Αναλύσεις

Χαμηλότερα οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες δείχνουν τα stress tests - Αναγκαίες οι ΑΜΚ

tags :
Χαμηλότερα οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες δείχνουν τα stress tests - Αναγκαίες οι ΑΜΚ
Η κατάταξη και η μεθοδολογία
Με βάση το stress tests του 2016 όπου συμμετείχαν οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες και όχι οι ελληνικές και με παράδειγμα την Unicredit οι 3 από τις 4 τράπεζες στην Ελλάδα πρέπει να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους.
Στις 10 ώρα Φρανκφούρτης 11 ώρα Ελλάδος ημέρα Σάββατο 5 Μαΐου 2018 ΕΚΤ και SSM ανακοινώνουν τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες…
Η ανακοίνωση ίσως θα είναι η πρώτη που μάλλον θα είναι σχεδόν αδιάφορη καθώς όλοι πλέον γνωρίζουν τα δεδομένα και τις παραμέτρους καθώς όλες οι τράπεζες περνούν το stress tests στο δυσμενές σενάριο ειδικά με όρους core tier 1 αλλά και σε συνολικά κεφάλαια.
Οι διοικήσεις των τραπεζών μετά τις συναντήσεις που είχαν με τον SSM στις 18 και 19 Απριλίου δεν επιβεβαιώνουν κανένα σενάριο και είναι πολύ προσεκτικοί χωρίς να αποκαλύπτουν στοιχεία γιατί δέχθηκαν αυστηρές συστάσεις.
Με βάση τα στοιχεία που έχει αποκαλύψει το bankingnews και ορισμένες πρόσθετες παραδοχές στο δυσμενές σενάριο του stress tests οι τράπεζες εμφανίζουν τον εξής δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1.

Πρώτη η Alpha bank με core tier 1 στο δυσμενές σενάριο 8,9% με 9,1%
Δεύτερη η Εθνική με core tier 1 στο δυσμενές σενάριο 6,9%
Τρίτη η Eurobank με core tier 1 στο δυσμενές σενάριο 6,8%
Τέταρτη η Πειραιώς με core tier 1 στο δυσμενές σενάριο 5,9%

Με βάση το stress tests του 2016 όπου συμμετείχαν οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες και όχι οι ελληνικές και με παράδειγμα την Unicredit οι 3 από τις 4 τράπεζες στην Ελλάδα πρέπει να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο δυσμενές σενάριο το common equity Tier 1 της Ιταλικής τράπεζας Unicredit ήταν 7,1% στο stress tests του Ιουλίου 2016.
Η Unicredit υλοποίησε ΑΜΚ 12 δισεκ. 7-8 μήνες αργότερα.
Της Intesa San Paolo το common equity Tier 1 είχε διαμορφωθεί στο 10,2%.

Γιατί ήρθε πρώτη η Alpha bank στο stress tests παρ΄ ότι είχε το χαμηλότερο coverage ratio NPEs;

Η βασική απορία όλων των τραπεζιτών και ευρύτερα της αγοράς ήταν πως η Alpha bank ενώ έχει ισχυρά κεφάλαια 9,2 δισεκ. αλλά τον χαμηλότερο δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις – coverage ratio NPEs – στο 50% μετά το IFRs 9 κατάφερε να καταλάβει την πρώτη θέση στο stress tests;
Με βάση μια πρώτη εκτίμηση οι τράπεζες με τον καλύτερο δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις αδικήθηκαν, δεν ευνοήθηκαν από την μεθοδολογία και έτσι εξηγείται γιατί η Εθνική με τον καλύτερο δείκτη coverage ratio NPEs και η Eurobank βρέθηκαν σε δυσμενέστερη θέση.
Ταυτόχρονα η Alpha bank είχε μια ιδιαιτερότητα υψηλότερα απόλυτα κεφάλαια και χαμηλότερη αναβαλλόμενη φορολογία DTA και DTC.
Επίσης στο δυσμενές σενάριο η Alpha bank μπορούσε να «αποτιμήσει» με διαφορετικό τρόπο την κερδοφορία σε σχέση με τις άλλες τράπεζες.
Η Alpha bank έπρεπε να ήταν δεύτερη πίσω από την Εθνική αλλά επειδή ευνοήθηκε από την μεθοδολογία και άλλες παραμέτρους κατέφερε να βγει πρώτη στο stress tests και προφανώς αυτό είναι επιτυχία της τράπεζας.
Η Alpha bank ωστόσο εμφάνισε την μεγαλύτερη απώλεια κεφαλαίου στο δυσμενές σενάριο ήταν η αρνητική έκπληξη παρά την πρωτιά στο stress tests με όρους core tier 1.

 Γιατί η Πειραιώς βαθμολογήθηκε με core tier 1 στο 5,9%;

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 της Πειραιώς διαμορφώθηκε στο 5,9% στο δυσμενές σενάριο του stress tests και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας 6,1%.
Η Πειραιώς εμφάνισε την χαμηλότερη βαθμολογία και το 5,9% κεφαλαιακή επάρκεια σηματοδοτεί κεφαλαιακό επανασχεδιασμό από την τράπεζα.
Η Πειραιώς περνάει το stress tests αλλά θα εκδώσει ομολογιακό tier 2 για να ενισχύσει τα κεφάλαια της και από το 2019 θα υλοποιήσει και αύξηση κεφαλαίου.
Η Πειραιώς επλήγη γιατί συνδύασε το υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων, χαμηλό δείκτη κάλυψης NPEs με προβλέψεις, κεφάλαια όχι ισχυρά άπαξ και διαθέτει και 2 δισεκ. cocos και επίσης…ζημιώθηκε από τον στιγματισμό του απαράδεκτου πορίσματος.
Να σημειωθεί ότι το TAR δηλαδή η ανασκόπηση του προβληματικού χαρτοφυλακίου της Πειραιώς οδήγησε σε έλεγχο 10,8 με 11,4 δισεκ. προβληματικών δανείων όταν σε άλλες τράπεζες περιορίστηκε στα 1,67 με 1,8 δισεκ.

Γιατί αδικήθηκαν Εθνική και Eurobank;

Γιατί οι τράπεζες με την καλύτερη σχέση στο δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με προβλέψεις ή στα αγγλικά coverage ratio NPEs δηλαδή Εθνική και Eurobank αδικήθηκαν στο stress tests;
Είναι αληθές ότι η Εθνική με 61,3% δείκτη coverage ratio NPEs βρίσκεται στην πρώτη θέση δηλαδή έχει διενεργήσει τις υψηλότερες προβλέψεις έναντι του ανταγωνισμού.
Όμως η μεθοδολογία του stress tests στο δυσμενές σενάριο, αυτό το ποιοτικό στοιχείο την αδίκησε την Εθνική.
Να σημειωθεί ότι η Εθνική στρεσαρίστηκε με χειρότερους όρους και λόγω της Εθνικής Ασφαλιστικής επειδή δεν έκλεισε το deal.
Η Εθνική τράπεζα ωστόσο πιέστηκε περισσότερο από την Alpha bank και για ένα άλλο λόγο τα κεφάλαια σε απόλυτα μεγέθη 6,3 δισεκ. σε σχέση με το DTA 4,91 δισεκ. είναι δυσμενέστερο έναντι της Alpha bank.
Είναι αλήθεια πάντως ότι η μεθοδολογία του stress tests ήταν παράταιρη καθώς η Εθνική έπρεπε να λάβει υψηλότερη βαθμολογία.
Όσον αφορά την Eurobank το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι είχε σε απόλυτα μεγέθη την χαμηλότερη απώλεια κεφαλαίου στο δυσμενές σενάριο του stress tests με όρους core tier 1.
Επίσης τα πήγε πολύ καλά και με όρους συνολικών κεφαλαίων.

Οι κερδισμένοι του stress tests

Οι μεγάλοι κερδισμένοι του stress tests ήταν
-Η Alpha bank πρώτη γιατί κατέλαβε την πρώτη θέση
-Η Εθνική επειδή γιατί παρά τις αντιξοότητες και την εμπλοκή με την Ασφαλιστική πέτυχε την δεύτερη θέση.
-Η Eurobank γιατί σε επιμέρους ποιοτικούς δείκτες τα πήγε πολύ καλά
-Η Πειραιώς γιατί τα πέρασε καθώς διάτρεχε και τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

 Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα μετά τα stress tests στις ελληνικές τράπεζες;

Αυτό είναι το πιο ουσιώδες ερώτημα.
Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα;
Ορισμένες τράπεζες θα προχωρήσουν σε ομολογιακές εκδόσεις tier 2 σε πρώτη φάση ή tier 1.
Όμως η περίπτωση της Unicredit μας δείχνει με νηφαλιότητα τι πρέπει να συμβεί.
Η Unicredit είχε στο δυσμενές σενάριο common equity tier 1 δείκτη 7,1% και αποφάσισε προαιρετικά μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 12 δισεκ.
Οι 3 από τις 4 ελληνικές τράπεζες στο stress tests του 2018 έχουν κεφαλαιακή επάρκεια core tier 1 χαμηλότερη από της Unicredit στο αντίστοιχο stress tests του 2016.
Η Ιταλική τράπεζα Unicredit ανακοίνωσε τέλη του 2016 μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 12 δισεκ. που υλοποίησε αρχές 2017 και πώληση προβληματικών δανείων 17,7 δισεκ. στο 13% της ονομαστικής αξίας.
Είναι ακριβές ότι στο ελληνικό stress tests του 2018 η διαφορά μεταξύ βασικού και δυσμενούς σεναρίου είναι χαοτική σε σχέση με τις οριακές διαφορές το 2015.
Για να τεθεί πιο απλά το 2015 οι ελληνικές τράπεζες τα πήγαν χάλια στο stress tests και το 2018 τα πήγαν κάπως αξιοπρεπώς.
Όμως η Unicredit θα αποδειχθεί…προπομπός εξελίξεων.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Η Alpha bank δεν χρειάζεται ΑΜΚ αλλά ως ισχυρότερη εάν υλοποιούσε θα ξέφευγε από τον ανταγωνισμό.
Η Eurobank αναφέρει ότι δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου για το ορατό μέλλον.
Η Εθνική για να υλοποιήσει ΑΜΚ θα πρέπει να πάρει έγκριση από το ΤΧΣ που ελέγχει το 40,39% του μετοχικού κεφαλαίου.
Η Πειραιώς πρέπει να υλοποιήσει ΑΜΚ και θα ξεπεράσει τον σκόπελο του ΤΧΣ που ελέγχει το 26,42% εφόσον επικαλεστεί ότι θα αποπληρώσει τα cocos τα μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές που έχουν επιτόκιο 8%.

Υποσημείωση

Η έκδοση ομολογιακών tier 2 που ενισχύουν τα κεφάλαια ο SSM τα αποδέχεται γιατί λειτουργούν ως μηχανισμός προστασίας των καταθετών.
Οι τράπεζες θα πληρώσουν ακριβά επιτόκια 5% με 7% αλλά hybrid tier 1 ή tier 2 ο SSM και η ΕΚΤ τα αποδέχονται.

Πηγή: Bankingnews.gr
www.worldenergynews

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης