Αναλύσεις

Έρχεται τον Ιούνιο το «Εξοικονομώ» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Οι παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης που χρηματοδοτεί

Έρχεται τον Ιούνιο το «Εξοικονομώ» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Οι παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης που χρηματοδοτεί
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες εταιρείες από όλους τους κλάδους της μεταποίησης και της βιοτεχνίας, του εμπορίου, των υπηρεσιών, του τουρισμού και της ναυτιλίας
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έναρξη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενός νέου «Εξοικονομώ», αυτή τη φορά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Έτσι, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου αυτή την περίοδο συντάσσονται οι Οδηγοί του προγράμματος, ώστε να είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσει τον Ιούνιο.
Με επίσημο τίτλο «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ΜμΕ», το νέο Εξοικονομώ αποσκοπεί στην οικονομική ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 64,06 εκατ. ευρώ και η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 32,3 εκατ. ευρώ, ενώ απευθύνεται σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες εταιρείες από όλους τους κλάδους μεταποίησης και βιοτεχνίας, εμπορίου, υπηρεσιών, τουρισμού και ναυτιλίας.
Η δράση περιλαμβάνεται στα μέτρα που περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης (ΕΣΔΕΑ), για την κινητοποίηση επενδύσεων για την ανακαίνιση του αποτελούμενου από κτίρια του οικιακού και τριτογενούς τομέα.
Στόχος είναι να παρασχεθεί επιδότηση για την υλοποίηση μίας σειράς παρεμβάσεων, που θα μειώσουν την ενεργειακή κατανάλωση των ΜμΕ οι οποίες θα συμμετάσχουν.

Οι παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρεται στο ΕΣΔΕΑ, οι παρεμβάσεις που θα καλύπτει το νέο πρόγραμμα και θα είναι και οι επιδοτούμενες επιλέξιμες εργασίες αφορούν σε:
•    Παρεμβάσεις στο κτιριακό κέλυφος: θερμομόνωση, κουφώματα/υαλοπίνακες, συστήματα σκίασης.
•    Αναβάθμιση εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και συστημάτων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
•    Αναβάθμιση συστημάτων παραγωγής και διανομής θερμικής ενέργειας τόσο για χρήση ψύξης/θέρμανσης χώρων όσο και στη παραγωγική διαδικασία. (π.χ. εξοπλισμός και συστήματα παραγωγής ζεστού νερού/ατμού, εξοπλισμός ανάκτησης απορριπτόμενης θερμότητας κ.α.).
•    Αναβάθμιση ή και ένταξη νέων υλικών και εξοπλισμού για τη μείωση των απωλειών ενέργειας.
•    Αναβάθμιση εξοπλισμού φωτισμού.
•    Εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης ενέργειας.
•    Ενεργειακές επιθεωρήσεις ή και ενεργειακοί έλεγχοι πριν και μετά για την εκτίμηση του ενεργειακού αποτελέσματος.
•    Πιστοποίηση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης σύμφωνα με το πρότυπο ISO 50001.
•    Σύμβουλος Έργου.
Θα πρέπει να σημειωθεί, τέλος, πως επιλέξιμες θα είναι και μια σειρά από άλλες εξειδικευμένες παρεμβάσεις, οι οποίες και θα προσδιοριστούν επ’ ακριβώς με την έκδοση των οδηγών του προγράμματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης