Αναλύσεις

Στρατηγικός επενδυτής η πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το μέλλον της ΔΕΗ - "Μικρή ΔΕΗ" τέλος

Στρατηγικός επενδυτής η πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το μέλλον της ΔΕΗ -
Σύμφωνα με τη ΝΔ, μέσω της πώλησης λιγνιτικών μονάδων η εναπομένουσα επιχείρηση «φορτώνεται» τα δάνεια και το υπερβάλλον προσωπικό
Την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ, ο οποίος μπορεί να την ενδυναμώσει στην κρίσιμη καμπή που αυτή διανύει, αποτελεί τον βασικό πυλώνα της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για την επιχείρηση.
Πρόταση που η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει «σχέδιο σωτηρίας» για τη ΔΕΗ, καθώς η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική πολλαπλασιάζει τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει η κάποτε κραταιά εταιρεία ηλεκτρισμού.
Σύμφωνα με τη ΝΔ, η είσοδος στρατηγικού επενδυτή θα δώσει την ώθηση ώστε η επιχείρηση να αναπτυχθεί ως περιφερειακή δύναμη και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δημιουργεί το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε.
Παράλληλα, θα αποτελέσει το έναυσμα ώστε η ΔΕΗ να αποκτήσει σύγχρονη διοικητική δομή, για την αποδοτική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της.
Κι αυτό γιατί το σημερινό μοντέλο της εταιρικής διακυβέρνησης δεν έχει να προσφέρει τίποτε στην εταιρεία, στην κοινωνία και στους Έλληνες πολίτες.
Την ίδια στιγμή, για την αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εταιρεία, το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπει την αντιμετώπιση των ανείσπρακτων οφειλών με πιο αποφασιστικό τρόπο.
Οι πραγματικά αδύναμοι θα προστατευθούν με την ένταξη τους στο κοινωνικό τιμολόγιο και την παροχή δυνατότητας για διακανονισμό των οφειλών, αλλά όσοι από επιλογή δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους θα υποστούν τις συνέπειες.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη ΝΔ, oι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για βίαιη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ, η προβληματική εφαρμογή των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, η εις βάρος της ΔΕΗ μετοχοποίηση του ΑΔΜΗΕ και οι απλήρωτοι λογαριασμοί καθιστούν απαραίτητο να προχωρήσει η παραχώρηση ή η πώληση ορισμένων λιγνιτικών μονάδων και υδροηλεκτρικών εργοστασίων, μέσω διεθνών διαγωνισμών.
Μόνον έτσι δημιουργούνται οι συνθήκες, ώστε αφενός η επιχείρηση να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια για τη διάσωσή της και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και αφετέρου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός προς όφελος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Στο ΔΕΔΔΗΕ όλες οι υποδομές

Στο σκέλος της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, προτείνεται ο διαχειριστής του δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) να αποκτήσει την ιδιοκτησία όλων των αντίστοιχων υποδομών, προκειμένου να αντληθούν πόροι για τη χρηματοδότηση των απαραίτητων επενδύσεων με προτεραιότητα στην εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών.
Σύμφωνα με τη ΝΔ, η τακτική της κυβέρνησης είναι τραγική, με δεδομένο ότι συμφώνησε με την Τρόικα να περιοριστεί η ΔΕΗ από το 95% στο 50% μέχρι το 2020, χωρίς αντάλλαγμα για την ΔΕΗ.
Μία τσάμπα ιδιωτικοποίηση δίχως κανένα προηγούμενο στην Ευρώπη.  
Παράλληλα, μέσω της αποεπένδυσης εκποιεί τις πιο κερδοφόρες και τις πιο ανταγωνιστικές όσες δηλαδή έχουν το πιο χαμηλό μεταβλητό κόστος λειτουργίας. Και μάλιστα, απαλλαγμένες από δανειακές επιβαρύνσεις, αφού η ΔΕΗ θα συνεχίσει να επωμίζεται το 100% των δανείων που έχει λάβει, αλλά και με λιγότερο προσωπικό.
Έτσι, η εναπομένουσα επιχείρηση «φορτώνεται» τα δάνεια και το υπερβάλλον προσωπικό, με σκοπό να ευνοηθούν απροκάλυπτα οι μονάδες που πωλούνται και, κατά συνέπεια, ο ιδιώτης αγοραστής που θα τις αγοράσει.
Αντίθετα, με το σχέδιο για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ», ο ιδιώτης θα επιφορτιζόταν με μέρος των δανείων της ΔΕΗ, αναλαμβάνοντας επίσης όλο το προσωπικό που απασχολείται στο προς παραχώρηση περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ.
Ένα σχέδιο που εκτιμάται πως θα απέφερε 2 δισ. στη ΔΕΗ, ώστε να επιταχύνει τη στροφή της προς τις ΑΠΕ, και άλλα 4 δισ. επενδύσεις στην εθνική οικονομία, που ήταν δεσμευμένη η εταιρεία να κάνει.
Αντίθετα, παραμένει ερωτηματικό ποια θα είναι τα έσοδα από την πώληση των 3 λιγνιτικών μονάδων και της άδειας για ένα νέο εργοστάσιο στη Μελίτη της Φλώρινας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης