Αναλύσεις

Στο 145% ανήλθε το ποσοστό συμμόρφωσης του ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο τον Μάρτιο 2018

Στο 145% ανήλθε το ποσοστό συμμόρφωσης του ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο τον Μάρτιο 2018
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας τόνισε τη σημασία των νέων επενδύσεων στον κλάδο
Ιδιαιίτερα αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμόρφωσης των χωρών που συμμετέχουν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ για τον Μάρτιο του 2018, όπως ανακοίνωσε σήμερα (20/4) ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Al-Falih, γεγονός που καταδεικνύει την προσήλωση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών στον στόχο της εξισορρόπησης στην αγορά.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός της Σαουδικής Αραβίας, η οποία αποτελεί τον de facto επικεφαλής του ΟΠΕΚ, το ποσοστό συμμόρφωσης των χωρών που συμμετέχουν στη συμφωνία ανήλθε στο 145% για τον Μάρτιο του 2018, με το αντίστοιχο ποσοστό των μελών του Οργανισμού να ανέρχεται στο 150%.
«Τα αποθέματα πετρελαίου έχουν υποχωρήσει με σταθερό ρυθμό, από τα πολυετή υψηλά επίπεδα, κατά τους τελευταίους 15 μήνες», ανέφερε ο Al-Falih, εκφράζοντας παράλληλα την ανάγκη για νέες επενδύσεις στον κλάδο, καθώς αυτός ο στόχος είναι πιο σημαντικός από την άνοδο των τιμών.
«Πρέπει να δυναμώσουμε τη συνεργασία των χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ πέραν της τρέχουσας συμφωνίας», υπογράμμισε ο σαουδάραβας υπουργός, προσθέτοντας εν συνεχεία ότι είναι σημαντικό «να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη στην αγορά».
Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και ο ομόλογός του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Al Mazrouei, ο οποίος τόνισε ότι οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία εφάρμοσαν πλήρως τις περικοπές που είχαν υποσχεθεί, καλώντας μάλιστα περισσότερες χώρες να συμμετάσχουν στη συμφωνία μελλοντικά.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexander Novak, δήλωσε ότι είναι ακόμα πρώιμο να συζητούν οι χώρες το ενδεχόμενο συνεργασίας μετά το 2018, ενώ πρόσθεσε ότι οι παραγωγοί θα μπορούσαν να χαλαρώσουν τους περιορισμούς τους ακόμα και κατά το τρέχον έτος.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΠΕΚ εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει νέα συνάντηση τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους στην Αλγερία, μετά την επόμενη συνάντηση που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης