Αναλύσεις

Την ανταλλαγή των Ελλήνων αξιωματικών με τους 8 Τούρκους προτείνει ο Erdogan - Μαξίμου: Απαράδεκτη πρόταση

Την ανταλλαγή των Ελλήνων αξιωματικών με τους 8 Τούρκους προτείνει ο Erdogan - Μαξίμου: Απαράδεκτη πρόταση
Επί παντός επιστητού μίλησε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του ενώ χαμήλωσε τους τόνους απέναντι στη χώρα μας στο δρόμο προς τις εκλογές
Επανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan την πρόταση - παζάρι για  τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που αφορά στην ανταλλαγή τους με τους  8 Τούρκους αξιωματικούς.
Την πρόταση Erdogan απέρριψε το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη και τονίζει, πως κρατά μόνο το θετικό σκέλος περί τερματισμού των εντάσεων στο Αιγαίο.
Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε στα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα «NTV» και «STAR», μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα, ο Erdogan τόνισε ξεκάθαρα ότι πρώτα πρέπει η Ελλάδα να εκδώσει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα, και μετά να τεθεί στο τραπέζι συζητήσεων το θέμα της επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη.
Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε ακόμη, ότι στη Βάρνα στα τέλη Μαρτίου, συζήτησε για πρώτη φορά επίσημα το θέμα ανταλλαγής των 8 Τούρκων αξιωματικών, με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, παρότι από την ελληνική κυβέρνηση δεν ανέφεραν ποτέ κάτι τέτοιο, στο πλαίσιο της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο.
Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε στη συνέντευξη του στο τουρκικό δίκτυο Star:
«Όσον αφορά στους Έλληνες στρατιωτικούς, μας ζήτησαν να τους δώσουμε. Κι εμείς τους είπαμε: ‘Αν ζητάτε κάτι τέτοιο από εμάς, πρώτα υπάρχουν οι γκιουλενιστές που έκαναν πραξικόπημα εναντίον του κράτους μας. Κι αυτοί στρατιωτικοί είναι. Κι εμάς πρέπει να μας τους δώσουν. Αν μας τους δώσουν, τότε κι εμείς θα τους βάλουμε (τους δύο Έλληνες) στο τραπέζι. Γιατί αυτοί παραβίασαν τα σύνορα. Και στους δικούς μας στρατιώτες που είχαν παραβιάσει τα σύνορα στο παρελθόν, από όσο γνωρίζω, για παράδειγμα μία φορά σε έναν στρατιώτη μας, που παραβίασε τα σύνορα, τον καταδίκασαν σε 6 μήνες φυλακή. Επομένως, κι εμείς τώρα είμαστε αντιμέτωποι με μία τέτοια κατάσταση. Εδώ έγινε μία παραβίαση συνόρων, επομένως για να ‘σβήσουμε’ αυτή την παραβίαση και να τη φέρουμε στο τραπέζι, επιστρέψτε μας εσείς αυτά τα άτομα που προέβησαν σε πραξικόπημα εναντίον της χώρας μας κι εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα προς τη δικαιοσύνη’, είπαμε. Κι έτσι το κλείσαμε αυτό το θέμα στη Βάρνα. Αλλά η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει διαφορετική θέση. Η Ελλάδα δεν το καταλαβαίνει. Και ποια είναι η θέση αυτή τη στιγμή της Ελλάδας; Αυτή τη στιγμή η πρώτη στάση των γκιουλενιστών που διαφεύγουν στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα. Σε αυτή την κατάσταση έχει περιέλθει η Ελλάδα. Οι δραπέτες σταματούν πρώτα στην Ελλάδα…»
Σε ερώτηση του τούρκου δημοσιογράφου εάν «έχει γίνει «κέντρο συγκέντρωσης» ο Erdogan απάντησε:
«Ναι, κάτι τέτοιο έχει γίνει… Και μετά σκορπίζονται σε όλη την Ευρώπη. Κανονίστε πρώτα τους 8. Ξέρετε ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι αυτή. Εσείς μας πιέζετε, εμείς θέλουμε να το κάνουμε εύκολο, αλλά εσείς δεν είστε σε είστε σε αυτό το σημείο και αυτή τη στιγμή αυτό, που λέει η έκθεση, δείχνει μετά βεβαιότητας ότι είναι μία έκθεση που θέλει να καταστρέψει τελείως τις σχέσεις. Μόνο εποικοδομητική δεν είναι και επίσης είναι και άδικη».

Η απάντηση του Μαξίμου

Ξεκάθαρη απάντηση ότι "η θέση της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε. στο σύνολό της, είναι σαφής και σταθερή για την ανάγκη άμεσης επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς απαράδεκτους συμψηφισμούς και προϋποθέσεις", έδωσε το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού,  με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις (21/4) του T. Erdogan.
Το Μαξίμου, απαντώντας στις δηλώσεις του Erdogan, τονίζει ότι "από τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κρατούμε το θετικό σκέλος.
Τη στροφή του υπέρ της ειρήνης στο Αιγαίο και τη στήριξη στον διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες σε σημαντικούς τομείς, μεταξύ των οποίων και στην ασφάλεια", διαμηνύοντας ότι προσδοκά αυτά να φανούν στην πράξη.
"Περιμένουμε, ωστόσο, όλα αυτά να φανούν στην πράξη με την αλλαγή της προκλητικής τουρκικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο", σημειώνει χαρακτηριστικά το Μαξίμου.
Σε ό,τι αφορά αναφορές περί ανταλλαγής ή συμψηφισμού, μεταξύ του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με άλλα ζητήματα, το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού απαντά λέγοντας "τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι είναι απαράδεκτη και απορριπτέα".

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης