Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Τι δεν θα αποφασίσει το Eurogroup (27/4) για την Ελλάδα - Εκτός ατζέντας ο αυτόματος μηχανισμός - Στον αέρα το χρέος

Τι δεν θα αποφασίσει το Eurogroup (27/4) για την Ελλάδα - Εκτός ατζέντας ο αυτόματος μηχανισμός - Στον αέρα το χρέος
Αποκαλυπτική η ατζέντα του Eurogroup της Παρασκευής, καθώς περιλαμβάνεται η συζήτηση επί της τεχνικής προόδου, αλλά απουσιάζει τελείως ο «αυτόματος μηχανισμός» που αποτελούσε πρόταση των Γάλλων
Άπρακτο κινδυνεύει να περάσει για την  Ελλάδα το Eurogroup  της προσεχής Παρασκευής το οποίο συγκέντρωνε μεγάλες πιθανότητες να κλείσει τουλάχιστον ένα από τα πολλά ζητήματα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία- πακέτο με τους δανειστές (χρέος, προαπαιτούμενα 4ης αξιολόγησης, μεταμνημονιακό πρόγραμμα και μεταρρυθμίσεις της επόμενης μέρας.
Καταβάλλεται προσπάθεια τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από την Αθήνα το αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο θα παρουσιάσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σε αυτή την σύνοδο να είναι τουλάχιστον έτοιμο στα βασικά του σημεία.
Οι διορθώσεις από τα υπουργεία που εμπλέκονται στο ολιστικό πρόγραμμα έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό μεταδίδοντας α ικανοποίηση στους αξιωματούχους της Βελγικής πρωτεύουσας που αναγνωρίζουν ότι η ελληνική πλευρά προσαρμόστηκε με τις παρατηρήσεις που έκανα στο πρόγραμμα.
 Βέβαια μπορεί να φθάνουν συνολικά τις 25 και ενδεχομένως να τις ξεπερνούν πλην όμως αρκετές από αυτές ήταν ήσσονος σημασίας και εντάσσονται στη γνωστή «επαναστατική γυμναστική» των δανειστών.
Υπήρχαν όμως και άλλες όπως, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η αντικατάσταση του ΕΚΑΣ κα που εξαιρούνταν του κανόνα και έπρεπε να προσαρμοστούν στο μνημονικό πλαίσιο.
Το οποίο δεν αλλάζει δραματικά για την χώρας μετά την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου και αυτό επιβεβαιώνεται από τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες μολονότι χαρακτηρίζονται ελληνικές οι πιστωτές έχουν και πάλι αυτοί τον πρώτο λόγο.
Σε ότι αφορά τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος στη σύνοδο της ευρωζώνης την Παρασκευή  το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι τοποθετήσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σόλτς, ο οποίος πριν από λίγα 24ωρα στην Ουάσιγκτον διαφώνησε με το ΔΝΤ στο θέμα της λειτουργίας του αυτόματου μηχανισμού απομείωσης αλλά και στον χρόνο εφαρμογής των  μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης.
Η πρόταση του Ταμείου για  πιο μεγάλες παρεμβάσεις στο χρέος (αναδιάρθρωση και του δανείου του ESM πέραν αυτού του EFSF) δεν έτυχε της κατάλληλης προσοχής από τη Γερμανία, η οποία δεν θέλει καμία βιασύνη σε αυτό το θέμα παρά μόνο ο Έλληνας Πρωθυπουργός που έχει μπροστά του εκλογές.
Αποκαλυπτική είναι πάντως η ατζέντα του Eurogroup της Παρασκευής, καθώς περιλαμβάνεται η συζήτηση επί της τεχνικής προόδου που έχει γίνει αναφορικά με το μηχανισμό σύνδεσης του ΑΕΠ με το χρέος, αλλά απουσιάζει τελείως ο «αυτόματος μηχανισμός» που αποτελούσε πρόταση των Γάλλων.
Σε ότι αφορά την 4η αξιολόγηση αυτή είναι η μόνη σίγουρη ότι δεν θα κλείσει σε αυτό το Eurogroup, ενώ εικάζεται ότι οι θεσμοί θα στείλουν νέο μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει παράταση του 3ου μνημονίου για να ηρεμήσουν και οι αγορές που αρχίζουν να λαμβάνουν την εξέλιξη αυτή ως αρνητική.
Από την άλλη όμως θα δώσουν το στίγμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και της σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής από την Ελλάδα η οποία αυτή την στιγμή είναι σαν το καράβι μέσα στον ωκεανό…

ΜΑΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης