Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Eurogroup: «Θολώνει» το αφήγημα της «καθαρής εξόδου»

Eurogroup: «Θολώνει» το αφήγημα της «καθαρής εξόδου»
Με χαμηλές προσδοκίες προσέρχεται η Ελλάδα στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, στον απόηχο της παραδοχής του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου περί αυξημένης εποπτείας μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου.
Στο τραπέζι του Eurogroup θα βρεθεί η μεταμνημονιακή εποπτεία και το χρέος,  ωστόσο δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις.

Centeno: «Κλειδί» για το μέλλον το σχέδιο ανάπτυξης και οι μεταρρυθμίσεις

O πρόεδρος του Eurogroup, M. Centeno υποστήριξε ότι η Ελλάδα και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του άτυπου Eurogroup.
Όπως είπε ο Centeno, o Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει το μοντέλο ανάπτυξης που θέλει η Ελλάδα να εφαρμόσει μετά το τέλος του προγράμματος, που αποτελεί κλειδί για το μέλλον όπως επίσης και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες πρέπει να φέρουν την υπογραφή της Ελλάδας.
Ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις από την πλευρά των δημοσιονομικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας. Επεσήμανε, ειδικότερα, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,2% το 2017, το οποίο, όπως είπε, είναι υπερδιπλάσιο του αρχικού στόχου.
Τέλος, πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών για την πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης.

Scholz: Είμαι πιο αισιόδοξος για την Ελλάδα

Πιο αισιόδοξος για την Ελλάδα σε σχέση με λίγα χρόνια πριν δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Olaf Scholz, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη συμμετοχή του διαδόχου του Wolfang Schaeuble σε συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο Scholz κινείται στη γραμμή του προκατόχου του και εκφράζει αντιρρήσεις για τη γαλλική πρόταση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Dombrovskis (Κομισιόν): Θέλουμε λύσεις για το τέλος του προγράμματος και για ελληνικό χρέος τους επόμενους 2 μήνες

Την ανάγκη να προχωρήσουν οι συζητήσεις για το τέλος του προγράμματος της Ελλάδας επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis προσερχόμενος στις εργασίες του άτυπου Eurogroup στη Σόφια.
«Πάμε για αποφάσεις τον Ιούνιο και δεν έχουμε καιρό να χάσουμε.
Μέσα στους επόμενους 2 μήνες, πρέπει να έχουμε λύσεις για τα θέματα του τέλους του προγράμματος και για χρέος» υποστήριξε ο Dombrovskis.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας,Bruno Le Maire, ο οποίος υποστήριξε ότι το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί με ξεκάθαρο, κατανοητό και αξιόπιστο τρόπο.

Moscovici: Παλεύω εδώ και χρόνια για την Ελλάδα – Απαραίτητο να υπάρξει εποπτεία μετά τη λήξη του προγράμματος

Τη θέση ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα πλαίσιο εποπτείας της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις τηρούνται διατύπωσε ο Επίτροπος Οικονομικών, Pierre Moscovici, o οποίος στο Eurogroup της Σόφιας, υποστήριξε ότι παλεύει εδώ και χρόνια για την Ελλάδα
Ο Moscovici έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης μιας αξιόπιστης αναπτυξιακής στρατηγικής, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να έχουμε μια επιτυχημένη κατάληξη του ελληνικού προγράμματος».
«Παλεύω εδώ και χρόνια για την Ελλάδα γιατί ήταν σημαντικό για τον ελληνικό λαό και την αξιοπιστία της Ευρωζώνης.
Θα είμαι πολύ χαρούμενος τη μέρα που θα ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα.
Θα είναι η απόδειξη για την ΕΕ ως σύνολο ότι η κρίση είναι πλέον πίσω μας» ανέφερε ο Moscovici.
Ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε ότι το σημερινό Eurogroup είναι σημαντικό για το ελληνικό ζήτημα, γιατί θα προετοιμάσει το έδαφος για τις συνολικές αποφάσεις που «ιδανικά» θα πρέπει να ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.
Ο Moscovici αναφέρθηκε στις τέσσερις βασικές παραμέτρους για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.
Πρώτον, στην προετοιμασία της ολοκλήρωσης της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης.
«Υπάρχει πολύ καλή πρόοδος, αλλά μένει ακόμα κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα στον δημοσιονομικό τομέα είναι πολύ θετικά ειδικά όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η οποία έχει επανέλθει.
Δεύτερον, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για το «σχεδιασμό» της μεταμνημονιακής εποπτείας, ο οποίος, όπως τόνισε,  θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται.
«Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει κανονικό μέλος της Ευρωζώνης με πλήρη πρόσβαση στις αγορές και με πλήρη δικαιώματα», ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος.
Το τρίτο σημείο συζήτησης είναι η στρατηγική για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, που θα παρουσιάσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο Εurogroup.
Η στρατηγική για την ανάπτυξη πρέπει να έχει την πλήρη ιδιοκτησία της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε.

Regling (ESM): Μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σημαίνει αυστηρότερη δημοσιονομική επιτήρηση - Δεν χρειάζεται πιστωτική γραμμή

Η απάντηση στο πώς η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης (ολοκληρώνεται τον Αύγουστο 2018) συνδέεται με το εύρος της αναδιάρθρωσης του χρέους της, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής του ESM, Κ. Regling στο CNBC.
Η Ελλάδα πρόκειται να ολοκληρώσει το τρίτο της διάσωσης σε  περίπου τέσσερις μήνες από τώρα και οι αγορές αναζητούν ενδείξεις για το πώς θα διαδραματιστεί αυτή η διαδικασία.
Ορισμένα ευρωπαϊκά και ελληνικά θεσμικά όργανα υποστηρίζουν ότι η Αθήνα πρέπει να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά η ελληνική κυβέρνηση είναι αντίθετη σε αυτό το σενάριο.
Ο κ. Klaus Regling, δήλωσε ότι στόχος είναι η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, αποκτώντας πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές για να μπορεί να χρηματοδοτεί τις ανάγκες, μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται ως «καθαρή έξοδος».
Μιλώντας στο CNBC την Πέμπτη (27/4), ο Regling δήλωσε ότι «δεν φαίνεται απαραίτητο» για την Ελλάδα να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή, εφόσον η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις.
«Οι αγορές παρακολουθούν πολύ προσεκτικά την Ελλάδα, αλλά αν το κάνουν [να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις] πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει μια καθαρή έξοδο τον Αύγουστο του 2018 και να επιστρέψει στις αγορές», ανέφερε.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι διεθνείς οργανισμοί, οι οποίοι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την πρόοδο της χώρας ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος, θα επιτηρούν την Αθήνα πιο συχνά από ό, τι συνηθίζεται σε αυτή την κατάσταση.
Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κάνουν οικονομικούς ελέγχους δύο φορές το χρόνο σε χώρες που έχουν ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα, αλλά για την Ελλάδα που θα μπορούσε να είναι τρεις ή τέσσερις φορές ετησίως.
Η παρουσία των διεθνών πιστωτών είναι πάντοτε δύσκολο να γνωστοποιηθεί στον ελληνικό λαό, ο οποίος παρακολουθείται από το 2010.
«Εάν η Ελλάδα επιθυμεί πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους τότε αυτή η επιτήρηση θα ενισχυθεί.
Θα είναι πιθανώς λίγο πιο σφιχτή και πιο ολοκληρωμένη από ό,τι κάνουμε σε άλλες χώρες», ανέφερε ο Regling.
Παρόλα αυτά, η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι πιστωτές δεν γνωρίζουν ακόμα αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα δώσει χρήματα στην Αθήνα.
Το ΔΝΤ θα συμφωνήσει μόνο να εκταμιεύσει κάποια κονδύλια εάν ικανοποιηθεί η ελάφρυνση του χρέους που θα παράσχει η Ευρώπη στην Ελλάδα - αλλά το θέμα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.
Ο Regling δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι μόνο τέσσερις μήνες μέχρι να λήξει το ελληνικό πρόγραμμα, η Ευρώπη και το ΔΝΤ «ξεμένουν από χρόνο». Τόνισε τη σημασία της πλήρους ενσωμάτωσης του ΔΝΤ ώστε να δοθεί αξιοπιστία στο πρόγραμμα, όχι μόνο στο ευρωπαϊκό εκλογικό σώμα αλλά και στις αγορές.
Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress test για τις ελληνικές τράπεζες.
Ο Regling είπε στο CNBC ότι η τρέχουσα ανησυχία που παρατηρείται στις αγορές λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού και των υψηλότερων επιτοκίων είναι μια μόνο τάση στις ΗΠΑ και είναι απίθανο να βλάψει τις ελληνικές τράπεζες.
«Στην Ευρώπη δεν είχαμε αστάθεια», είπε.
«Η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική».
«Για παράδειγμα, δεν βλέπω κανένα αντίκτυπο στην Ελλάδα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι τα ελληνικά επιτόκια στη δευτερογενή αγορά είναι σταθερά.


«Θολώνει» το κυβερνητικό αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από τα Μνημόνια τον Αύγουστο – Συστάσεις από Eurogroup για τα προαπαιτούμενα

Το αφήγημα της κυβέρνησης για «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια «θολώνουν» οι τελευταίες τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου που αποκαλύπτουν βασικές «πτυχές» του νέου προγράμματος επιβεβαιώνοντας το ασφυκτικό πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.
Η ομολογία Τσακαλώτου (έστω και με…. διπλωματική γλώσσα) στους Financial Times, ότι «οι αξιολογήσεις της Ε.Ε θα είναι πιθανότατα πιο συχνές από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που προβλέπονται για τις χώρες που εξέρχονται από μνημόνια πιθανόν να έχουμε τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο» είναι αποκαλυπτική της «σφικτής» παρακολούθησης που θα συνεχίσει να έχει η χώρα από τους θεσμούς (σ.σ. η δήλωση Τσακαλώτου δεν αναφέρει πουθενά το ΔΝΤ…)  μετά τον Αύγουστο του 2018.
Και επειδή αυξημένη εποπτεία χωρίς νέο μνημόνιο ή προληπτική πιστωτική γραμμή δεν μπορεί να υπάρξει μάλλον ο υπουργός Οικονομικών είναι σαν παραδέχεται ότι τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά μας…
Η χώρα θα παραμείνει σε μνημονιακά δεσμά ενώ νέοι σκληροί «όροι» για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικά μέτρα (πέρα από τις περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο) θα τεθούν στα επόμενα χρόνια προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι στόχοι για τα υψηλά πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ).
Το σενάριο των τακτικών αξιολογήσεων το οποίο έθιξε χθες  ο υπουργός Οικονομικών «θορύβησε» για τα καλά χθες το Μαξίμου.
Πάντως η παραχώρηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον ESM, που χθες   ακούστηκε και από το IOBE, αποτελεί σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο « συνέχεια της κατάστασης που βιώνει η χώρα από το 2010».
Σύμφωνα με τον ίδια πηγή «οι όροι και οι προϋποθέσεις της συγκεκριμένης βοήθειας, μοιάζουν με αυτούς των πακέτων στήριξης με σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή» ενώ προβλέπουν και οι δύο «τακτικές αξιολογήσεις».   
Αυτό για το οποίο μας προϊδέασε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος…
Να σημειωθεί ότι η διαφορά μεταξύ του «πακέτου» στήριξης με πρόγραμμα και του προληπτικού πιστωτικού ορίου είναι ότι το πρώτο εργαλείο συνεπάγεται άμεση χρηματοδότηση ενώ τα πιστωτικά κεφάλαια από το δεύτερο εργαλείο είναι ενδεχόμενο να μη χρησιμοποιηθούν.
Σε ότι αφορά το σημερινό άτυπο Eurogroup στη Σόφια, πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο Έλληνας υπουργός - ο οποίος χθες δέχθηκε δριμεία επίθεση για την παραδοχή του ακόμα και από την εκπομπή «Δεύτερη Ματιά» της ΕΡΤ χθες το μεσημέρι - θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέες πιέσεις για επίσπευση της 4ης αξιολόγησης και για περαιτέρω επεξεργασία του Ολιστικού Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης, το οποίο θα παρουσιάσει στους ομολόγους του.
Από τα 88 προαπαιτούμενα μέτρα της 4ης αξιολόγησης έχουν υλοποιηθεί μόλις τα 76 με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να είναι ενοχλημένοι από αυτή την στασιμότητα με αποτέλεσμα το νέο μήνυμα τους προς την Αθήνα θα είναι: Δεν κλείνει τίποτα αν δεν κλείσει η 4η αξιολόγηση.
Επομένως μεταμνημονιακή εποπτεία και χρέος προβλέπεται να μπουν σήμερα στο τραπέζι, αποφάσεις όμως δεν πρόκειται να υπάρξουν.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης