Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Goldman Sachs: Οι 3 όροι για την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια και οι δυσκολίες τους

Goldman Sachs: Οι 3 όροι για την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια και οι δυσκολίες τους
Υπέρ της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας η Goldman Sachs, σε αντάλλαγμα για την ελάφρυνση του χρέους
Η Ελλάδα είναι σε διαδικασία εξόδου από το πρόγραμμα προσαρμογής, τον προσεχή Αύγουστο, με την Goldman Sachs να θεωρεί ότι η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι χωρίς μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους.
Ειδικότερα, στη σημερινή 15σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Greece — Facing the (exit) music" (Ελλάδα - Αντιμετωπίζοντας τους ρυθμούς της εξόδου), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Goldman Sachs στοιχειοθετεί τις τρεις προϋποθέσεις για την έξοδο της χώρας από την εποχή των προγραμμάτων στήριξης.
Πρώτον, η Ελλάδα χρειάζεται ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους.
Ακόμα κι αν ο σχεδιασμός αυτής της ανακούφισης έχει τόσες οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις, η ανάλυση της Goldman Sachsυποδηλώνει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι απίθανο να είναι βιώσιμο χωρίς αυτή.
Κάτω από εύλογες μακροοικονομικές υποθέσεις (αλλά χωρίς ελάφρυνση του χρέους), η GS εκτιμά ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα αυξηθούν ταχέως πάνω από το όριο που το ΔΝΤ προσδιορίζει ως απαραίτητο για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας μιας άλλης κρίσης.
Δεύτερον, η Goldman Sachs πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να συγκεντρώσει ένα ουσιαστικό αποθεματικό μετρητών πριν από την έξοδο της από το πρόγραμμα.
Τα μεγάλα αποθέματα μετρητών αυξάνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όπως ενίσχυσαν και την επανείσοδο στην αγορά της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου.
Σε αντίθεση με αυτές τις χώρες, η Ελλάδα πιθανότατα να αντιμετωπίσει μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική κατά την επόμενη χρονιά.
Μπορεί να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ταμειακό απόθεμα εάν οι επίσημοι πιστωτές συμφωνήσουν να εκταμιεύσουν τις δόσεις προς την Ελλάδα μέχρι το πλήρες όριο του προγράμματος.
Τρίτον, η Goldman Sachs πιστεύει ότι η συμφωνία εξόδου πρέπει να περιλαμβάνει ένα ισχυρό σύστημα κινήτρων προκειμένου να ενθαρρύνει τη δημοσιονομική ευρωστία στην Ελλάδα μεσοπρόθεσμα.
Βασιζόμενη εξ ολοκλήρου στην πειθαρχία της αγοράς για να επιτευχθεί αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό.
Ένα σύνολο δημοσιονομικών προϋποθέσεων με ενισχυμένη παρακολούθηση σε αντάλλαγμα για την ελάφρυνση του χρέους μπορεί να είναι ένα ευχάριστο αποτέλεσμα για όλα τα μέρη.
Εάν πληρωθούν αυτές οι τρεις προύποθέσεις, τότε η Goldman Sachs πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία να συσχετιστούν ξανά με εκείνα της περιφέρειας της Ευρωζώνης στο εγγύς μέλλον.
Σε περίπτωση απουσίας αυτών των κριτηρίων, η Goldman Sahcs θα εξακολουθεί να βλέπει την Ελλάδα ως μια ιδιότυπη αγορά, ευαίσθητη σε απρόβλεπτες κρίσεις, με εγχώριες δημοσιονομικές συνθήκες που οδηγούν τις αποτιμήσεις.
Εντούτοις, όπως ξεκαθαρίζει, υπάρχει δυσκολία επίτευξης αυτών των τριών συνθηκών.
Από τη μια πλευρά, οι επίσημοι πιστωτές έχουν κίνητρο να υποστηρίξουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με ελάφρυνση του χρέους.
Από την άλλη πλευρά, οι ιδιαιτερότητες της ιδιοκτησίας του ελληνικού δημόσιου χρέους και το γεγονός ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης δημιουργεί μια de facto κυριαρχία του ιδιωτικού τομέα προς τους πιστωτές του επίσημου τομέα.
Σε αυτή την περίπτωση, η αποτροπή του ηθικού κινδύνου από τους επενδυτές και τις ελληνικές κυβερνήσεις είναι το κλειδί στην αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης