σε 5 ή 6 ή 7 μήνες από σήμερα να ξέρετε δεν θα είναι τυχαίο ράλι…θα είναι προετοιμασία για αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης